Η ΕΣΣΔ διεξήγαγε ένα δίκαιο πόλεμο τον οποίο δε ήθελε, αλλά τον προκάλεσε ο ιμπεριαλισμός – Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την επέτειο των 80 χρόνων από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ

Η εποποιία της Σοβιετικής Ένωσης συντελέστηκε πάνω στην ύπαρξη ισχυρών θεμελίων, που μπήκαν μέσα σε λίγα χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στηρίχτηκε στην σοσιαλιστική οικονομία. Ο Κόκκινος Στρατός πάτησε γερά πάνω στις βάσεις μιας πανίσχυρης πολεμικής οικονομίας που οικοδομήθηκε από την εργατική εξουσία, με τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας.

Σαν σήμερα, στις 22 του Ιούνη 1941, οι δυνάμεις του «Άξονα» αρχίζουν την επίθεσή τους κατά της Σοβιετικής Ένωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»). Ξεκινά ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος. Ακολουθεί ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για την επέτειο των 80 χρόνων από την εισβολή στην ΕΣΣΔ:

Την 22ηΙουνίου του 1941 πάνω από 3 εκ. γερμανοί στρατιώτες πέρασαν τα σοβιετικά σύνορα, με την υποστήριξη πάνω από 3.600 αρμάτων μάχης, 600.000 μηχανοκίνητων οχημάτων, 7.000 πυροβόλων και 2.500 αεροπλάνων.

Η ναζιστική Γερμανία υπολόγιζε ότι μέσα σε λίγες βδομάδες θα είχε συντρίψει τη Σοβιετική Ένωση. Έπεσε έξω αφού αποδείχτηκε ότι ήταν καταλυτική η συμβολή της ΕΣΣΔ στη Νίκη, η οποία εδραζόταν στην εργατική σοβιετική σοσιαλιστική εξουσία, στον πρωταγωνιστικό ρόλο των λαϊκών μαζών, της εργατικής τάξης, στον ρόλο του ΚΚ ως επαναστατικής εργατικής πρωτοπορίας.

Η ΕΣΣΔ αντιμετώπισε τις δυνάμεις του Άξονα στην ηπειρωτική Ευρώπη μόνη της επί 2 ολόκληρα χρόνια. Έδωσε 20 εκ. νεκρούς σε μάχιμο και άμαχο πληθυσμό, ενώ συνολικά τα θύματα υπολογίζονται σε περίπου 30 εκ. μαζί με τους ανάπηρους και τους τραυματίες, ενώ η Μ. Βρετανία είχε 375 χιλ νεκρούς και οι ΗΠΑ 405 χιλ. Σε σωρούς ερειπίων μετατράπηκαν 1.710 πόλεις της ΣΕ, κάηκαν 70χιλ χωριά.

Η εποποιία της ΣΕ συντελέστηκε πάνω στην ύπαρξη ισχυρών θεμελίων, που μπήκαν μέσα σε λίγα χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στηρίχτηκε στην σοσιαλιστική οικονομία. Ο Κόκκινος Στρατός πάτησε γερά πάνω στις βάσεις μιας πανίσχυρης πολεμικής οικονομίας που οικοδομήθηκε από την εργατική εξουσία, με τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας. Στηρίχτηκε στο ρόλο του ΚΚ Μπολσεβίκων, το οποίο με τη ναζιστική εισβολή μετατράπηκε σε συλλογικό καθοδηγητή και οργανωτή της αμυντικής- πολεμικής προσπάθειας, στην πρώτη γραμμή και στα μετόπισθεν. Το Κόμμα έδωσε 3 εκ νεκρούς.

Δεν μπορεί να σταθεί η προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού πως ο σοβιετικός λαός έδρασε στον πόλεμο υπό την πίεση ενός αυταρχικού πολιτικού συστήματος. Η έκρηξη αυτενέργειας που έδειξε, η συνειδητή πειθαρχία, τέτοιες γιγάντιες στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτές που διεξήγαγε ο Κόκκινος Στρατός, δεν μπορούν να υπάρξουν σε συνθήκες τρόμου σε βάρος του λαού, δίχως την ελεύθερη επιλογή του. Καμία πλαστογραφία δεν θα υποβαθμίσει ούτε θα σβήσει ποτέ τον απίστευτο ηρωισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, των οικοδόμων του σοσιαλισμού.

