Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός του Δήμου Λήμνου – Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κοινοτήτων και των κατοίκων του νησιού
Όπως φαίνεται, ο προϋπολογισμός συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική της σταδιακής αφαίμαξης του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών και μέσα από τα δημοτικά τέλη και τους κάθε λογής δημοτικούς φόρους, στα πλαίσια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, της πολιτικής του να πληρώνουν οι δημότες και όχι το κράτος υπηρεσίες του Δήμου.
Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου:
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15/12/2021, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λήμνου, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα τεχνικά προγράμματα που έχουν καταθέσει οι κοινότητες του νησιού και γιατί πολλά από τα έργα και τις μελέτες που αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, μεταφέρονται από έτος σε έτος χωρίς να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα.
Ενδεικτικά, αναφερθήκαμε στα τεχνικά προγράμματα που κατέθεσαν οι κοινότητες της Μύρινας, του Κάσπακα, της Ατσικής, της Καλλιθέας, του Ρωμανού και του Πεδινού, για σημαντικά έργα όπως : Ύδρευση-αποχέτευση, ασφαλτοστρώσεις-τσιμεντοστρώσεις-επισκευές δρόμων, αναπλάσεις παραλιακής ζώνης και πλατειών, μελέτη για αλιευτικό καταφύγιο, αθλητικοί χώροι (όπως το κλειστό γυμναστήριο της Μύρινας και το παραπλήσιο υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ), δεν περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
Τονίσαμε την απαράδεκτη κατάσταση με το παλιό κτήριο του Γυμνασίου Μύρινας η αποκατάσταση του οποίου καθυστερεί εδώ και 8 σχεδόν χρόνια, την επισκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας και την ανάγκη επισκευής της στέγης ώστε να μην τρέχουν νερά όταν βρέχει με κίνδυνο καταστροφής των ηλεκτρονικών υπολογιστών του σχολείου, την ανάγκη επισκευής του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας και της αίθουσας ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ που καθυστερεί εδώ και χρόνια. Αναφερθήκαμε στην ανάγκη ανέγερσης νέου λυκειακού συγκροτήματος σύμφωνα με τα αιτήματα των σωματείων των εκπαιδευτικών, αλλά και το τεχνικό πρόγραμμα της κοινότητας Μύρινας και όχι επέκταση του υπάρχοντος όπως αναφέρεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Τέλος, τονίσαμε την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας με ευθύνη του Δήμου, Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠμΕΑ, για να μην πληρώνουν οι γονείς και για την ανάγκη αυτή στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ.
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι τα κονδύλια είναι λίγα και δεν επαρκεί το προσωπικό του Δήμου, τονίσαμε την ευθύνη όλων όσων ψήφισαν και συναινούν με τους νόμους του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ που οδήγησαν σ’ αυτές τις καταστάσεις και τώρα ρίχνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για τα μειωμένα κονδύλια και την έλλειψη προσωπικού.
Σημειώνουμε ότι δεν είναι τυχαίο και άσχετο με όλα τα παραπάνω, ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου το ψήφισαν οι 10 από τους 32 προέδρους των κοινοτήτων του νησιού, ενώ οι υπόλοιποι απείχαν!
Στη συνέχεια, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λήμνου ως αντιλαϊκό, αφού τα «ίδια έσοδα» που προέρχονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από τις τσέπες των δημοτών, υπερισχύουν των κρατικών επιχορηγήσεων κατά 290.000 ευρώ περίπου, ενώ είναι αυξημένα και σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 100.000 περίπου ευρώ.
Όπως φαίνεται, ο προϋπολογισμός συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική της σταδιακής αφαίμαξης του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών και μέσα από τα δημοτικά τέλη και τους κάθε λογής δημοτικούς φόρους, στα πλαίσια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, της πολιτικής του να πληρώνουν οι δημότες και όχι το κράτος υπηρεσίες του Δήμου.
Υπενθυμίσαμε ότι στις 12/3/2021 προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την απαλλαγή από μια σειρά δημοτικά τέλη και φόρους των πληττόμενων από την πανδημία αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και αγροτών και ότι η πρότασή μας απορρίφθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους όλων των άλλων παρατάξεων.
Δηλώσαμε και πάλι την αντίθεσή μας στον Αναπτυξιακό Οργανισμό με την επωνυμία «ΑΡΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» που ψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις και στα έξοδα συμμετοχής του Δήμου, (57.000 ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό), στο μετοχικό κεφάλαιο του υπό σύσταση οργανισμού. Είναι ένας οργανισμός που αποβλέπει στη σταδιακή και παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, στη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού του Δήμου με τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, στην παραπέρα υποκατάσταση λειτουργιών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επαναλάβαμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του ΧΥΤΑ και κατ’ επέκταση στα 160.000 ευρώ που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό ως καταβολή ετήσιων τελών από τον Δήμο προς τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων & Περιβάλλοντος Ανάπτυξης Λήμνου Α.Ε.ΟΤΑ (ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε). Ο ΧΥΤΑ και η διαχείριση απορριμμάτων θα μπορούσε να λειτουργήσει με μόνιμο προσωπικό του Δήμου και να μην είναι ένα ακόμη πεδίο επιχειρηματικών κερδών σε βάρος του λημνιακού λαού.
Θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει στον προϋπολογισμό κονδύλι για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αυτό αποτελεί κατά την απόψή μας δείγμα παραίτησης από κάθε διεκδίκηση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον Δήμο. Οι δικαιολογίες του τύπου «θα το βάλουμε σε επόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού αν χρειαστεί», δεν μας ικανοποιούν.
Τέλος, ζητήσαμε να προβλεφθούν κονδύλια για πρόσληψη από τον Δήμο προσωπικού ΑμΕΑ, καθώς και προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου Παιδικού Παιχνιδιού που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι και αποτελεί σημαντική πτυχή της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ζωής του νησιού.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Μαδυτινός Κωνσταντίνος
Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος