Δίδακτρα από την πίσω πόρτα φέρνει η ΝΔ στα προπτυχιακά των ΑΕΙ
Μέσω της θέσπισης ξενόγλωσσου προπτυχιακού επί πληρωμή η Νίκη Κεραμέως καταργεί και τα τελευταία προσχήματα στην επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια, πατώντας σε νομοθετική δυνατότητα που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί τα δίδακτρα να έχουν κάνει εδώ και χρόνια την εμφάνισή τους στα ελληνικά ΑΕΙ, ενταγμένα σε μια λογική που βλέπει την ανώτατη εκπαίδευση ως πεδίο κερδοφορίας κι όχι ως δημόσιο αγαθό, αλλά ως τώρα τηρούνταν κάποια προσχήματα “περιορίζοντας” το φαινόμενο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Αυτό από μόνο του ήταν ήδη κατάφωρη παραβίαση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, δεδομένου μάλιστα ότι σε μια σειρά κλάδους η μεταπτυχιακή ειδίκευση είναι περίπου μονόδρομος για την όποια επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων τους. Πλέον πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής, αφού “αθόρυβα” και κυριολεκτικά στα μουλωχτά, μέσα στη ραστώνη των εορτών, η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως αποφάσισε τη λειτουργία του πρώτου αγγλόφωνου προγράμματος σπουδών στην Ελλάδα, που θα υλοποιηθεί στη Φιλοσοφική με τίτλο: «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece».
Η πλατφόρμα αιτήσεων έχει ήδη ανοίξει ως τα τέλη Μαρτίου και οι αλλοδαποί φοιτητές δεν καλούνται απλά να καλύψουν το ποσό των 6000 ευρώ κατ’ έτος, αλλά, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην αίτηση, πριν εγγραφούν θα πρέπει να έχουν κανονίσει ιδιωτική ασφάλιση στη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τη διαμονή. Δεν τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν δηλαδή αίτηση για τις έστω πενιχρές παροχές φοιτητικής μέριμνας που έχουν οι Έλληνες φοιτητές, ούτε καλύπτονται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ισχύει για τους ίδιους στη διάρκεια των σπουδών τους μέχρι ένα όριο φοίτησης τουλάχιστον.
Η κυβέρνηση προσπαθεί ολοφάνερα να υπερκεράσει με διάφορα τρικ το συνταγματικό πρόσκομμα του άρθρου 16, ευελπιστώντας και στην πλήρη άρση του στην πρώτη ευνοϊκή γι’ αυτό συγκυρία. Στα ίδια πλαίσια εξάλλου εντάσσονται και οι προσπάθειες για την όσο πιο ακώλυτη ισοτίμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ιδιωτικών κολεγίων.
Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι το δρόμο για τα ξενόγλωσσα επί πληρωμή προγράμματα στα ελληνικά ΑΕΙ τον είχε ήδη ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, η Φιλοσοφική Σχολή ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο παιδείας, το οποίο απορρίφθηκε, κυρίως για τα μάτια του κόσμου, όπως φάνηκε στη συνέχεια. Κι αυτό γιατί μόλις δυο χρόνια αργότερα, νομοθέτησε τη δυνατότητα θέσπισης τέτοιων προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα η Φιλοσοφική να υποβάλει ξανά την πρότασή της, η οποία και υλοποιήθηκε από την Κεραμέως. Όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα, η ΝΔ απλά παραλαμβάνει τη σκυτάλη ή ολοκληρώνει αντιλαϊκά μέτρα που είχαν θεσπίσει οι “αριστεροί’ της προκάτοχοι. Αν νομίζουν όμως στην κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας πως θα μπορούν αβρόχοις ποσί να διαλύσουν ό,τι είχε απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα αντιληφθούν ξανά σύντομα, όπως έγινε και το φθινόπωρο, πως είναι πραγματικά υπεραισιόδοξοι.