Ο εμβληματικός βρετανός αστροφυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, στο σπίτι του στο Κέμπριτζ, κατά σύμπτωση στην επέτειο γενεθλίων ενός άλλου διάσημου φυσικού, του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
.
Πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας μιας ανίατης νευρολογικής νόσου (Λου Γκέρινγκ) και συγκίνησε τους πάντες με την περιπέτεια της υγείας του και την προσωπική στάση ζωής του, καταφέρνοντας να φτάσει ως τα 76 του χρόνια, παρά τις δυσμενείς ιατρικές προβλέψεις, που του έδιναν λίγα χρόνια ζωής. Παράλληλα, κατάφερε να εμπνεύσει πολλούς επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του, παρά τη σχεδόν καθολική παραλυσία του και τη συνθετική φωνή που έβγαινε μέσω υπολογιστή -αφού το 1985 έχασε την ικανότητα να μιλάει- κι έγινε έτσι παγκόσμιο σύμβολο. Κατάφερε μάλιστα να κάνει δύο γάμους και τρία παιδιά -χώρισε από τη σύζυγό του εξαιτίας των επιπλοκών της ασθένειάς του και των δυσκολιών που συνεπαγόταν, αλλά παντρεύτηκε στη συνέχεια μία από τις νοσοκόμους του.
.
Ήταν διάσημος για το έργο του σχετικά με τις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα. Συνέγραψε πολλά βιβλία, από τα οποία έγινε πιο γνωστό “το Χρονικό του Χρόνου”, που μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα. Οι επιστημονικές θεωρίες που διατύπωσε σχετικά με το σύμπαν και τις μαύρες τρύπες έγιναν αντικείμενο πολλών επιστημονικών συζητήσεων και έριδων, αλλά οι εκλαϊκευτικές του μελέτες κατέστησαν το έργο του δημοφιλές στο ευρύ κοινό, προσλεκύοντας το ενδιαφέρον και τη φαντασία του, όσο λίγοι. Έγινε σε νεαρή ηλικία μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Βρετανίας και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ -μια έδρα που κατείχε πρωτύτερα, μεταξύ άλλων και ο Ισαάκ Νεύτων.
.
Εξίσου σημαντικές όμως ήταν οι κοινωνικές παρεμβάσεις του. Είχε καλές σχέσεις με Παλαιστίνιους επιστήμονες και δε δίστασε να μποϊκοτάρει ένα συνέδριο στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία που γίνεται στα εδάφη της Παλαιστίνης.
.
Στο βιβλίο του “Το Μεγάλο Σχέδιο” έκανε μια ξεκάθαρη αθεϊστική δήλωση, λέγοντας πως δε χρειαζόταν καθόλου ο θεός για να εξηγηθεί το σύμπαν, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα και το ενδεχόμενο της μετά θάνατον ζωής: «Θεωρώ τον εγκέφαλο ένα κομπιούτερ που θα σταματήσει να δουλεύει, όταν τα μέρη του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για τους χαλασμένους κομπιούτερ. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι»
.
Θεωρούσε σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο της εξωγήινης ζωής, ενώ προειδοποίησε κατ’ επανάληψη για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και την άσχημη κατάληξη που θα μπορούσε να έχει για το ανθρώπινο είδος. Παρόλα αυτά, σε μια από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, το 2015, είχε πει χαρακτηριστικά πως πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο τον καπιταλισμό από τα ρομπότ.
Του Πάνου Ζάχαρη
“Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πως αυτά θα διανέμονται” σημειώσε εξηγώντας πως οι μηχανές είναι απλά ένα εργαλείο, όπως το μαχαίρι, που μπορεί να κόψει ψωμί ή και να αφαιρέσει ζωές. Και πρόσθεσε στη συνέχεια.
“Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται ή περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι τώρα, η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα”.