Τηλεκπαίδευση στον καφενέ – Μες στο κρύο με δανεικά κινητά κάνουν μάθημα παιδιά σε χωριό της Ηλείας
Εκεί τα παιδιά μοιράζονται λιγοστά κινητά και τάμπλετ, στηρίζοντάς τα πάνω σε… κολοκύθες, προκειμένου να κάνουν όσο γίνεται μάθημα και να μην πάρουν απουσίες.
Ενώ ο τραγέλαφος της τηλεκπαίδευσης συνεχίζεται για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, με συνεχείς πτώσεις και διακοπές της πλατφόρμας, χάκερς που προβάλλουν ακόμα και πορνό και άλλα ευτράπελα, πολλά είναι και τα παιδιά που με τον έναν ή άλλο τρόπο αποκλείονται εντελώς από τη διαδικασία, ή συμμετέχουν σε αυτή με όρους κυριολεκτικά τριτοκοσμικούς.
Αυτό συμβαίνει στο ορεινό χωριό της Πεύκης στην Ηλεία, όπου μαθητές δημοτικού και γυμνασίου αναγκάζονται να κάνουν μάθημα μέσα στο Νοέμβρη σε εξωτερικό χώρο καφενείου ιδιοκτησίας του προέδρου της κοινότητας, το μοναδικό μέρος του χωριού που έχει ίντερνετ. Εκεί τα παιδιά μοιράζονται λιγοστά κινητά και τάμπλετ, στηρίζοντάς τα πάνω σε… κολοκύθες, προκειμένου να κάνουν όσο γίνεται μάθημα και να μην πάρουν απουσίες. Η Πεύκη δεν είναι το μοναδικό χωριό της περιοχής που δε διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο, η οποία είναι απαραίτητη και για άλλες δουλειές και συναλλαγές με το δημόσιο ή τις τράπεζες για τους κατοίκους, ειδικά στην περίοδο της καραντίνας. Ο πρόεδρος της κοινότητας δηλώνει πως έχει κάνει επανειλημμένα σχετικά αιτήματα, όπως και για την απόκτηση εξοπλισμού από τα παιδιά.
Οι διαβεβαιώσεις από διάφορους παράγοντες για επίλυση του ζητήματος πέφτουν βροχή μετά την προβολή της υπόθεσης σε πανελλαδική πια εμβέλεια, το ζητούμενο είναι ωστόσο ότι αφενός είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις με τις οποίες απλά δεν έχουν ακόμα ασχοληθεί τα ΜΜΕ, κι αφετέρου ότι παρότι η κυβέρνηση είχε μήνες να ετοιμάσει, όχι απλά κατάλληλες υποδομές για την τηλεκπαίδευση, αλλά και τα μέτρα εκείνα που θα επέτρεπαν τη συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου στις τάξεις, αντιμετώπισε τη δημόσια παιδεία, ακριβώς με την ίδια ολιγωρία όπως τη δημόσια υγεία, με εξίσου τραγικές – τηρουμένων των αναλογιών – συνέπειες.
(κεντρική φωτό Eurokinissi)