Θέατρο τη Δευτέρα: «Επικίνδυνο παιχνίδι» του Μανόλη Κορρέ
Ένα «στιγμιότυπο» από την «ατελεύτητη και ποικιλόμορφη» σύγκρουση των γενεών μάς παρουσιάζει ο συγγραφέας Μανόλης Κορρές στο έργο του «Επικίνδυνο παιχνίδι».
Ένα «στιγμιότυπο» από την «ατελεύτητη και ποικιλόμορφη» σύγκρουση των γενεών μάς παρουσιάζει ο συγγραφέας Μανόλης Κορρές στο έργο του «Επικίνδυνο παιχνίδι». «Ένα παιχνίδι που στήνεται από το γιό και την κόρη στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν κάποιες επιθυμίες τους, να ικανοποιήσουν κάποιες ζωτικές ανάγκες τους, αποσπώντας το -ελεύθερο- απ’ τους γονείς τους. Έτσι τα τέσσερα μέλη της οικογένειας του βιομήχανου Νίκου Μπερσή θα εμπλακούν και θα παίξουν το «παιχνίδι», που εμπνεύστηκε και έστησε ο γιός…
“Το «Επικίνδυνο παιχνίδι» δεν έχει ούτε «θέσεις», ούτε «μηνύματα». Η κυρίως σάτιρα φιλοδοξώ να βγει από την κατάσταση κι όχι απ’ το διάλογο. Ο θεατής τη βλέπει, ή την αγνοεί· τη δέχεται ή την απορρίπτει. Αυτά που συμβαίνουν στη σκηνή τα συνθέτουν απλές, ανθρώπινες ιστορίες της καθημερινής μας ζωής, δοσμένες σε μαυρόασπρη φωτογραφία. Κι όπως όλες οι «απλές ιστορίας» μπορούν να φέρουν γέλιο ή συγκίνηση. Ή και τα δύο ή τίποτα από τα δύο. Αν το έργο σας κάνει να γελάσετε δεν πήγε χαμένη η βραδιά σας. Αν αισθανθήκατε άβολα, δεν πήγε χαμένη η δουλειά μου. Γιατί θα σημαίνει πως σε κάποιο ηρώα του έργου βρήκατε κάποιες ομοιότητες με κάποιον που τον ξέρετε πολύ καλά, μα πολύ καλά. Το να γελάσετε μ’ αυτή την «ομοιότητα» ή το να θυμώσετε, ε, αυτό πια, είναι δικό σας πρόβλημα” σημειώνει ο συγγραφέας.
Η παράσταση προβλήθηκε από την ΕΡΤ, το 1989, στο πλαίσιο της σειράς «Το θέατρο της Δευτέρας». Σκηνοθεσία: Πάνος Παπαϊωάννου, Κώστας Ζωγόπουλος. Μουσική: Ζακ Μεναχέμ. Σκηνικά – κουστούμια: Μιχάλης Σδούγκος.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Ρουσσέα, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Χρήστος Τσίρτσης, Στράτος Παχής.
Κάντε “κλικ” πάνω στην εικόνα για να δείτε την παράσταση:
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.