Ο Ματωμένος Μάης του ’36 στο διαδίκτυο – Μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στον ηρωικό Μάη της Θεσσαλονίκης
Στην ιστοσελίδα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ μπορεί να βρει κανείς ντοκιμαντέρ, σύντομο χρονικό, τον Επιτάφιο του Ρίτσου, αλλά και διαδραστικό χάρτη με τα σημαντικότερα σημεία και γεγονότα των ημερών.
Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τιμάει την παλλαϊκή εξέγερση του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τον απεργιακό αγώνα των καπνεργατών, με έναν πρωτότυπο τρόπο: μια ειδική ιστοσελίδα αφιερωμένη στα γεγονότα του Ματωμένου Μάη, που βρίσκεται στον αέρα από τις 7 Μαΐου.
Στην ιστοσελίδα μπορεί να δει κανείς:
-Ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων της εξέγερσης.
-Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Μάης 1936 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ”, που ανεβαίνει από το νεοσύστατο κανάλι του 904 Αριστερά στα FM και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μια μαρτυρία της αδελφής του Τάσου Τούσση, του δολοφονημένου εργάτη, που πέρασε στην ιστορία, όπως και ο θρήνος της μάνας του πάνω από το άψυχο πτώμα του.
-Αυτό ενέπνευσε στον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο τον “Επιτάφιο”, το εμβληματικό ποίημα με το οποίο έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο από τις σελίδες του Ριζοσπάστη και μπορείτε να το δείτε σε μία ακόμα ενότητα της σελίδας.
-Τέλος μπορείτε να επισκεφτείτε έναν διαδραστικό χάρτη της πόλης, με συνδέσμους για τα σημαντικότερα σημεία και γεγονότα εκείνων των ημερών:
Το Διοικητήριο -όπου είναι σήμερα το ΥΜΑΘ-, την πλατεία Κολόμβου, όπου δολοφονήθηκε η κομμουνίστρια καπνεργάτρια Αναστασία Καρανικόλα, το σημείο της δολοφονίας του Τούση στη Συγγρού, τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, το πάρκο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, την Πλατεία Ελευθερίας και τον Βαρδάρη, όπου ήταν και τα Γραφεία του Σωματείου των καπνεργατών.
Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία και μια σελίδα όπου αξίζει να περιηγηθεί κανείς.
Υγ: Μπορείτε επίσης να δείτε το σποτ της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την 9η Μάη, που συνδέει την ιστορία με το παρόν και έχει αναφορά στον Μάη του ’36.