Αλέκος Μαρινάκης: «Για τη διαχείριση μεγάλων κρίσεων η λύση είναι η πάλη για την πλήρη κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών»
Η δημόσια υγεία δεν είναι τοπικό πρόβλημα, δεν γνωρίζει δημοτικά και περιφερειακά σύνορα (πχ η πανδημία δεν μπορεί και δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από κάθε δήμο η από κάθε περιφέρεια).
Δήλωση του Αλέκου Μαρινάκη, περιφερειακού συμβούλου και υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η προσπάθεια που γίνεται από την περιφερειακή αρχή και από διαφόρους πρόθυμους (που ορισμένοι είναι και υποψήφιοι) να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται και ενισχύει τη δημόσια υγεία και ότι παίρνει μέτρα για την πρόληψη και διαχείριση των μεγάλων κρίσεων είναι ψευδεπίγραφη.
Η δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη, κ. Αρναουτάκη, ότι η λειτουργία συντονιστικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων θα θωρακίσει τη δημόσια υγεία στην Κρήτη, αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η πλειοψηφία της περιφέρειας αποτελεί τον «λαγό» για το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα υγείας.
Η δημόσια υγεία δεν είναι τοπικό πρόβλημα, δεν γνωρίζει δημοτικά και περιφερειακά σύνορα (πχ η πανδημία δεν μπορεί και δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από κάθε δήμο η από κάθε περιφέρεια). Οι εξαγγελίες του κ. Αρναουτάκη για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας στην Κρήτη δεν έχουν καμιά σχέση με το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η λειτουργία παρόμοιων υπηρεσιών.
Διότι για να οργανωθούν οι υπηρεσίες και τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και η προαγωγή της υγείας και της ψυχικής υγείας, χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός, θεμελιωμένος πάνω στον προσδιορισμό ειδικών δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας. Χρειάζεται επιστημονική καταγραφή των κυριότερων ασθενειών από τις οποίες νοσεί ή πεθαίνει ένας συγκεκριμένος πληθυσμός και εκτιμάται έτσι το επίπεδο Υγείας του εξεταζόμενου πληθυσμού (κοινωνική ομάδα, δήμος, χώρα κλπ.). Αφού γίνει αυτός ο προσδιορισμός, τότε, μπορούν να εφαρμοστούν οι πολιτικές και οι υπηρεσίες για τον τομέα αυτόν που ονομάζουμε Δημόσια Υγεία.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι οι προεκλογικές χωρίς αντίκρισμα εξαγγελίες της περιφερειακής διοίκησης, αλλά να δυναμώσει ο λαός την πάλη του για να ενισχυθούν, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες μονάδες Δημόσιας Υγείας, με αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.
Χρειάζεται να δυναμώσει ο λαός τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, που είναι η δύναμη στήριγμα στους λαϊκούς αγώνες και που εγγυάται μάχιμη, συνεπή, 100% λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι σε αυτό το κράτος, στην εκάστοτε κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή και στηρίζει τις λαϊκές διεκδικήσεις για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας για όλους.