Κώστας Τζούρας (Μουργκανιώτης) – Ο αγωνιστής δημοσιογράφος του βουνού και της πολιτικής προσφυγιάς
Ο αγωνιστής Κώστας Τζούρας, γνωστός στην Παροικία των πολιτικών προσφύγων της Τασκένδης με το ψευδώνυμο Μουργκανιώτης, ο παλαίμαχος του Αλβανικού Μετώπου, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δ.Σ.Ε., ο Δημοσιογράφος του βουνού και της πολιτικής προσφυγιάς, ο δάσκαλος φιλολογίας έμεινε για πάντα στη φιλόξενη γη του Ουζμπεκιστάν…
Ο αγωνιστής Κώστας Τζούρας, γνωστός στην Παροικία των πολιτικών προσφύγων της Τασκένδης με το ψευδώνυμο Μουργκανιώτης, ο παλαίμαχος του Αλβανικού Μετώπου, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δ.Σ.Ε., ο Δημοσιογράφος του βουνού και της πολιτικής προσφυγιάς, ο δάσκαλος φιλολογίας έμεινε για πάντα στη φιλόξενη γη του Ουζμπεκιστάν χωρίς να προλάβει να γυρίσει στην πατρίδα.
Γεννήθηκε στις 7 Μάη 1916 στο χωριό Βαβούρι Φιλιατών Θεσπρωτίας (Ήπειρος). Ο πατέρας του είχε κασσιτεροποιείο – χαλκουργείο στους Φιλιάτες. Ηταν 11ο τέκνο της οικογένειας και το τελευταίο. Το 1929 τελείωσε το Σχολαρχείο («Ελληνικόν Σχολείον») Φιλιατών. Τρίχρονες προσπάθειες να συνεχίσει σπουδές στο 5τάξιο Διδασκαλείο Ιωαννίνων η στην Ιερατική Σχολή – Διδασκαλείο της Μονής Βέλλας, δεν έδωσαν αποτέλεσμα. Η οικογένεια με τρεις αδελφές ανύπαντρες τότε, ήταν βουτηγμένη στα χρέη. Έτσι έγινε υποδηματοποιός.
Γρήγορα (1933) συνδέθηκε με πρωτοπόρους κομμουνιστές. Οργάνωσε τον πρώτο πυρήνα ΟΚΝΕ στους Φιλιάτες. Το Γενάρη 1936 – αντιπρόσωπος της ΟΚΝΕ Θεσπρωτίας σε παράνομη Συνδιάσκεψη της ΟΚΝΕ Ηπείρου (Γιάννινα). Υπηρέτησε τη θητεία του με την κλάση 1937 (Γιάννινα – Ρούπελ). Στο Ελληνοϊταλικό Μέτωπο πολέμησε με το 1/42 Σύνταγμα Λαμίας.
Από τους πρώτους στη Μουργκάνα – τέλη 1941 οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Συνελήφθη το 1942 από την Αστυνομία μαζί με συγχωριανούς του, για εκδηλώσεις ενάντια στην κατοχική δέκατη. Στον ΕΛΑΣ πολιτικός επίτροπος λόχου και διαφωτιστής τάγματος ως τη Συμφωνία της Βάρκιζας, όταν μέσω Αλβανίας πέρασε στο Μπούλκες Γιουγκοσλαβίας με το ψευδώμυμο Μουργκανιώτης. Στο ΔΣΕ υπηρέτησε στο τάγμα Αλευρά και στη 16η ταξιαρχία. Συμμετείχε στη Σύνταξη του «Δελτίου Ειδήσεων» Γράμμου και της εφημερίδας «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ» – Όργανο του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ.
Στη Σοβιετική Ένωση εργάσθηκε στο εργοστάσιο ΤΑΣΣΕΛΜΑΣ (Εργοστάσιο κατασκευής βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών της πόλης Τασκένδης), καθώς και στο ραδιοούζελ της 3ης και 12ης ελληνικής πολιτείας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τασκένδης και τελείωσε τη Φιλολογική Σχολή το 1958. Δίδαξε ως καθηγητής τη ρωσική γλώσσα σε δεκατάξια σχολεία έως το 1962. Από το Μάη του 1962 εργάσθηκε στην Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ» και αργότερα «ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» έως το κλείσιμο της εφημερίδας στα τέλη του 1983. Τα τελευταία χρόνια ήταν Αρχισυντάκτης αυτής της εφημερίδας. Τα πολλαπλά άρθρα, ρεπορτάζ και σχόλια στην εφημερίδα πλούτιζαν τις σελίδες της και έκαναν γνωστό στην Παροικία των πολιτικών προσφύγων τον αγωνιστή δημοσιογράφο Κώστα Τζούρα.
Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ !!!
Από τη σελίδα fb Παιδιά και εγγόνια Ελλήνων πολιτικών προσφύγων