«Ο κομμουνισμός σταματά εδώ» – Η στρατιωτική εισβολή των Αμερικανών στη Γρενάδα

Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Ένα μικρό νησί – κουκίδα στο χάρτη που… δήθεν απειλούσε την ασφάλεια της υπερδύναμης, όπως δήλωνε χωρίς ίχνος ντροπής ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.

«Ο κομμουνισμός σταματά εδώ» γράφει το πλακάτ δίπλα στους Αμερικανούς στρατιώτες που μόλις έχουν εισβάλλει στη Γρενάδα. Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Ένα μικρό νησί – κουκίδα στο χάρτη που… δήθεν απειλούσε την ασφάλεια της υπερδύναμης, όπως δήλωνε χωρίς ίχνος ντροπής ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν. Ακολουθεί ένα σύντομο αλλά περιεκτικό ιστορικό που βρήκαμε ψάχνοντας στο αρχείο του Ριζοσπάστη.

Στις 25 Οκτώβρη 1983, η Γρενάδα, η «αντάρτισσα των Αντιλλών», όπως την αποκαλούν από το 1979, καθώς τότε το ανεξάρτητο αυτό κράτος έγινε σοσιαλιστικό, τιμωρείται για την «αυθάδειά» της. Ο τιμωρός δεν είναι άλλος από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που επεμβαίνει στρατιωτικά στο μικρό αυτό νησί, για το οποίο είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Ρίγκαν, το Μάρτη του 1983, ότι …«απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», προκαλώντας παγκόσμια θυμηδία, αλλά και οργή.

Τα χαράματα αυτής της μέρας, περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες, μέλη της 82ης Αεροκίνητης Μεραρχίας και πεζοναύτες πραγματοποιούν απόβαση στο νησί. Στο πλευρό τους βρίσκονται και περίπου 500 στρατιώτες και αστυνομικοί από γειτονικά κράτη του αρχιπελάγους της Καραϊβικής. Οι εισβολείς αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους 1.500 άνδρες του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού, καθώς και από εκατοντάδες Κουβανούς, που απασχολούνται στα έργα επέκτασης του αεροδρομίου του νησιού. Το Πεντάγωνο αναγκάζεται να στείλει ενισχύσεις από 3.000 άνδρες. Οι σοβαρότερες συγκρούσεις πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Πόιντ Σαλίνες, το οποίο οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν ανελέητα για να εξουδετερώσουν την αντίσταση των Κουβανών εργατών, που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή του. Ως προς τον αριθμό των νεκρών, ο Νόρμαν Σβάρτσκοπφ, υπαρχηγός της επιχείρησης, δηλώνει ότι σκοτώθηκαν 42 Αμερικανοί στρατιώτες, 160 Γρεναδιανοί και 71 Κουβανοί.

Η αμερικάνικη στρατιωτική επέμβαση στη Γρενάδα, ένα νησί που στο χάρτη καταλαμβάνει μια απειροελάχιστη κουκκίδα, έχει σοβαρό διεθνή αντίκτυπο. Σύσσωμη η προοδευτική ανθρωπότητα καταδικάζει με κάθε τρόπο το βάρβαρο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Στις 2 Νοέμβρη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί ψήφισμα καταδίκης της επέμβασης και ζητεί την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Γρενάδα. Την απόφαση καταψηφίζουν οι ΗΠΑ, το Σαλβαδόρ, το Ισραήλ και έξι κράτη της Καραϊβικής. Αν και η μικρή σοσιαλιστική Γρενάδα δεν απειλούσε κανέναν, είχε μια υπολογίσιμη ιδεολογική ακτινοβολία στους λαούς της Καραϊβικής. Μετά την απώλεια της Κούβας, οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί σοβαρά πλήγματα με την επανάσταση στη Νικαράγουα, ενώ και η κατάσταση στο Σαλβαδόρ και στη Γουατεμάλα έχει ξεφύγει από τον αμερικανικό έλεγχο. Η επέμβαση στη Γρενάδα ήταν ένα μήνυμα για τους λαούς της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.

 

Δείτε ακόμα:

Η εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα που… απειλούσε την ασφάλειά τους

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: