Ένα γαρύφαλλο και ένας Ριζοσπάστης στον τάφο της Κούλας Ελευθεριάδη
“Μην κλαίτε το χαμό μου, δε χάθηκα. Εκτελώντας το εθνικό, λαϊκό και κομματικό μου καθήκον, πότισα κι εγώ με το λιγοστό αίμα μου, το δέντρο της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής Ενότητας και λευτεριάς”.
Χθες ήταν η επέτειος της εκτέλεσης της αγωνίστριας Κούλας Ελευθεριάδη το 1947 στη Θεσσαλονίκη, στα πιο σκοτεινά χρόνια του εμφυλίου στη χώρα μας.
Στο Ριζοσπάστη διαβάζουμε τα εξής βιογραφικά στοιχεία:
Γεννήθηκε το 1923 στο Σωχό Λαγκαδά. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Με την οικογένειά της κατεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και συνδέεται με την οργάνωση της ΕΠΟΝ του Πανεπιστημίου. Παίρνει δραστήρια μέρος στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές.
Στις 25 Μάρτη 1943, με ομάδα ΕΠΟΝιτών κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Βότση. Το 1944 πιάνεται μαζί με τα αδέλφια της από τους ταγματασφαλίτες και παραδίνεται στους Γερμανούς. Κρατήθηκε στις φυλακές, βασανίστηκε, αλλά δεν της απέσπασαν καμιά ομολογία.
Τον Αύγουστο του 1944 αφέθηκε ελεύθερη και συνέχισε τη δράση της ως την απελευθέρωση, που τη βρίσκει γραμματέα της ΑΕ Ανατολικών Συνοικιών.
Το Γενάρη του 1947 πιάνεται από την Αστυνομία και παραπέμπεται στο Εκτακτο Στρατοδικείο μαζί με τους αγωνιστές Γρηγόρη Ελευθεριάδη και Βασίλη Παναγόπουλο. Η Κούλα και ο Γρηγόρης Ελευθεριάδης, καταδικάζονται από το Στρατοδικείο, με στρατοδίκη τον γνωστό Ταμβακά, σε θάνατο και ο Βασίλης Παναγόπουλος σε ισόβια.
Στις 6 Μάη 1947 εκτελούνται στο Νεκροταφείο του Άγιου Παύλου.
Η Κούλα Ελευθεριάδη σε όλο το διάστημα του αγώνα ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της δίκης, στάθηκε αγέρωχη, ακλόνητη και πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ, τα ιδανικά του οποίου υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής της.
Στο γράμμα που έστειλε την παραμονή της εκτέλεσής της στην οικογένειά της, ανάμεσα στα άλλα γράφει: “Μην κλαίτε το χαμό μου, δε χάθηκα. Εκτελώντας το εθνικό, λαϊκό και κομματικό μου καθήκον, πότισα κι εγώ με το λιγοστό αίμα μου, το δέντρο της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής Ενότητας και λευτεριάς”.
Το μνήμα της βρίσκεται στην αρχή του δάσους του Σέιχ Σου, κοντά στην οδό Ηπείρου της συνοικίας του Αγίου Παύλου, ανάμεσα σε άλλους τάφους ενός εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένου κοιμητηρίου. Έναν πολύ όμορφο τρόπο για να αποτίσει φόρο τιμής στην εκτελεσμένη κομμουνίστρια επέλεξε ο φίλος αναγνώστης Α.Κ., εναποθέτοντας ένα γαρύφαλλο κι ένα Ριζοσπάστη στο μνήμα.
Ακολουθούν άλλες δύο σχετικές φωτογραφίες από τον τοίχο του Byron Katsoyannos (ευχαριστούμε τον αναγνώστη που τις έθεσε υπόψη μας).
Τις δύο πρώτες φωτογραφίες στο κείμενο της ανάρτησης τις πήραμε από το farosthermaikou.blogspot.com, όπου μπορεί να βρει κανείς πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση της αδάμαστης Επονίτσσας.