Δεν μπορεί επίσης να αμαυρώσει τη μεγάλη σοβιετική εποποιία η επικίνδυνη προπαγάνδα της ΕΕ για εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού που ενισχύει το φασισμό όπως βλέπουμε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που γκρεμίζουν τα μνημεία των σοβιετικών απελευθερωτών ή στην Ουκρανία και τις Βαλτικές που αναβιώνουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις το φασιστικό τέρας.

Η ανάρτηση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ, ο ρόλος της ΕΣΣΔ ήταν από τότε καρφί στο μάτι του ιμπεριαλισμού, ο οποίος σήμερα ασκεί ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία, με την αναστήλωση των χιτλερικών συμβόλων, τις διώξεις κομμουνιστών, τη στήριξη φασιστών, την παραχάραξη της Ιστορίας του Β΄ΠΠ, με την ΕΕ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Επιδιώκουν να ξεχάσει ο κόσμος, να μη μάθουν ποτέ οι νέοι ότι στόχος των καπιταλιστικών δυνάμεων ήταν η Σοβιετική Ένωση, την οποία ήθελαν να εξαφανίσουν από προσώπου γης. Τη χώρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου, μαζί με τα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα στις κατεχόμενες χώρες, από τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό του φασιστικού άξονα.

Ο διεθνής ιμπεριαλισμός δεν μπόρεσε ποτέ να ανεχθεί ότι η λήξη του πολέμου συνοδεύτηκε με το πέρασμα στο σοσιαλισμό μιας σειράς χωρών της Ευρώπης και της Ασίας. Το διεθνές σοσιαλιστικό σύστημα, ως αποτέλεσμα του Β΄ΠΠ, αποτελούσε το αντίπαλο δέος στο διεθνή καπιταλισμό, το καθοριστικό εμπόδιο στην εκμεταλλευτική δράση του, στα πολεμοκάπηλα σχέδιά του.

Ταυτόχρονα αποσιωπούν το γεγονός ότι η ΕΣΣΔ κατέβαλε μεγάλες και πολύχρονες προσπάθειες για να αποσοβηθεί η πολεμική έκρηξη, επειδή μόνο με πολιτική ειρήνης μπορούσε να οικοδομήσει τη σοσιαλιστική κοινωνία και δεν είχε κίνητρο για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, αφού είχε καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ΕΣΣΔ διεξήγαγε ένα δίκαιο πόλεμο τον οποίο δε ήθελε, αλλά τον προκάλεσε ο ιμπεριαλισμός.

Ο Β΄ΠΠ όπως και ο Α΄ΠΠ γεννήθηκε από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής. Οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο από τη διεθνή καπιταλιστική κρίση του 1929-1933.

Σκοπός των ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας ήταν να στρέψουν τη Γερμανία εναντίον της ΕΣΣΔ. Αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με την ΕΣΣΔ και παράλληλα επεξεργάζονταν νέες μορφές και μηχανισμούς υπονόμευσής της. Είναι γεγονός ότι η απόβαση στη Νορμανδία έγινε μόλις τον Ιούνη του 1944. Σκόπιμα καθυστερούσαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ- Μ.Βρετανίας αναμένοντας την εξέλιξη στο Ανατολικό Μέτωπο. Σκοπός τους ήταν να αποδυναμωθούν η ΕΣΣΔ και η Γερμανία, προκειμένου να κυριαρχήσουν και να επιβάλουν τους όρους τους.

Ο φασισμός στον Β΄ΠΠ υπήρξε μια εναλλακτική λύση για τη διάσωση του καπιταλιστικού συστήματος. Εμφανίστηκε σε όλες σχεδόν τις καπιταλιστικές χώρες, όχι μόνο στη Γερμανία και την Ιταλία. Στηρίχτηκε οικονομικά από το μεγάλο κεφάλαιο, εξ αιτίας και της διακηρυγμένης επιθετικότητάς του απέναντι στην ΕΣΣΔ.

Ο φασισμός είναι μια μορφή άσκησης της αστικής διακυβέρνησης, γι΄αυτό οι αστικές δυνάμεις πότε δείχνουν ανοχή και πότε στήριξη στο φασισμό, ανάλογα με τη συγκυρία και τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος.

Ο αγώνας κατά του φασισμού είναι αποτελεσματικός όταν διεξάγεται σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, και όχι όταν γίνεται από τη σκοπιά υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας, ούτε και των εθνικών πατριωτικών-αντιφασιστικών μετώπων, που δεν θίγουν καν τη μήτρα που τον γεννά, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο. Ο πόλεμος και ο φασισμός είναι τέκνα του καπιταλισμού.

Δεν ήταν η αιτία του Β΄ΠΠ, ο φασισμός ως κυβερνητική εξουσία. Άλλωστε και σήμερα που δεν υπάρχει ως τέτοια γίνονται περιφερειακοί ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι με καταστροφικές για τους λαούς συνέπειες. Οι αιτίες του πολέμου είναι πάντα οι ίδιες, το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των εδαφών, της γεωστρατηγικής ισχύος.

Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων της εισβολής της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ τιμούμε το σοβιετικό λαό και στρατό, το πρώτο εργατικό κράτος στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, που κατάφερε να συντρίψει το ναζισμό- φασισμό στην Ευρώπη, να καθορίσει την εξέλιξη του πολέμου, να εμπνεύσει τα απελευθερωτικά αντιστασιακά κινήματα όπου γης.

Τιμούμε τα εκατομμύρια των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε όλες τις χώρες που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο κόσμο. Επίσης, τιμούμε τον μεγαλειώδη αντιστασιακό απελευθερωτικό ταξικό αγώνα στη χώρα μας, καθόλη τη δεκαετία του 1940, που αντλούσε δύναμη από τις νίκες του Κόκκινου Στρατού. Την εποποιία των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ, Εθνικής Αλληλεγγύης, ΟΠΛΑ, τις οργανώσεις που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στις οποίες συσπειρώθηκε η πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με αιμοδότη και καθοδηγητή το ΚΚΕ.

Η αστική τάξη της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση ήθελε να τσακίσει το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα για να επιβάλει την εξουσία της γιατί ο αστικός πολιτικός κόσμος δεν είχε λαϊκό έρεισμα. Αυτό επιχείρησε το Δεκέμβρη του 1944, με τις ένοπλες δολοφονικές επιθέσεις κατά του λαού της Αθήνας, που αντιμετώπισε σε άνισο αγώνα την στρατιωτική δύναμη Εγγλέζικων και εγχώριων αστικών δυνάμεων, οι οποίες στη συνέχεια εξαπέλυσαν όργιο τρομοκρατίας. Έτσι έγινε επιβεβλημένη η δημιουργία του ΔΣΕ που έγραψε τις πιο ηρωικές σελίδες της μεγαλύτερης ταξικής αναμέτρησης στην Ελλάδα.

Η πολύτιμη ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η αντιφασιστική πάλη πρέπει να κατευθύνεται ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του για να ξεριζώσει οριστικά τις δυνάμεις που γεννούν και αναπαράγουν το φασισμό.

Σήμερα που η τεράστια όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μαζεύει σύννεφα πολέμου πάνω στους λαούς. Το ζούμε έντονα στην ευρύτερη περιοχή μας με τη συμμετοχή και της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική δράση. Γι’ αυτό η πάλη για την Ειρήνη απαιτεί αγώνα σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την εξουσία τους. Παλεύουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ -ΕΕ, για καμμιά αλλαγή συνόρων που την πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. Παλεύουμε ενάντια στην μετατροπή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις των ΑμερικαΝΑΤΟϊκών, να επιστρέψουν οι φαντάροι από τις ξένες χώρες. Αγώνας στο δρόμο της αντεπίθεσης των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

 

Φωτογραφία: Σοβιετικοί στρατιώτες κινούνται προς το μέτωπο, στις 23 Ιούνη 1941

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: