Μορφές του ΚΚΕ και των ταξικών αγώνων – Κώστας Γαμβέτας
Η ζωή και η δράση του κομμουνιστή Κώστα Γαμβέτα, από το Καλπάκι και την Ακροναυπλία μέχρι το ΕΑΜ της Πελοποννήσου και την εκτέλεσή του από τους Ναζί, μαζί με τους συντρόφους του.
Γεννήθηκε το 1909 στην Αθήνα. Είχε καταγωγή απο την Λίμνη Ευβοίας. Μοναχογιός πλούσιου εμπόρου υφασμάτων, μαθήτευσε στη Λεόντειο, όπου εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ. Λόγω ιδεολογίας και δράσης, κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου (το παράδοξο είναι ότι κάποιες από τις οχυρώσεις που υπεράσπισαν το Καλπάκι το 1940, ήταν χτισμένες σε μεγάλο βαθμό απο μέλη της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ…).
Πέρασε τα πάνδεινα αλλά δεν υπέγραψε δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ. Καταδικάστηκε επανειλημμένα (ακόμα και σε θάνατο) με βάση νόμους του Βενιζέλου και του Κονδύλη. Από το 1936 και έπειτα φυλακίζεται σε Αίγινα, Κέρκυρα, Αϊ Στράτη, Ακροναυπλία… Με τη συνθηκολόγηση, παραδίδεται στους Γερμανούς απο τις αρχές.. Λόγω φυματίωσης μεταφέρεται στις φυλακές της Πύλου (μάλλον πρέπει να είχαν πτέρυγα για φυματικούς) απο όπου δραπετεύει.
Το Δεκέμβρη του 1941, με κομματική εντολή και ως μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, φεύγει για τη Θεσσαλία με σκοπό την οργάνωση των ΕΑΜικών οργανώσεων. Τα επιτεύγματά του και το στήσιμο γερών οργανώσεων (κάτι που θα αποδειχθεί με τη μετέπειτα πορεία του αντάρτικου στη Θεσσαλία), οδηγούν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ να του αναθέσουν μια δυσκολότερη αποστολή. Το στήσιμο και την ενδυνάμωση των ΕΑΜικών οργανώσεων στην Πάτρα και στην ευρύτερη Πελοπόννησο. Η κατάσταση εκεί δεν είναι καλή για το ΕΑΜ αφού λόγω υποκειμενικών αδυναμίων, λαθών στην οργάνωση της αντίστασης αλλα και λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής (αστικά κέντρα κοντά στην Αθήνα, πλήθος παλαιών πολιτεύτων με μεγάλα πελατειακά δίκτυα, ύπαρξη παλαίων «τζακιών» με μεγάλη επιρροή στα τεκταινόμενα, ισχυρή παρουσία των δυνάμεων κατοχής και καταστολής) το ΕΑΜικό κίνημα είναι βαλτωμένο.
Ο Κώστας Γαμβέτας γρήγορα αρχίζει να δουλεύει για το χτίσιμο γερών οργανώσεων φέρνοντας κοντά στο ΕΑΜ δημόσιους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους αλλα κυριότερα, τη μεγάλη μάζα των εργατών. Οι Αχαϊκές οργανώσεις του ΚΚΕ γνωρίζουν πρωτόγνωρη ανάπτυξη με αποκορύφωμα τη μεγάλη πορεία της 25 Μαρτίου 1943, όπου τραυματίες του Αλβανικού μετώπου συμμετέχουν στην κεφαλή της πορείας.
Στις 04 Ιουλίου 1943, με πρωτεργάτη τον Κώστα Γαμβέτα, ιδρύεται ο ΕΛΑΣ Πελοποννήσου με δοικητή τον Δ.Μίχου. Η ανάπτυξη των ΕΑΜικών οργανώσεων δεν έρχεται χωρίς προβλήματα. Το κυριότερο από αυτά είναι ότι είχε επιτραπεί η διείσδυση πρακτόρων είτε της Ασφάλειας είτε των Γερμανών λόγω μίας χαλάρωσης της επαγρύπνησης.
Στις 24 Δεκεμβρίου 1943, η Γκεστάπο και η Ασφάλεια, μετά από υπόδειξη ενός προδότη (Δημήτρης Κουτρούκης – πρώην μέλος του ΕΑΜ) καταφέρνει να σκοτώσει τον Κώστα Μυλωνά (βασικό στέλεχος της καθοδήγησης του ΕΑΜ), να συλλάβει τραυματισμένο τον Βαγγέλη Αργυρόπουλο (γραμματέα του ΕΑΜ Αχαΐας) και να συλλάβει τον Κ. Γαμβέτα. Μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, ο Κ.Γαμβέτας μεταφέρθηκε στα κρατητήρια των Στρατώνων όπου βασανίστηκε άγρια. Παρέμεινε αλύγιστος μέχρι το τέλος.
Στις 23 Φλεβάρη του 1944, εκτελέστηκε στο προαύλιο των Στρατώνων μαζί με 28 συντρόφους του. Η ΕΑΜική οργάνωση Αχαΐας δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια τόσων στελεχών της. Αυτό επέδρασε στις μετέπειτα εξελίξεις καθώς στην Πάτρα, το αδύναμο ΕΑΜικό κίνημα δεν μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι και να αντιμετωπίσει δυναμικά την παρουσία των Ταγμάτων Ασφαλείας, αλλά και αργότερα την άφιξη των Βρετανικών στρατευμάτων.
Δείτε εδώ όλες τις μορφές που παρουσιάζονται σε αυτή τη σειρά αναρτήσεων
Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του αφιερώματος της Κατιούσα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