Το “Κόκκινο Βερολίνο” και τα μνημεία του Κόκκινου Στρατού

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ στο εξωτερικό μας κάνουν μια μικρή περιήγηση με εντυπωσιακά πλάνα σε τρία σημεία του Βερολίνου που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τον Κόκκινο Στρατό.

Θα μπορούσε να είναι μια σύντομη εισαγωγή στο “Κόκκινο Βερολίνο” και τα σημεία που πρέπει να επισκεφτεί ένας πολιτικά υποψιασμένος ταξιδιώτης. Είναι όμως πρωτίστως συνδεμένα με τη δράση του Κόκκινου Στρατού, για τον οποίο ο Χέμινγουεϊ είχε πει πως “κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, του οφείλει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί ποτέ να πληρώσει”.

Η τοπική οργάνωση της ΚΝΕ μας κάνει μια μικρή περιήγηση, με εντυπωσιακά πλάνα από drone, σε τρία από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Γερμανικής Πρωτεύουσας.

Το Tiergarten βρισκόταν στο Δυτικό Βερολίνο, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Ράιχσταγκ. Ακόμα και η αντιδραστική κυβέρνηση της ΟΔΓ σεβάστηκε πλήρως το μνημείο του Κόκκινου Στρατού, σε αντίθεση με όσα βλέπουμε σήμερα, όπου η αναθεώρηση της ιστορίας γίνεται ανοιχτά πια επίσημη ιδεολογία και πολλές αρχές καταστρέφουν τα αντίστοιχα μνημεία, καταπατώντας τις σχετικές διακρατικές συμφωνίες -πχ στην Πολωνία.

Όπως μαθαίνουμε στο βίντεο, εκεί βρίσκονται τα δύο πρώτα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στο Βερολίνο, καθώς και τα κανόνια που ανήγγειλαν με τις ριπές τους τη νίκη του Κόκκινου Στρατού. Ενώ το μνημείο είναι χτισμένο με μάρμαρο από το κτίριο της καγκελαρίας, της έδρας του Χίτλερ, που ισοπέδωσε ο Κόκκινος Στρατός.

Το Treptower είναι ένα μεγάλο πάρκο στο παλιό Ανατολικό Βερολίνο, με υποβλητική ατμόσφαιρα και ίσως το εντυπωσιακότερο μνημείο του Κόκκινου Στρατού στον κόσμο, που σε κάνει να σιωπάς με… ιστορική κατάνυξη και να σκύβεις το κεφάλι με σεβασμό, όπως οι αγαλμάτινες μορφές στρατιωτών, που είναι μέρος του μνημείου.

Όπως μαθαίνουμε στο βίντεο, στο μνημείο βρίσκονται θαμμένοι 7.000 σοβιετικοί στρατιώτες σε 16 σαρκοφάγους, όσες ήταν τότε οι δημοκρατίες της ΕΣΣΔ -αργότερα έγιναν 15- ενώ τις σαρκοφάγους κοσμούν ανάγλυφα από τις στιγμές του πολέμου και ρήσεις του Στάλιν στα γερμανικά και στα ρωσικά. Οι δύο διάδρομοι με τις σαρκοφάγους μας οδηγούν στο κεντρικό σημείο του μνημείου, το τεράστιο άγαλμα του στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού, ύψους 30 μέτρων, που συνθλίβει τη σβάστικα, ενώ κρατά στα χέρια του ένα παιδί.

Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…

Η περιήγηση κλείνει στο Ράιχσταγκ, όπου καρφώθηκε η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, στο πιο χαρακτηριστικό ιστορικό στιγμιότυπο της Αντιφασιστικής Νίκης, όχι όμως στις 9 Μάη, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα, στις 30 Απριλίου -την ίδια μέρα που αυτοκτόνησε και ο Χίτλερ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβάζουμε στο βίντεο. Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, το βράδυ της 8ης Μάη (9 Μάη σε ώρα Μόσχας).

Η χρονική απόσταση, καθώς και τα χιλιάδες θύματα που είχε ο Κόκκινος Στρατός, μόνο μες στην πόλη του Βερολίνου, δείχνουν ότι οι Ναζί αντιστάθηκαν λυσσαλέα, μέχρις εσχάτων, για να μη γνωρίσουν την ταπείνωση της ήττας από τον Κόκκινο Στρατό. Ο τελευταίος όμως είχε στο πλευρό του τους λαούς που απελευθερώνονταν, μαζί με την ηθική υπεροχή που πήγαζε από τον δίκαιο αγώνα και της υπεράσπισης της σοσιαλιστικής πατρίδας.

Τα υπόλοιπα θα σας τα πουν οι σύντροφοι στο βίντεο και οι μαγευτικές λήψεις που έκαναν.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: