Φλέρυ Νταντωνάκη: Η θεϊκή φωνή που μάγευε του θνητούς
Σαν σήμερα, στις 11 του Μάη 1937, γεννήθηκε η Φλέρυ Νταντωνάκη, μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες που γέννησε αυτή η χώρα.
Σαν σήμερα, στις 11 του Μάη 1937, γεννήθηκε η Φλέρυ Νταντωνάκη, μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες που γέννησε αυτή η χώρα.
Η Ελευθερία Παπαδαντωνάκη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κρήτη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 βρέθηκε στις ΗΠΑ για σπουδές. Ο πατέρας της παρόλο που ήταν κινηματογραφιστής, δεν ήθελε με τίποτα η κόρη του να ασχοληθεί με τα καλλιτεχνικά.
Στη Νέα Υόρκη η Φλέρυ πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στη σκηνή του Μπροντγουέι και οι κριτικοί αναγνώρισαν κάτι το διαφορετικό σε αυτήν την υπέροχη φωνή, τη γεμάτη ευαισθησία ερμηνεία και τα μεγάλα εκφραστικά μάτια.
Το 1965 υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία της Τζόαν Μπαέζ, «Vanguard», από την οποία κυκλοφόρησε ο δίσκος «Φλέρυ» με λαϊκά τραγούδια των Παπαϊωάννου, Γαβαλά, Ατταλίδη, και Καζαντζίδη με σολίστ τον ελληνικής καταγωγής κλαρινετίστα Γκας Βάλι.
Το 1971, σε μια παράσταση – αφιέρωμα στον Ζακ Μπρελ στο θέατρο «Οφ Μπροντγουέι», την άκουσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Έγινε η μούσα του τραγουδώντας με ανεπανάληπτο τρόπο «Τον Κύκλο του CNS», τον «Μεγάλο Ερωτικό», τις «Γειτονιές του Φεγγαριού», τον «Καπετάν Μιχάλη» και τα «Λειτουργικά».
«Η Φλέρυ είναι ανεπανάληπτη και όταν δοκιμάζει. Δεν σκέφτεται το κοινό. Σκέφτεται τον απόλυτο έλεγχο της φωνής της. Και δίνεται ολόκληρη σε αυτό το κυνήγι της τελειότητας. Για μια ακριβή μουσική που πηγάζει τόσο από τα Ρεμπέτικα όσο και από τα δικά μου τραγούδια. Της είχα πει πως μια αληθινή τραγουδίστρια περιέχει την τεχνική τελειότητα της Σβαρτσκοπφ και τη γήινη αμεσότητα της Νίνου και η Φλέρυ στο ντοκουμέντο αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως είναι μια αληθινή τραγουδίστρια”.
Μάνος Χατζιδάκις – Για το δίσκο «Η Φλέρυ Νταντωνάκη στα “Λειτουργικά” του Μάνου Χατζιδάκι»:
Η Φλέρυ Νταντωνάκη συμμετείχε επίσης στους δίσκους «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», του Μάνου Χατζιδάκι, και τη «Νυχτερινή δοκιμασία» του Ηλία Λιούγκου, ενώ το 1986 τραγούδησε στο δίσκο «Τσιμεντένια Τρένα» με τους «Τερμίτες».
Το 1994 ερμήνευσε με έναν εντελώς ιδιαίτερο και τραγικό τρόπο το τραγούδι «Μάνα μου και Παναγιά» των Τάσου Λειβαδίτη – Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεία που έχει καταγραφεί στον δίσκο «Άπονες Εξουσίες».
Η θεϊκή φωνή που μάγεψε αμέτρητους θνητούς σίγησε για πάντα στις 18 του Ιούλη 1998 σε κάποιο δωμάτιο του νοσοκομείου Μεταξά, όπου νοσηλευόταν, παλεύοντας με τον καρκίνο.
“Εγώ είμ’ ένα σύννεφο κι εσύ ένας καημός…”