«Έγινε μέγας κομμουνιστής-οργανωτής ακόμα κι ο ίδιος ο θάνατος του Ιλίτς…»
Σαν σήμερα, έπαψε να χτυπά η καρδιά του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, ηγέτη του προλεταριάτου της Ρωσίας, του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους και της παγκόσμιας εργατικής τάξης.
«Έγινε/ μέγας/ κομμουνιστής-οργανωτής/ ακόμα/ κι ο ίδιος/ ο θάνατος του Ιλίτς./ Πάνω/ απ’ των φουγάρων/ την άγρια συστοιχία,/ φτιάχνοντας κοντάρι/ μ’ εκατομμύρια/ χέρια,/ την Κόκκινη Σημαία/ στην Κόκκινη Πλατεία/ τινάζουμε/ με ορμή/ στ’ αστέρια…»
Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι (εδώ)
Σαν σήμερα, στις 21 του Γενάρη 1924, η καρδιά του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, ηγέτη του προλεταριάτου της Ρωσίας, αλλά και της παγκόσμιας εργατικής τάξης, παύει να χτυπά. Ο άνθρωπος που το όνομά του έγινε σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη μαζί με των Μαρξ και Ένγκελς είχε γεννηθεί στις 22 Απρίλη 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ, στο Βόλγα.
Ο Λένιν, ως θεωρητικός της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, μελετώντας τα έργα των Μαρξ – Ένγκελς, ανέπτυξε παραπέρα το μαρξισμό στην εποχή του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού. Αλλά ανέπτυξε και τις θεωρητικές βάσεις της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Έτσι, δίκαια ο Λένιν καθιερώθηκε μαζί με τους Μαρξ – Ένγκελς ως ένας από τους θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού.
Ο Λένιν δεν ήταν μόνο θεωρητικός του μαρξισμού, αλλά συμμετείχε ο ίδιος άμεσα στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε, τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου», τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, σε συνδυασμό με την επαναστατική στρατηγική, θέτοντας στο πρόγραμμά του την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ήταν επίμονος στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού και την ενιαία πάλη των κομμουνιστικών κομμάτων ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό, με αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Γ’ Κομμουνιστικής Διεθνούς, στα 1919.
Ήταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό.
Ως ηγέτης του ΣΔΕΚΡ, επικεφαλής της Κεντρικής του Επιτροπής, ο Λένιν καθοδήγησε την Οχτωβριανή Επανάσταση και ήταν ο ηγέτης του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους.
Η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση άνοιξε το δρόμο της εμφάνισης του σοσιαλιστικού συστήματος στον 20ό αιώνα. «Πρόκειται για την επανάσταση των επαναστάσεων, το μεγαλύτερο γεγονός του 20ού αιώνα. Τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία των επαναστάσεων. Οι εργάτες και οι αγρότες της Ρωσίας κατάφεραν να πάρουν την εξουσία και να τη διαφυλάξουν. Αναδείχτηκε ο πρωτοπόρος, επαναστατικός, ηγετικός ρόλος της εργατικής τάξης.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει και σήμερα τους εργάτες όλου του κόσμου πως ο καινούριος κόσμος χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο όχι μόνο δεν είναι ουτοπία, αλλά είναι η μοναδική ρεαλιστική εξέλιξη της Ιστορίας». (Ριζοσπάστης)
Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στις σχεδόν διακόσιες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Β. Ι. Λένιν.