Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας για το Λαζαρέτο στην Κέρκυρα

Εικόνες εγκατάλειψης και βανδαλισμού κυριαρχούν. Μάλιστα, ο ιερός τοίχος των εκτελέσεων κινδυνεύει να πέσει, εκεί όπου οι κρατούμενοι δένονταν με τις χειροπέδες τους στους μεγάλους κρίκους που ήταν καρφωμένοι και εκτελούνταν από το απόσπασμα.

Μετά τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη μαρτυρική Γυάρο, την κατάρρευση τμήματος του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν στην Κρήτη, τα σχέδια να βγουν στο σφυρί οι φυλακές Ωρωπού, άλλος ένας ιστορικός τόπος που έχει μακρά ιστορία, άμεσα συνδεδεμένη με τους αγώνες του λαού μας, του εργατικού και ταξικού λαϊκού κινήματος, το Λαζαρέτο στην Κέρκυρα, κινδυνεύει όντας εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, έχοντας υποστεί σοβαρές φθορές.

Εικόνες εγκατάλειψης και βανδαλισμού κυριαρχούν. Μάλιστα, ο ιερός τοίχος των εκτελέσεων κινδυνεύει να πέσει, εκεί όπου οι κρατούμενοι δένονταν με τις χειροπέδες τους στους μεγάλους κρίκους που ήταν καρφωμένοι και εκτελούνταν από το απόσπασμα.

Πρόσφατα, το νησάκι επισκέφθηκε ομάδα τεχνικών επιστημόνων και άλλων που ενδιαφέρονται για τη διάσωση του Λαζαρέτου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ, οι οποίοι διαπίστωσαν τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί.

Σημειώνουμε πως τον Απρίλη του 2020 το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, με την οποία ζητούσε να ληφθούν μέτρα για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της νησίδας ως ιστορικού μνημείου και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις συντήρησης, ανάδειξης, αλλά και πρόσβασης στον χώρο.

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί «τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν την προστασία του Λαζαρέτου και την ανάδειξη της ιστορίας του ως τόπου μαρτυρίου, όπου εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιστές κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και περίπου 200 εκτελέστηκαν μένοντας πιστοί στα ιδανικά τους για μια άλλη κοινωνία». Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας για την απαράδεκτη κατάσταση στο Λαζαρέτο. Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν, πρώτον, αν «καθαρίστηκε ο χώρος από τα χόρτα και την πυκνή βλάστηση που αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες», δεύτερον, αν «προχωρά η διαδικασία εκταμίευσης ποσού που αφορά την αυτοψία και στατική μελέτη για τον τοίχο των εκτελεσμένων» και, τρίτον, αν «θα γίνει αυτοψία και εκτίμηση των ζημιών και των καταστροφών».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε ανακοινώθηκε πως η αρμόδια δημοτική υπηρεσία ξεκίνησε τον καθαρισμό του χώρου που περιβάλλει τον τοίχο εκτελέσεων, καθώς και ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση του ποσού που θα απαιτηθεί για πιθανά τεχνικά μέτρα υποστήριξης του τοίχου και για τη διενέργεια αυτοψίας για να διαπιστωθεί το μέγεθος των καταστροφών που έχει υποστεί το νησί. Συζητήθηκε ακόμα και η κατοχύρωση της πλήρους κυριότητας του δήμου στο Λαζαρέτο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 36 του ν. 4049/2012. Ο Γιάννης Μπορμπότης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο και γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, μίλησε για την ανάγκη της διασφάλισης της κυριότητας του δήμου στη νησίδα και ανέπτυξε το αίτημα της προστασίας του ιστορικού αυτού χώρου.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: