Στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ στη Χίο (ΦΩΤΟ)
Η ιστορική διαδρομή στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ στη Χίο ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Λεμάνικο, όπου συγκρούστηκε ο Μεσανατολίτης «Συρματένιος» αντάρτης του ΔΣΕ και μέλος του ΚΚΕ, ιερέας Νικόλαος Ξενάκης, με τις δυνάμεις χωροφυλάκων άνευ θητείας και ΜΑΥδες.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος των Οργανώσεων Βάσης της ΚΝΕ στην Χίο.
Η ιστορική διαδρομή στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ στη Χίο ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Λεμάνικο, όπου συγκρούστηκε ο Μεσανατολίτης «Συρματένιος» αντάρτης του ΔΣΕ και μέλος του ΚΚΕ, ιερέας Νικόλαος Ξενάκης, με τις δυνάμεις χωροφυλάκων άνευ θητείας και ΜΑΥδες.
Στις 20 Μάρτη του ’48, το ξημέρωμα, ισχυρή αστυνομική δύναμη υποστηριζόμενη από δυνάμεις των ΜΑΥδων παρουσία του νομάρχη Σβώκου και του μοιράρχου Παντελίδη, περικύκλωσαν το σπίτι που κρυβόταν. Έδωσε ηρωικά τη μάχη απέναντι στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Ο παπα-Ξενάκης τους αντιμετωπίζει με θάρρος και παλικαριά, με λιγοστά πολεμικά μέσα, όταν του τελειώνουν οι σφαίρες προσπαθεί να διαφύγει, τραυματίζεται σοβαρά στα πόδια και συλλαμβάνεται. Οι δυνάμεις της αστικής τάξης τον δένουν πίσω από ένα αυτοκίνητο και τον σέρνουν περνώντας τον έξω από το σπίτι του στο Αγρελά (Καλαμπόκα 43). Θεωρώντας ότι μπορούν να τον διαπομπεύσουν στον λαό, τον περιφέρουν στη Χώρα, πριν τον φέρουν στο κτίριο της Χωροφυλακής στην παραλία.
Στον Άγιο Γεώργιο Μελαχρινό ή Πιττά
Η επόμενη στάση ήταν στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, Μελαχρινού ή Πιττά.
Εκεί πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ Χίου στις 6 Αυγούστου του 1944 όπου συγκεντρώθηκαν οι 100 αντιπρόσωποι των Οργανώσεών του, από όλη τη Χίο. Στη Συνδιάσκεψη έγινε απολογισμός δράσης και προγραμματισμός ενόψει της διαφαινόμενης απελευθέρωσης του νησιού. Μίλησαν ο γραμματέας του ΕΑΜ Χίου συναγωνιστής Ανδρέας Λοΐζος, ο γραμματέας της ΕΠΟΝ Νίκος Χαρτουλάρης, ο δικηγόρος Μιχάλης Καλούδης, ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ Απόστολος Κουβελάς. Τον χώρο περιφρουρούσε ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ, με καπετάνιο τον Γιώργη Μαυράκη.
Επίσκεψη στο κτήμα Λυκιαρδόπουλου
Ακολούθησε η επίσκεψη στο κτήμα Λυκιαρδόπουλου, στην περιοχή του Κάμπου.
Στις 18 Μάρτη του 1948 το ξημέρωμα στο Περιβόλι (κτήμα Λυκιαρδόπουλου) δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη του Εμφυλίου Πολέμου, όπου ήταν η ανταρτοομάδα του ΔΣΕ, με επικεφαλής τους Γιώργη Μαυράκη και Μιχάλη Βορριά και συγκρούστηκε -επί πολλές ώρες-με τις αστικές δυνάμεις του λόχου Χωροφυλακής άνευ θητείας και ΜΑΥδων, με επικεφαλής τον νομάρχη Χίου Αντώνη Σβώκο, τον μοίραρχο Παντελίδη και τον υποδιοικητή της Ασφάλειας Χίου Ζορμπά.
Στην Παναγιά τη Συριώτισσα, στην περιοχή του Κάμπου
Στις 20 Μάρτη του 1948 στην περιοχή της Παναγίας της Συριώτισσας συγκρούστηκε η ανταρτοομάδα του καπετάν Αρχιμήδη Φραγκάκη με δυνάμεις της Χωροφυλακής. Κατά τη σύγκρουση σκοτώθηκαν οι αντάρτες Γιώργης Λεοντάρας από τη Συκιάδα, Γιάννης Πίττας από το Βροντάδο, Αντώνης Ξυλάς από τα Νέννητα και δολοφονήθηκαν από τους ΜΑΥδες όταν συνελήφθησαν οι αντάρτες Μιχάλης Βορριάς, γραμματέας της ΠΕ Χίου του ΚΚΕ από το συνοικισμό Νοσοκομείου και Κυριάκος Καμπανέλας από τα Θυμιανά. Οι υπόλοιποι αντάρτες διέφυγαν ή συνελήφθησαν!
Στην Αγιοδεκτινή
Ο περίπατος τελείωσε με μια στάση στην περιοχή Αγιοδεκτινή στον Κάμπο, όπου στις 22 Μάρτη του 1948, ο πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ κρυβόταν σε ακατοίκητο σπίτι στην περιοχή της Αγιοδεκτινής, εκεί περικυκλώνεται από δυνάμεις της Χωροφυλακής του σταθμού των Θυμιανών και δολοφονείται εν ψυχρώ στο κεφάλι, άοπλος και κρατώντας ένα σημείωμα.
Τον ιστορικό περίπατο πλαισίωσαν τα μέλη του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στο νησί, με επικεφαλής τον πρόεδρο σύντροφο Γιάννη Ζωφό και τα μέλη Γιάννη Κόρμαλο και Γιάννη Αμπαζή, που τεκμηρίωσαν ιστορικά τα γεγονότα.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες δραστηριότητες στο νησί, που θα ανακοινωθούν σύντομα, αλλά και για το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 17-19 Ιούλη στο Στόμιο της Λάρισας.