Πάβελ Σουχόι – Ο Σοβιετικός σχεδιαστής αεροσκαφών που προηγήθηκε της εποχής του
Σπουδαίος σχεδιαστής αεροσκαφών, «πατέρας» των περίφημων μαχητικών που φέρουν το όνομά του, ο Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Οσίποβιτς Σουχόι γεννήθηκε στις 22 του Ιούλη 1895 και έφυγε από τη ζωή στις 15 του Σεπτέμβρη 1975.
Σπουδαίος σχεδιαστής αεροσκαφών, «πατέρας» των περίφημων μαχητικών που φέρουν το όνομά του, ο Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Οσίποβιτς Σουχόι γεννήθηκε στις 22 του Ιούλη 1895 και έφυγε από τη ζωή στις 15 του Σεπτέμβρη 1975.
Ήταν μαθητής Γυμνασίου όταν είδε αεροπλάνο στον ουρανό για πρώτη φορά, γεγονός εκπληκτικό για εκείνη την εποχή. Η πτήση του Σεργκέι Οτότσκιν, ενός από τους πρωτοπόρους της ρωσικής αεροπορίας, ήταν ταυτόχρονα η πρώτη γνωριμία του νεαρού Σουχόι με την αεροπορία και αυτή που καθόρισε το μέλλον του. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να σχεδιάζει τα πρώτα του μοντέλα αεροσκαφών.
Μετά την αποφοίτησή του από την Ανώτερη Τεχνική Σχολή της Μόσχας, το 1925, εργάστηκε ως μηχανικός – κατασκευαστής στο κεντρικό αεροδυναμικό ίδρυμα «Ζουκόφσκι» υπό τη γενική διεύθυνση του Αντρέι Τουπόλεφ και σχεδίασε τα καταδιωκτικά I-4 (1926-27) και I-14 (1932-34).
Το 1936 η πρόταση του Σουχόι επικράτησε στο διαγωνισμό για τον σχεδιασμό και κατασκευή ενός βομβαρδιστικού με την κωδική ονομασία «Ιβάνοφ». Το έργο του Σουχόι τέθηκε σε μαζική παραγωγή και ο ίδιος διορίστηκε επικεφαλής σχεδιαστής και ανέλαβε τη δημιουργία του δικού του γραφείου σχεδιασμού, τον Ιούλη του 1939.
Το αποτέλεσμα της ανάπτυξης του προγράμματος «Ιβάνοφ» ήταν η εμφάνιση του πρώτου αεροσκάφους με τα αρχικά “Su”, το βομβαρδιστικό Su-2. Σχεδόν 900 από αυτά τα αεροσκάφη επιχείρησαν ηρωικά σε αερομαχίες στο αρχικό στάδιο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το γραφείο σχεδιασμού του Σουχόι δεν ανέστειλε τις εργασίες για νέα μαχητικά αεροσκάφη. Έτσι, το 1943, ο Πάβελ Σουχόι τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν για την ανάπτυξη του αεροσκάφους Su-6.
Ο Πάβελ Σουχόι υπήρξε πάντα στραμμένος στο μέλλον, και δημιουργούσε μηχανές μπροστά από την εποχή τους. Υπό την ηγεσία και καθοδήγησή του αναπτύχθηκαν συνολικά περίπου 50 μοντέλα αεροσκαφών, πολλά από τα οποία έκαναν πραγματική επανάσταση στην παγκόσμια βιομηχανία αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη «Σουχόι» (“Su”) έχουν γίνει παγκόσμιοι πρωταθλητές περισσότερες από μία φορές. Τα Τ-431 και Τ-405 κατασκευής Σουχόι, έχουν κατακτήσει δύο παγκόσμια ρεκόρ ύψους (1959, 1962) και δύο παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας πτήσης σε κλειστή διαδρομή (1960-1962).
Ο Πάβελ Σουχόι διετέλεσε βουλευτής τού Ανώτατου Σοβιέτ τής ΕΣΣΔ, και υπήρξε κάτοχος δυο Κρατικών Βραβείων της ΕΣΣΔ, του Βραβείου Λένιν, του Βραβείου Στάλιν, του τίτλου του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας. Τιμήθηκε επίσης με τρία παράσημα Λένιν, τέσσερα άλλα παράσημα και με πολλά μετάλλια.