15 Οκτώβρη – Παγκόσμια Μέρα Λευκού Μπαστουνιού: Η ΕΣΚ Τυφλών μετατρέπει τη σημερινή μέρα σε μέρα αγώνα και διεκδίκησης

Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών: Με το λευκό μας μπαστούνι, την αξιοπρέπειά μας, με τον αγώνα μας ανοίγουμε το δρόμο για μια κοινωνία στο μπόι των ονείρων μας. Διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει και δικαιούμαστε να έχουμε τον 21ο αιώνα!

15 ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ!

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ 

ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ!

Η σημερινή ημέρα λευκού μπαστουνιού γιορτάζεται από πολλούς με διάφορες εκδηλώσεις και φιέστες με κρατικούς παράγοντες. Το λευκό μπαστούνι είναι το βοήθημα που χρησιμοποιεί ένα άτομο με πρόβλημα όρασης, προκειμένου να μπορεί να κινείται με ασφάλεια στο δομημένο περιβάλλον, εφόσον έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και πληρούνται οι αναγκαίοι όροι προσβασιμότητας. Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών μετατρέπει τη σημερινή ημέρα σε ημέρα αγώνα και διεκδίκησης.

Επειδή:

Η ακρίβεια μας έχει τσακίσει και τα βασικά αγαθά έχουν γίνει είδη πολυτελείας,

Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς την δεκαετία του 1980 δούλευαν μόνο 1400 τυφλοί ενώ τώρα εργάζονται λιγότεροι από 100, πρακτικά γυρίζουμε στο 19ο αιώνα. 

Το επίδομα αναπηρίας, που είναι το μόνο εισόδημα για τους περισσότερους τυφλούς και ανθρώπους με μερική όραση, δε φτάνει για να καλυφθούν ούτε καν τα στοιχειώδη,

Τα ενοίκια έχουν ανέβει στα ύψη και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δίνουν και παίρνουν ακόμη και σε οικογένειες ΑΜΕΑ για λίγα χρέη, όπως τον τυφλό παππού στη Θεσσαλονίκη που είναι 86 χρονών και  τον πετάνε στο δρόμο. 

Η εκπαίδευση των τυφλών παραμένει πολύ πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες της εποχής, καθώς δεν υπάρχουν αναλυτικά επιστημονικά προγράμματα και τα ειδικά σχολεία, στα οποία πρέπει να λαμβάνει χώρα, είναι υποβαθμισμένα (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας και Θεσσαλονίκης σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από 50 χρόνια), ενώ είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δεν έχουμε ειδικά γυμνάσια-λύκεια για τυφλούς.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα μόνο 9 εκπαιδευτές κινητικότητας για περίπου 17000 τυφλούς, η μόνη ειδικότητα που μπορεί να βοηθήσει τους τυφλούς στην ανεξάρτητη διαβίωσή τους,

Η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αθλητισμού και πολιτισμού είναι αδύνατη για τους πολλούς, γιατί αποτελεί κόστος, παρά τα σόου και τα μεγάλα λόγια που ακούσαμε μπροστά στην παραολυμπιάδα.

Παρ’ ότι η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν κάνει άλματα, δεν αξιοποιούνται προς όφελος μας. Όλα τα τεχνολογικά βοηθήματα που έχει ανάγκη ο τυφλός και οι συνάδελφοι με μερική όραση πληρώνονται 100% από την τσέπη μας. Από τα ειδικά γυαλιά για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης που μπορεί να κάνουν 4-5 χιλιάδες ευρώ, ειδικοί φακοί και οθόνες, μηχανές Braille, εκτυπωτές αλλά ακόμα και αυτό το λευκό μπαστούνι το πληρώνουμε από την τσέπη μας. 

Το κράτος αδιαφορεί για όλα αυτά και η χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Την ίδια στιγμή οι νέες τεχνολογίες ενώ ανοίγουν τεράστιες δυνατότητες για την επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών και των αναπήρων χρησιμοποιούνται με μόνο κριτήριο το κέρδος γιατί θέλουν εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους πετώντας μαζικά τους ανάπηρους και τους τυφλούς την ανεργία και στο περιθώριο. 

Η ιδιωτικοποίηση στην Υγεία και την Πρόνοια, το νέο ΕΣΥ του Υπουργού του εμπορίου της Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη και το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία τον σύγχρονο Καιάδα του 21ου αιώνα της αναπηρίας όπως χαρακτηρίσαμε εμείς οι ανάπηροι, θα επιταχύνει μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα σαν αποτέλεσμα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, μετατροπής της χώρας μας σε χώρα αναπήρων, αύξηση της νοσηρότητας, μείωση του προσδόκιμου ζωής των ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων αλλά και όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Ως εδώ και μη παρέκει!

Αγωνιζόμαστε:

Για γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης, 

Για δωρεάν θεραπείες και τεχνολογικά βοηθήματα και όχι να δίνονται δις ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στις τράπεζες, στις ΠΑΕ αλλά και για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. 

Για μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα όλων των ικανών προς εργασία τυφλών και αναπήρων. Να τοποθετούνται αμέσως σε δουλειά με την αποφοίτησή τους από την εκπαίδευση με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα με ευθύνη του κράτους. 

Να δοθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για να γίνουν οι αναγκαίες αναπλάσεις, διαμορφώσεις, για να γίνουν επιτέλους φιλικές οι πόλεις στα παιδιά στους ηλικιωμένους τους τυφλούς τους ΑΜΕΑ από τους ανθρώπους της βιοπάλης. 

Για σύγχρονα Εδικά Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης για τους τυφλούς μαθητές, γι΄ αυτούς με μερική όραση, αλλά και για αυτούς με πολλαπλές αναπηρίες. 

Για προσλήψεις εκπαιδευτών κινητικότητας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και περιφέρειες της χώρας με βάση τις ανάγκες εκπαίδευσης όλων των τυφλών κι αυτών με μερική όραση.

Με το λευκό μας μπαστούνι, την αξιοπρέπειά μας, με τον αγώνα μας ανοίγουμε το δρόμο για μια κοινωνία στο μπόι των ονείρων μας. Διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει και δικαιούμαστε να έχουμε τον 21ο αιώνα!!!

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: