Η ΕΣΣΔ ως «αυτοκρατορία του κακού» και ο «Πόλεμος των Άστρων»
Σαν σήμερα, στις 17 του Ιούνη 1982, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ ως «αυτοκρατορία του κακού». Λίγους μήνες μετά, σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση κατά της ανθρωπότητας, ανακοινώνει επίσημα το μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως «Πόλεμος των Άστρων».
Σαν σήμερα, στις 17 του Ιούνη 1982, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ ως «αυτοκρατορία του κακού».
Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτη του 1983, ο Ρήγκαν, σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση κατά της ανθρωπότητας, ανακοινώνει επίσημα το μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως «Πόλεμος των Άστρων». Ήταν μια κίνηση που αποκάλυπτε το πρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, των στόχων και των μεθόδων του.
Όπως διαβάζουμε στον Ριζοσπάστη (23/3/2002): «Σύμφωνα με το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρήγκαν προς τον αμερικανικό λαό, το σχέδιο συνίσταται σε «σειρά μακρόχρονων προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, με τελικό στόχο την εξάλειψη της απειλής να δεχτούμε πλήγματα από στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους». Το σχέδιο αυτό αποτελούσε ακόμη κατάφωρη παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης του 1967 περί μη στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος και της Συνθήκης του 1972 για τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ).
Βγαλμένο από σενάρια επιστημονικής φαντασίας, το σχέδιο των Αμερικανών στηρίχτηκε στην εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου δικτύου επιφανειακών και διαστημικών σταθμών, εφοδιασμένων με όπλα ακτίνων λέιζερ, που θα μπορούσαν, θεωρητικά τουλάχιστον, να καταστρέφουν στο Διάστημα τους πυρηνικούς πυραύλους του αντιπάλου προτού αυτοί πλήξουν το αμερικανικό έδαφος. Επρόκειτο στην ουσία για ένα σχέδιο, που, με την ολοκλήρωσή του, θα έδινε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να προχωρήσουν στο «πρώτο χτύπημα» κατά της Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς να κινδυνεύουν από αντίποινα. Ήταν μέρος του γενικότερου σχεδίου για την «εξαφάνιση της αυτοκρατορίας του κακού», όπως χαρακτήρισε τη Σοβιετική Ένωση και το σοσιαλιστικό σύστημα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.»
Η ανακοίνωση του σχεδίου για τον «Πόλεμο των Άστρων» ήρθε ως απάντηση στις προτάσεις και τις προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης για τη δραστική μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών, ενώ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Επιφανείς Αμερικανοί επιστήμονες με διακήρυξή τους ζήτησαν να σταματήσει η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος. Μεταξύ των άλλων υπογράφουν ο διάσημος αστρονόμος Καρλ Σαγκάν και οι βραβευμένοι με Νόμπελ Χανς Μπέτε και Ίσιντορ Ράμπι.
Ο νεοκλεγμένος τότε Σοβιετικός ηγέτης, Γιούρι Αντρόποφ, χαρακτήρισε «παρανοϊκό» το σχέδιο και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν την εφαρμογή του. Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΣΕ, που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη (17/6/1983) τόνισε ότι «θα ήταν καταστροφή για την ανθρωπότητα μια προσπάθεια να επιλυθεί η ιστορική διαμάχη ανάμεσα στα δυο συστήματα με στρατιωτική σύγκρουση. Ο χαρακτήρας της παραπέρα ανάπτυξης των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ τους, δηλαδή στην ουσία το καθήκον διατήρησης της ειρήνης στη γη είναι σήμερα και στο προβλεπόμενο μέλλον το κεντρικό σημείο της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος».
Και ο υπουργός εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Αντρέι Γκρομίκο τόνισε: «Η ΕΣΣΔ έχει δηλώσει στο παρελθόν και επαναλαμβάνει και σήμερα ότι δεν επιδιώκει την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής αλλά και δεν θα δώσει σε κανέναν άλλο το δικαίωμα αυτό. Έχουμε όλα τα αναγκαία μέσα για να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη».