Πώς η Σοβιετική Ένωση νίκησε επιδημία ευλογιάς σε δύο εβδομάδες
Ένα αποφασιστικό σύστημα απομόνωσης και ιχνηλάτησης επαφών των κρουσμάτων κατέστησε δυνατό να εξαλειφθεί η αιφνιδιαστική απειλή κατά της δημόσιας υγείας.
Δυο χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, το 1919, στη σοβιετική επικράτεια έπασχαν περίπου 186000 άνθρωποι από ευλογιά, αλλά μόλις 27 χρόνια αργότερα, χάρη στον εκτεταμένο εμβολιασμό του πληθυσμού, έγινε εφικτό να εξαλειφθεί πρακτικά η νόσος από την ΕΣΣΔ.
Όλο αυτό το υγειονομικό οικοδόμημα φάνηκε για μια στιγμή σε κίνδυνο, μετά από ένα εισαγόμενο κρούσμα ευλογιάς στη Μόσχα το Δεκέμβρη του 1959. Mόνο ένα αποφασιστικό σύστημα απομόνωσης και ιχνηλάτησης επαφών των κρουσμάτων κατέστησε δυνατό να εξαλειφθεί η αιφνιδιαστική απειλή κατά της δημόσιας υγείας.
Ο “ασθενής 0” ήταν στην προκειμένη περίπτωση ο καλλιτέχνης Αλεξέι Κοκορέκιν, που είχε ταξιδέψει στην Ινδία. Τα συμπτώματα κρυολογήματος που είχε κατά την επιστροφή του δεν τον ανησύχησαν, ωστόσο από το βράδυ της ίδιας μέρας ο πυρετός του ανέβηκε, άρχισε να βήχει έντονα και να νιώθει φαγούρα σε όλο του το σώμα. Ο γιατρός στον οποίο απευθύνθηκε διέγνωσε γρίπη, ενώ όταν άρχισε να βγάζει εξάνθημα σε όλο του το σώμα, οι γιατροί θεώρησαν ότι πρόκειται για αλλεργική αντίδραση. Μια νεαρή ειδικευόμενη, ακούγοντας από πού είχε γυρίσει ο Κοκορέκιν, έριξε την ιδέα ότι πρόκειται για ευλογιά, κάτι που προκάλεσε μάλλον ευθυμία στους μεγαλύτερους συναδέλφους της.
Η έρευνα έδειξε ότι ο Κοκορέκιν στη διάρκεια του ταξιδιού του είχε παραστεί στην τελετουργική καύση ενός νεκρού βραχμάνου και είχε αγγίξει κάποια από τα πράγματά του, κολλώντας τον ιό.
Συνολικά τέθηκαν σε καραντίνα 9342 άνθρωποι, ενώ σε καραντίνα μπήκε και το νοσοκομείο Μπότκιν, όπου είχε νοσηλευτεί ο ασθενής. Λόγω του ότι δεν επαρκούσαν τα λευκά είδη για ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό, επιστρατεύτηκε το σχετικό απόθεμα που προβλεπόταν σε περίπτωση πολέμου.
Ταυτόχρονα εφαρμόστηκε ένα χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού όλης της Μόσχας και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να ενισχυθεί η επίδραση των παλιότερων εμβολίων. Συνολικά, μέσα σε μία εβδομάδα, εμβολιάστηκαν 9,5 εκ. άνθρωποι, κάθε ηλικίας, ακόμα και ετοιμοθάνατοι. Οι επιδημιολόγοι δούλευαν νυχθημερόν και στο σχέδιο συμμετείχαν οι πάντες, όλοι οι γιατροί της περιοχής, μέχρι παραϊατρικό προσωπικό και φοιτητές ιατρικής.