Μιχαήλ Μίνιν – ο στρατιώτης που ύψωσε τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ
Κάποιος παρατήρησε πως το άτομο που καθόταν στο άγαλμα, φορούσε ένα στέμμα. Σκαρφάλωσαν στο άγαλμα και κατάφεραν να εισαγάγουν ένα μεταλλικό πόλο με τη σημαία μέσα στο στέμμα. Έπειτα χρησιμοποίησαν ζώνες από τα παντελόνια τους για να σταθεροποιήσουν τη σημαία στο σημείο της.
Σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια, πέθανε ο Μιχαήλ Μίνιν, ο σοβιετικός στρατιώτης που ύψωσε τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ, στις 30 Απρίλη του 1945, και έγινε η εικόνα-σύμβολο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Τιμής ένεκεν μεταφράσαμε ένα κείμενο με ένα σύντομο ιστορικό της ζωής του και των γεγονότων που δημοσιεύτηκε στην Πράβντα.
Ο Μιχαήλ Μίνιν γεννήθηκε στο χωριό Βανίνο το 1922. Τον Ιούνιο του 1941 κατατάχθηκε εθελοντικά στον Κόκκινο Στρατό για να πολεμήσει ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Πήρε μέρος στις μάχες της απελευθέρωσης του Λένινγκραντ από την πολιορκία και πολέμησε σε όλα τα μέτωπα, από το Λένινγκραντ ως το Βερολίνο.
Όταν ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε το Ράιχσταγκ του Βερολίνου, στις 30 Απριλίου 1945, ο Μίνιν μπήκε στο κτίριο κι έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ύψωσε την κόκκινη σημαία στην κορυφή του. Το Μάη του 1945, απονεμήθηκε στο Μίνιν ο τίτλος του ήρωα της ΕΣΣΔ για το ανδραγάθημά του και την υπόλοιπη προσφορά του στη μάχη. Η διάσημη φωτογραφία δε δείχνει το Μίνιν αλλά ένα Γεωργιανό στρατιώτη (σ.σ.: το Μέλιτον Καντάρια). Δε λήφθηκε την ώρα του γεγονότος.
Ο Ιωσήφ Στάλιν παρότρυνε τα στρατεύματά του να υψώσουν τη σημαία στο Ράιχσταγκ, το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά του 45′. Οι ανώτεροι του Μίνιν είχαν πει στους στρατιώτες ότι οποιοδήποτε κομμάτι κόκκινου υφάσματος πάνω στο κτίριο, θα συμβόλιζε πως η μάχη είχε κερδηθεί.
Ο Μίνιν ήταν επικεφαλής μιας ομάδας πέντε στρατιωτών που έφεραν μια κόκκινη σημαία και προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο. Είδαν πως οι περισσότερες πόρτες είχαν αντικατασταθεί από τσιμέντο και μία πόρτα η οποία ήταν κλειδωμένη. Τα μέλη της ομάδας θυμούνται πως είδαν εκεί κοντά ένα κλαδί. Χρησιμοποιώντας το κλαδί, κατάφεραν να σπάσουν την κλειδωμένη πόρτα με τη βία. Καθώς έμπαιναν, υπήρχαν σποραδικά πυρά από Γερμανούς στρατιώτες. Απάντησαν με τα αυτόματα όπλα τους και κατάφεραν να ανέβουν τις σκάλες και να φτάσουν στην οροφή. Αφού έφτασαν εκεί, αποφάσισαν να αναρτήσουν τη σημαία στο μεγάλο γλυπτό “Germania” πάνω από την είσοδο. Στην αρχή, δεν κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τη σημαία σε καλό σημείο. Κάποιος παρατήρησε πως το άτομο που καθόταν στο άγαλμα, φορούσε ένα στέμμα. Σκαρφάλωσαν στο άγαλμα και κατάφεραν να εισαγάγουν ένα μεταλλικό πόλο με τη σημαία μέσα στο στέμμα. Έπειτα χρησιμοποίησαν ζώνες από τα παντελόνια τους για να σταθεροποιήσουν τη σημαία στο σημείο της.
Ο Μίνιν αναγνωρίστηκε για το κατόρθωμά του, αλλά στην πραγματικότητα δεν ανταμείφθηκε για αυτό. Καθώς δεν υπήρχαν φωτογραφίες όταν η σημαία τοποθετήθηκε στην οροφή στις 10 μμ, λήφθηκαν άλλες φωτογραφίες σε άλλες περιστάσεις από την οποία η παραπάνω έγινε η πιο διάσημη.
Όταν τελείωσε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, ο Μίνιν συνέχισε τη θητεία του. Το 1959 αποφοίτησε από τη σοβιετική Ακαδημία και κατατάχθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού. Ο Μίνιν μετακόμισε στο Πσκοφ το 1977 και αποφάσισε να παραμείνει στην πόλη μετέπειτα.