Απέναντι στα κούφια λόγια και τα κηρύγματα αταξικής «ομοψυχίας»: Ο Πελετίδης στον γιορτασμό της επετείου της 28ης Οκτώβρη
Ένας δήμαρχος ξεχώρισε σήμερα με αυτά που είπε στο γιορτασμό της επετείου της 28 Οκτώβρη 1940.
Ένας δήμαρχος ξεχώρισε σήμερα με αυτά που είπε στο γιορτασμό της επετείου της 28 Οκτώβρη 1940. Δεν χρησιμοποίησε όπως άλλοι κούφια λόγια χιλιοειπωμένα, ούτε επικαλέστηκε την «εθνική ενότητα», για τον απλούστατο λόγο ότι τέτοια δεν υπήρξε ούτε το 1940, ούτε τα χρόνια που ακολούθησαν. Το ΟΧΙ που βροντοφώναξε η πλειοψηφία του λαού, που με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές πλήρωσε με ποταμούς αίματος την απελευθέρωση της χώρας από τον χιτλερικό καταχτητή, δεν το «άκουσαν» οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον καταχτητή, αυτοί που την κοπάνισαν νύχτα στο εξωτερικό ή όσοι έκαναν «αντίσταση» υπονομεύοντας ΕΑΜ και ΕΛΑΣ που συσπείρωσαν στις γραμμές τους τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Ο πόλεμος, τότε και σήμερα, δεν εκδηλώνεται ως φυσικό φαινόμενο, και αυτό το ανέδειξε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, που συμπύκνωσε μέσα σε λίγες λέξεις το αληθινό νόημα του γιορτασμού της επετείου, στη διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα. Συγκεκριμένα είπε ο κομμουνιστής Δήμαρχος:
«Τιμάμε σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε. Η μέρα αυτή, μας διδάσκει να δούμε τις αιτίες, να βγάλουμε συμπεράσματα, για να μπορέσουμε να πορευτούμε.
Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Πίσω από αυτούς ποιος κρύβεται; Κρύβονται αυτοί που έχουν το χρήμα. Τι θέλουν να κάνουν; Να επεκτείνουν τη δράση τους. Αυτό γίνεται και σήμερα. Τι αποδείχθηκε τότε; Αποδείχθηκε πώς όταν ο λαός οργανώνεται και όταν έχει το δίκιο με το μέρος του, κανένας δε μπορεί να σταθεί απέναντί του. Το ίδιο πρέπει επομένως να κάνουμε και τώρα. Και τώρα τα ίδια συμβαίνουν. Και τώρα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε παγκόσμιους, τοπικούς και κοινωνικούς πολέμους, που έχουν να κάνουν με το χρήμα και την οικονομία.
Μπορούμε και πρέπει να μπούμε μπροστά, να οργανωθούμε, να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς που φέρνουν τη δυστυχία είτε με πόλεμο φυσικό είτε με οικονομικό πόλεμο είτε με κοινωνικό πόλεμο, για να μπορέσουμε να έχουμε το κεφάλι μας ψηλά. Αν συσπειρωθούμε μαζί με τη νέα γενιά μπορούμε να νικήσουμε το άδικο. Μόνο έτσι μπορεί να επικρατήσει το δίκιο».