«Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή…Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς, γι’ αυτό κι οι πλούσιοι την σκοτώσαν…»
Σαν σήμερα, συλλαμβάνονται και δολοφονούνται από τμήματα των Φράικοπς οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος ΚΚ Γερμανίας Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η Ρόζα δολοφονήθηκε με χτυπήματα από τα κοντάκια των όπλων και το πτώμα της ρίχτηκε σ’ ένα ποτάμι.
«”Η τάξη βασιλεύει στο Βερολίνο!” Ηλίθιοι δήμιοι! Η “τάξη” σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. Αύριο η επανάσταση θα υψωθεί ξανά και βροντώντας τα όπλα της με τις σάλπιγγες να αντηχούν θα αναγγείλει προκαλώντας σας τρόμο: Ich war, ich bin, ich werde sein! ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ!».
Σαν σήμερα, στις 15 του Γενάρη 1919 συλλαμβάνονται και δολοφονούνται από τμήματα των Φράικοπς (παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτήθηκαν για το χτύπημα της γερμανικής επανάστασης) οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος ΚΚ Γερμανίας Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Υπεύθυνη για τη δολοφονία είναι η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και προσωπικά ο καγκελάριος Φρίντριχ Έμπερτ και ο υπουργός στρατιωτικών Γκούσταβ Νόσκε, που καθοδήγησαν το πνίξιμο της επανάστασης.
Με τα παραπάνω λόγια ολοκλήρωνε το τελευταίο άρθρο της, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Δολοφονήθηκε με χτυπήματα από τα κοντάκια των όπλων και το πτώμα της ρίχτηκε σ’ ένα ποτάμι.
“Η κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή
Κανείς δεν ξέρει
Πού το κορμί της παραχώσαν
Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς
Γι’ αυτό κι οι πλούσιοι την σκοτώσαν…”
(Μπέρτολτ Μπρεχτ)
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ γεννήθηκε στις 5 του Μάρτη 1871, στην Πολωνία. Διωκόμενη για την αγωνιστική της δράση από το τσαρικό καθεστώς πέρασε στη Γερμανία και εντάχθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Πολέμησε τις ρεφορμιστικές θέσεις του κόμματος και στη συνέχεια αντιτάχθηκε στον πόλεμο. Μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ πρωτοστάτησε στον Σπάρτακο και στην ίδρυση του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
“Άι, Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου ’χω φυλαγμένα,
πάνω στο κάρρο σ’ είδα στα εννιακόσια εφτά.
Εγώ τότε κοιμόμουνα στο φως τού εικοσιένα
κι εξήντα χρόνια αργότερα σε βρήκα στα χαρτιά…”
(Μάνος Ελευθερίου)
Οι δυο ηγέτες του νεοϊδρυμένου τότε ΚΚ Γερμανίας και της εργατικής τάξης της χώρας τους, αποτελούν αιώνια σύμβολα στον αγώνα των καταπιεσμένων ενάντια στα δεσμά της εκμετάλλευσης.
Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και εδώ για τον Καρλ Λίμπκνεχτ.