«Οι γυναίκες της Ελλάδας έδειξαν ότι ξέρουν να σηκώνουν τόσα βάρη όσα δικαιώματα ζητούν και διεκδικούν»
Σαν σήμερα, τη 1 Δεκεμβρίου 1948, συνέρχεται το 2ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) στη Βουδαπέστη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας υπήρξε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών, Χρύσα Χατζηβασιλείου.
Σαν σήμερα, τη 1 Δεκεμβρίου 1948, συνέρχεται το 2ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) στη Βουδαπέστη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.
Τον Οκτώβρη του 1948 είχε προηγηθεί η ίδρυση της Πανελλήνιας Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ) από στελέχη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, το ΝΟΦ (Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο των Σλαβομακεδόνων) και τη Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας, με κεντρικό της στόχο να οργανώσει, να συνενώσει και να κατευθύνει τον αγώνα των γυναικών σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών στο Βουκουρέστι, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας υπήρξε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών, Χρύσα Χατζηβασιλείου, η οποία μιλώντας στο Συνέδριο, ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Οι γυναίκες της Ελλάδας έδειξαν ότι ξέρουν να σηκώνουν τόσα βάρη όσα δικαιώματα ζητούν και διεκδικούν. Δεν αρκούνται μονάχα στα καθήκοντα των αγωνιστών των μετόπισθεν, αλλά πήραν τα όπλα και αντιμετώπισαν τον εχθρό, ίσος προς ίσον. Το 15% της δύναμης του ΔΣΕ αποτελείται από γυναίκες… Υπάρχουν νέα κορίτσια, που πήραν μέρος σε 100 τουλάχιστον μάχες. Υπάρχουν ακόμα παραδείγματα ηρωισμών, ομαδικών και ατομικών, που ξεπερνάνε όλες τις τόσο πλούσιες, ηρωικές μας παραδόσεις…».
Η ΠΔΕΓ ανέλαβε να οργανώσει, να συνενώσει και να κατευθύνει τον αγώνα των γυναικών σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τη δημοκρατία. Η Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ συνήλθε στην Ελεύθερη Ελλάδα την 1 Μάρτη 1949 με τη συμμετοχή 825 γυναικών – αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα. Η απόφαση της Συνδιάσκεψης εξόπλισε την ΠΔΕΓ, με την επιμονή για διαφωτιστική δουλειά στις γυναίκες, ώστε η δράση της να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική. Μετά την ήττα του ΔΣΕ και το πέρασμά του στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ, η ΠΔΕΓ συνέχισε την αποστολή και τη δράση της στις νέες πια συνθήκες. Συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Με την ιδιαίτερη δουλειά της στις γυναίκες φρόντισε για τη διαπαιδαγώγηση και την προσαρμογή τους στις συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Οπορτουνιστολόγος