Και τον Μάρτη στη Θεσσαλονίκη το Α/Τ ΒΕΛΟΣ
Μέχρι τα τέλη Μάρτη παραμένει στη Θεσσαλονίκη, ανοιχτό στο κοινό, το Α/Τ ΒΕΛΟΣ. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας.
Μέχρι τα τέλη Μάρτη παραμένει στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Παραλία απέναντι από την Γενική Κλινική, το Α/Τ ΒΕΛΟΣ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Όταν στις 22-23 του Μάη 1973 καταπνίγηκε εν τη γενέσει του το «κίνημα του ναυτικού» (αφού η χούντα είχε σχετική πληροφόρηση πριν αυτό ξεσπάσει), δυο μέρες μετά, το αντιτορπιλικό «Βέλος εγκατέλειψε τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στα οποία συμμετείχε, και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από τον επικεφαλής αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά και 31 μέλη, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.
Από τις 9 του Μάη του 2019 που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο έχουν επισκεφτεί περίπου 114.000 επισκέπτες, από τους οποίους οι 81.000 είναι παιδιά κάτω των 18 ετών.
ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
Δευτέρα: Κλειστά
Τρίτη έως & Παρασκευή: 09:00-13:00 & 16:00-18:00
Σαββατοκύριακα: 10:00-14:00 & 16:00-18:00
Για πληροφορίες και κρατήσεις επισκέψεων μπορείτε να απευθυνθείτε στo τηλέφωνo 6947159468
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Όλοι οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) οφείλουν να συμμορφώνονται στις οδηγίες του προσωπικού του πλοίου για λόγους ασφαλείας των ιδίων αλλά και για την προστασία των εκθεμάτων. Επίσης, η γενικότερη συμπεριφορά των επισκεπτών πρέπει να είναι η αρμόζουσα σε αυτό το ιστορικό πλοίο-σύμβολο.
Το αντίτιμο εισιτηρίου καθορίζεται στο ποσό του ενός (01) ευρώ. Εξαιρούνται του αντιτίμου επισκέπτες ηλικίας κάτω των 18 ετών και ειδικές κατηγορίες.
Η ξενάγηση σχολείων/κοινού γίνεται σε ομάδες των 40 ατόμων.
Στο τέλος κάθε ξενάγησης οι επισκέπτες (μαθητές, συνοδοί και κοινό) μπορούν να προμηθευτούν αναμνηστικά από το πρατήριο εντός πλοίου.
Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο πλοίο, δε θα υφίσταται δυνατότητα επίσκεψης σε αυτό για ομάδες μαθητών σχολείων και για το κοινό.
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, Υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση: «Το «Βέλος» κατά έναν τρόπο εκπροσωπεί τις πολλές άλλες αντιδικτατορικές κινήσεις που έδρασαν ενεργά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η διατήρησή του ως τέτοιου μνημείου υπογραμμίζει το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της χούντας ήταν μισητό και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου βρισκόταν και το κύριο στήριγμά του. Νομίζουμε ότι ο ρόλος του είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού και ιδιαίτερα του προσωπικού των ΕΔ σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ναζισμός φουντώνουν στην Ευρώπη με την ανοχή της ΕΕ και κρατών – μελών της».