5 έργα του σπουδαίου Σοβιετικού μηχανικού Νικολάι Νικίτιν
Από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας μέχρι τον Πύργο Οστάνκινο, το μεγαλύτερο ελεύθερο οικοδόμημα στον κόσμο.
Μνημειακότητα και επική διάθεση χαρακτήριζαν τα διασημότερα έργα του Νικολάι Νικίτιν, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1907 στο Τομπόλσκ της Ρωσίας, Ο πατέρας του ήταν μηχανικός που αργότερα δούλεψε ως δικαστικός υπάλληλος. Στα 17 του χρόνια ο Νικίτιν τσιμπήθηκε από φίδι, με αποτέλεσμα μια μόνιμη βλάβη στο πόδι. Αποφοίτησε το 1930 από το Πολυτεχνείο του Τομσκ και δυο μόλις χρόνια αργότερα σχεδίασε το σιδηροδρομικό σταθμό του Νοβοσιμπίρσκ. Εγκαταστάθηκε στη Μόσχα και ασχολήθηκε με μετρήσεις για τα θεμέλια του Μεγάρου των Σοβιέτ, το οποίο επρόκειτο να ανεργερθεί στη θέση του κατεδαφισμένου καθεδρικού του Χριστού Σωτήρος, σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Το 1957 ανέλαβε επικεφαλής σχεδιασμού του Ινστιτούτο Σχεδιασμού και Κατασκευών της πόλης της Μόσχας. Έφυγε από τη ζωή στις 3 Μάρτη 1973.
Ακολουθούν ορισμένα από τα γνωστότερα έργα του:
Το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας:
Το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, που κατασκευάστηκε με πρωτοποριακές τεχνικές μεταξύ 1949 και 1953 στους λόφους Λένιν και την εποχή της κατασκευής του ήταν το υψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη, με 240 μέτρα ύψος.
Το Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστήμης της Βαρσοβίας:
Σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Λεβ Ρούντνεφ το 1955. Είναι το υψηλότερο κτίριο στην Πολωνία (237 μέτρα) και συνδυάζει επιρροές από το ρεύμα του πολωνικού ιστορικισμού με την αισθητική της art deco. Φιλοξενεί μέχρι σήμερα θέατρα, κινηματογράφους, επιστημονικά ιδρύμα, πανεπιστημιακές σχολές και υπηρεσίες της Πολωνικής Εθνικής Ακαδημίας.
Το στάδιο Λουζνίκι:
Ανήκε στην ομάδα που σχεδίασε και κατασκεύασε το στάδιο Λουζνίκι, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο της Ρωσίας, με 81.000 θέσεις. Φιλοξένησε την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Μόσχας το 1980, ενώ μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ εκεί διεξήχθησαν ένας τελικός του Κυπέλλου Ουέφα το 1999 και ένας του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008. Ξανάρθε στην επικαιρότητα το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ήταν το κύριο στάδιο του Μουντιάλ του 2018, φιλοξενώντας επτά αγώνες, μεταξύ τους το εναρκτήριο παιχνίδι αλλά και τον τελικό.
Το κάλεσμα της Μητέρας – Πατρίδας
Επέβλεψε την κατασκευή του περίφημου γλυπτού του σπουδαίου Γεβγκένι Βούτσετις Το κάλεσμα της Μητέρας Πατρίδας στο λόφο Μαμάγεφ του Στάλινγκραντ προς τιμήν των πεσόντων και των υπερασπιστών του. Με ύψος 85 μέτρα και 7900 τόνους τσιμέντου και ατσαλιού, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα ανθρώπινης μορφής στον κόσμο.
Ο Πύργος Οστάνκινο
Σχεδίασε το ραδιοτηλεοπτικό πύργο της Μόσχας, που με ύψος 540 μ. Είναι η μεγαλύτερη ελεύθερη κατασκευή στον κόσμο και η 11η υψηλότερη στον κόσμο. Κατασκευάστηκε για να τιμήσει την 50η επέτειο από την Οκτωβριανή Επανάσταση και πήρε το όνομά της από τη συνοικία της Μόσχας όπου ανεγέρθηκε.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο
To “Κάλεσμα της μητέρας πατρίδας” μάλλον είναι λάθος ότι έχει μόνο 5 μέτρα ύψος!