Το χώμα που πατάς Λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ – ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ… Ιστορικός περίπατος για την Απελευθέρωση της Αθήνας

Η ιστορία δεν είναι μόνο γεγονότα, είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα για το τότε και το σήμερα. Αυτό είναι που απασχολεί όλους όσους οργανώνουν τη συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορικής αλήθειας με βασικό στόχο τις νεότερες γενιές.

75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας. Η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν Ιστορικό Περίπατο, το Σάββατο 12 Οκτώβρη.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες νέοι και νέες

Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και της απελευθέρωσης της Ελλάδας και της Αθήνας είναι άρρηκτα δεμένη με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ κύριο εμπνευστή, οργανωτή και αιμοδότη της πάλης του Ελληνικού λαού την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Η συντριβή του φασισμού είναι συνυφασμένη με την τιτάνια πάλη του λαού της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού, που τσάκισε το φασισμό, υψώνοντας την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και για αυτό γίνεται προσπάθεια από την Ε.Ε. να διαστρεβλωθεί, να αναθεωρηθεί, να αποκρυφτεί από τις νεότερες γενιές.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και το πρόσφατο άθλιο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προωθεί την ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού ξεπλένοντας τους φασίστες και τη δράση τους, εκφράζοντας μίσος για την πάλη των λαών.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι κρατικοί φορείς για την απελευθέρωση της Αθήνας, αποσκοπούν στην παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της ιστορίας, στα μέτρα και τα σταθμά των επιδιώξεων της αστικής τάξης των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

Η ιστορία δεν είναι μόνο γεγονότα, είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα για το τότε και το σήμερα. Αυτό είναι που απασχολεί όλους όσους οργανώνουν τη συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορικής αλήθειας με βασικό στόχο τις νεότερες γενιές.

Οι ενέργειες αυτές δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Είναι καθήκον των κομμουνιστών, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των εκπαιδευτικών να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές την πραγματική ιστορία και τους αγώνες του λαού μας.

Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ

Στάση 1n: Οδός Μέρλιν

Βρισκόταν το κολαστήριο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944, όπου γίνονταν σκληρά βασανιστήρια.

Πάνω από 300 αγωνιστές πέθαναν στο συγκεκριμένο κολαστήριο.

Στάση 2η: Σύνταγμα

Τον Δεκέμβρη του 1944 οι μάχες του ΕΛΑΣ Αθήνας ενάντια στους Άγγλους καταχτητές συνεχίζονται. Οι μαχητές του ΕΛΑΣ, ο λαός της Αθήνας παλεύουν σκληρά, άνισα, αλλά με ενθουσιασμό.

Τότε το Κόμμα αποφάσισε την ανατίναξη του ξενοδοχείου της Μ. Βρετανίας, έδρα της κυβέρνησης Παπανδρέου και των Άγγλων κατακτητών.

Στάση 3η: Οδός Βουκουρεστίου

Οι κατακτητές χρησιμοποιούσαν τις ρουλέτες για να χρηματοδοτούν τις υπηρεσίες τους, καθώς πουλούσαν πανάκριβα τις άδειες στους Έλληνες «επιχειρηματίες» και είχαν ποσοστά στα κέρδη.

Η μεγαλύτερη ρουλέτα υπό τον έλεγχο των Γερμανών ήταν η «Φεμίνα» στην οδό Βουκουρεστίου, όπου λειτουργούσε και ακριβό εστιατόριο. Παράλληλα στους χώρους αυτούς οι Γερμανοί στρατολογούσαν Έλληνες πληροφοριοδότες που σύχναζαν εκεί ως πελάτες, συγκεντρώνοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Στάση 4η: Ομήρου και Πανεπιστημίου

22 Ιούλη 1943. Βλέποντας ότι η Αντίσταση σε πόλεις και βουνά απασχολούσε δώδεκα ολόκληρες γερμανικές μεραρχίες στην Ελλάδα, για να απελευθερώσουν μερικά στρατεύματα, αποφάσισαν να επεκτείνουν τη βουλγάρικη κατοχή έως τη Θεσσαλία.

400.000 αγωνιστές ξεχύνονται στο κέντρο της Αθήνας, για να ματαιώσουν τα σχέδια των ναζί.

Στην οδό Ομήρου πέφτουν νεκρές οι Παναγιώτα Σταθοπούλου, Κούλα Λίλη και Όλγα Μπακόλα.

Στάση 5n: Οδός Μασσαλίας

Την περίοδο της Κατοχής στην οδό Μασσαλίας, δίπλα στο κτίριο της Νομικής Σχολής, βρισκόταν το κτίριο του Νεκροτομείου Αθηνών. Εδώ έφταναν τα φορτηγά του Δήμου μεταφέροντας πτώματα, θύματα του λιμού τον χειμώνα 1941-1942. Περίπου 40.000 Αθηναίοι πέθαναν από ασιτία, καθιστώντας την πείνα πρώτη αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Στάση 6η: Ακαδημίας 50

Είναι η νύχτα της 30ής Νοέμβρη του 1943. όταν τα τάγματα ασφαλείας, με τις πλάτες των γερμανοφασιστών κατακτητών, ξεχύθηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας, με ένα άγνωστο μέχρι τότε πογκρόμ ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Τους άρπαξαν, τους φόρτωσαν άρον άρον σε αυτοκίνητα και τους παρέδωοαν στους Γερμανούς, στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.

Στάση 7η: κτίριο ΟΤΕ, Σταδίου

Στο κτίριο της οδού Σταδίου στεγαζόταν η κεντρική υπηρεσία της Τηλεφωνικής Εταιρείας.

Στις 12 Απρίλη 1942, οι υπάλληλοί της, από κοινού με τους συναδέλφους τους στα τηλεγραφεία και τα ταχυδρομεία πρωτοστάτησαν στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, την πρώτη απεργία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Στάση 8η: Κοραή 4

Εδώ βρίσκονταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και μετά την απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του ’44 στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ.

Στις 6 Μάη 1941 το γερμανικά στρατεύματα επίταξαν το κτίριο. Κρατήθηκαν πολλοί Έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας μέχρι και παιδιά 14 ετών, για ασήμαντα παραπτώματα. Λειτούργησε κυρίως ως κέντρο μεταγωγών.

 

Σάββατο 12 Οκτώβρη, ώρα: 10:30 π.μ.

Σημείο συνάντησης: οδός Μέρλιν 6.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: