Αλέκος Μαρινάκης: Για τον «στρατηγικό σχεδιασμό 2024-2028» της Περιφέρειας Κρήτης

Τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκου Μαρινάκη,  για τον «στρατηγικό σχεδιασμό 2024-2028» της  περιφέρειας Κρήτης

Τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκου Μαρινάκη,  για τον «στρατηγικό σχεδιασμό 2024-2028» της  περιφέρειας Κρήτης

Ο «στρατηγικός σχεδιασμός 2024-2028» της περιφέρειας Κρήτης συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 11 Ιούνη. Απ’ όσα παρουσιάστηκαν,  προκύπτει ότι και αυτός ο «στρατηγικός σχεδιασμός» είναι, στην ουσία, η εξειδίκευση, στα χωρικά πλαίσια της Κρήτης,  του αντίστοιχου αντιλαϊκού κυβερνητικού σχεδιασμού, με τις οδηγίες, τους δημοσιονομικούς  κανόνες, την πολιτική της ΕΕ, την οποία  συνδιαμόρφωσαν και συνδιαμορφώνουν, την εφάρμοσαν και την εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ψηφίζουν όλα τα αστικά κόμματα.  

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καταψήφισε και ο επικεφαλής Αλέκος Μαρινάκης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από τον «στρατηγικό σχεδιασμό» που επιβεβαιώνουν ότι η πυξίδα της περιφερειακής αρχής δείχνει σταθερό προσανατολισμό στα συμφέροντα των λίγων και δεν αφορά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Κρήτης. Μεταξύ άλλων είπε:

Είναι ταξική επιλογή και όχι ανικανότητα να μη χρηματοδοτούνται έργα για τις λαϊκές ανάγκες, γιατί θεωρούνται κόστος! Λέει η περιφερειακή  ότι «Την περίοδο 2020-2023 έχουν συμβασιοποιηθεί συνολικά €155 εκατ. για Αντιμετώπιση  Καταστροφών και έχουν εκταμιευτεί €121 εκατ..». Ξεχνά όμως ότι αυτά αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών από το 2019, που και δεν έχουν ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση δεν καλύπτει τις ανάγκες. Μιλάμε, δηλαδή, για κονδύλια  που δεν  επαρκούν για να επανέλθουν οι υποδομές στην πρότερη του 2019 κατάσταση  και όχι για νέα έργα για ουσιαστική πρόληψη, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, κτλ.  

Χώρια ότι πολλά από τα έργα εξαγγέλλονται για χρόνια, επαναλαμβάνονται σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα  κι άλλα καρκινοβατούν, έχουν γίνει γεφύρι της Άρτας με τις συνεχείς παρατάσεις. 

Πάνω από 200 πεντάστερα ξενοδοχεία έγιναν την τελευταία δεκαετία, νέες επενδύσεις εξαγγέλλονται. Ας μας πει η περιφερειακή αρχή  πόσα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα,  πόσα σχολεία και νοσοκομεία, πόσες υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός της Κρήτης έγιναν!  

Μας λέει η περιφερειακή αρχή  ότι η Κρήτη είναι ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός και πως πρέπει να στηριχτεί η τουριστική ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι όμως στον τουρισμό και επισιτισμό γιατί να χαρούν; Μήπως επειδή θα συνεχίσουν να ζουν με το άγχος της ακρίβειας, της έντασης της εκμετάλλευσης, της απλήρωτης εργασίας, τους μισθούς που ακόμα κινούνται στα επίπεδα του 2011 γιατί «δεν αντέχει η οικονομία παραπάνω», όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Αυτοί ρωτήθηκαν αν αντέχουν τα τόσα βάσανα και πολλά άλλα, όπως αυτά στην υγεία, στην παιδεία , στη λεγόμενη καθημερινότητα;

Και μόνο ο απόηχος της κήρυξης χρεοκοπίας ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς κολοσσούς της Γερμανίας, της FTI Touristik, είναι αρκετός για να αποκαλύψει πόσο σαθρό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, που ασπάζεται η περιφερειακή αρχή, με τις συνέπειες να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι. 

Οι «πράσινες» επενδύσεις, που προωθεί η περιφέρεια σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, φέρνουν «πράσινους» φόρους, που τους πληρώνουν τα μόνιμα υποζύγια και το τελικό αποτέλεσμα είναι η πιο ακριβή ενέργεια για τον λαό. Η εγκατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών, πάνελ φωτοβολταϊκών στους ορεινούς όγκους της Κρήτης είναι για να εξασφαλίζουν τεράστια κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, στους οποίους η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δίνει γη και ύδωρ και η περιφέρεια σιγοντάρει, βάζει πλάτη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ξεδιάντροπα διαφημίζουν αυτή την πολιτική!

Το Ταμείο Ανάκαμψης, που διαφημίζει ο περιφερειάρχης,  δεν είναι «ευκαιρία»,  όπως η περιφερειακή αρχή το παρουσιάζει. Είναι μία νέα, βαριά αλυσίδα για τον λαό μας και τους λαούς της Ευρώπης, στην προσπάθεια να διατηρηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, ενώ κάθε δόση που εκταμιεύεται συνοδεύεται από πληθώρα προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, όπως το αντεργατικό τερατούργημα για το σμπαράλιασμα του σταθερού χρόνου εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών, της γενίκευσης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, το κόστος της προμήθειας POS για σύνδεση με ταμειακές μηχανές, το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία. κ.ά. 

Το όραμα της περιφερειακής αρχής για «Κρήτη δυναμική, βιώσιμη, ευφυή, με κοινές αξίες και κοινωνική συνοχή, δημιουργική με ταυτότητα και αυτοπεποίθηση» είναι κοροϊδία για τον λαό. Η Κρήτη,  για την οποία μιλά η περιφερειακή αρχή με πολύ «μεγάλα λόγια», δεν είναι η Κρήτη του μόχθου.  Αφορά μόνο τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων των πολλών.

Το «παραμύθι» της Κρήτης της «κοινωνικής συνοχής» εξοργίζει, την ώρα που οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εφαρμόζει η περιφέρεια, διεύρυναν τις ανισότητες και ύψωσαν επιπλέον ταξικούς φραγμούς στα λαϊκά στρώματα.  Είναι πρόκληση, μέσα σε ένα κοινωνικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει ταξικές διαιρέσεις και αποκλεισμούς, σε ένα σύστημα όπου η ακραία φτώχεια υπάρχει δίπλα στον αμύθητο πλούτο των λίγων, όπου τα 5στερα συνυπάρχουν δίπλα στα συντρίμμια των σεισμοπαθών, η περιφερειακή αρχή να μιλά για την Κρήτη της «κοινωνικής συνοχής». 

Το ίδιο το Περιφερειακό Παρατηρητήριο, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην έρευνά του κατά την περίοδο 2020-2023, καταγράφει υψηλά επίπεδα εισοδηματικής φτώχειας, ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, γήρανσης, ανειδίκευτης εργασίας, χαμηλής εκπαίδευσης, ελλιπούς προσβασιμότητας στις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας, ενεργειακής φτώχειας. Για να μη μιλήσουμε για την κατάσταση της μεγάλης υστέρησης σε περιοχές όπως ο δήμος Μινώα όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν μέσα στα συντρίμμια, βιώνοντας την αναλγησία κεντρικού και τοπικού κράτους.

Μιλά η περιφερειακή αρχή για τα «μεγάλα έργα»… Όμως η εμπορευματοποίηση του ΒΟΑΚ, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων της Κρήτης θα είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα που θα βαραίνει το λαϊκό εισόδημα. Θα εκτοξεύσει περαιτέρω το κόστος και την επισφάλεια μετακίνησης για τον λαό.

Λέει η περιφερειακή αρχή  για το ισχυρό πλεονέκτημα στον αγροτικό τομέα. Όμως στις πρόσφατες κινητοποιήσεις φάνηκε ότι για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, τους μελισσοκόμους το μεροκάματο δε βγαίνει.

Λέει επίσης η περιφερειακή αρχή για τα εκατομμύρια για «Διοικητική υποστήριξη» (βλέπε τα δουλεμπορικά των αναπτυξιακών οργανισμών)  την περίοδο 2020-2023. Είναι άλλο ένα στοιχείο που αποκαλύπτει τον ρόλο της περιφέρειας  για τους εργαζόμενους και την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων με τα εκατομμύρια  που δίνονται στα δουλεμπορικά των αναπτυξιακών οργανισμών ή σε τεχνικούς συμβούλους αντί για εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Για όλους αυτούς τους λόγους,  ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζουμε το «Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης 2024-2028». Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το πρώτο ερώτημα που πρέπει να τεθεί για την ανάπτυξη είναι : ανάπτυξη από ποιον για ποιον. Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» και ως ΚΚΕ είμαστε στην πρώτη γραμμή, στηρίζουμε τους αγώνες του λαού μας,  προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο στόχων πάλης, που απαντά στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση σήμερα των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας. Αγωνιζόμαστε για το συμφέρον του λαού μας, για έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής επιβεβαιώνουν την αναγνώριση της δράσης των κομμουνιστών και των θέσεων του κόμματος από χιλιάδες εργαζόμενους, βιοπαλαιστές και νεολαία που βλέπουν το ΚΚΕ δίπλα τους στους μεγάλους αγώνες για τα δικαιώματά τους, δίνουν αισιοδοξία στον λαό και προοπτική για το δυνάμωμα της πάλης. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: