«Δεν θα ζήσουμε σε μία απέραντη κοιλάδα των Τεμπών. Τα κέρδη τους, οι ζωές μας»

Εκατοντάδες Γιαννιώτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν το πρωί της Κυριακής στα αποκαλυπτήρια χαρακτικού μνήμης και αγώνα αφιερωμένο στα 57 θύματα των Τεμπών και τους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης που θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό του κέρδους.

Εκατοντάδες Γιαννιώτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν το πρωί της Κυριακής στα αποκαλυπτήρια χαρακτικού μνήμης και αγώνα αφιερωμένο στα 57 θύματα των Τεμπών και τους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης που θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό του κέρδους.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τίμησαν με την παρουσία τους η Ελένη Βασάρα και ο Γιώργος Τσακλίδης γονείς της 23χρονης Αγάπης, μέλη του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών.

Δεν θα ζήσουμε σε μία απέραντη κοιλάδα των Τεμπών

Τα αποκαλυπτήρια του χαρακτικού πραγματοποίησε η Ελένη Βασάρα γραμματέας του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, ενώ απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό.

Το χαρακτικό σε μαύρο φόντο απεικονίζει τις ράγες του τρένου με το νούμερο 57 να τοποθετείτε στη βάση. Με δύο λιτές φράσεις «Δεν θα ζήσουμε σε μία απέραντη κοιλάδα των Τεμπών. Τα κέρδη τους, οι ζωές μας» που χαράχτηκαν στο επάνω μέρος της πλάκας, οι διοργανωτές στέλνουν μήνυμα συνέχισης τον αγώνα για την ζωή, μέχρι τέλους. Το χαρακτικό ολοκληρώνεται με τους στίχους του Γιώργου Θοδωράκη «υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

Πρόσθετα στη συγκέντρωση εκ μέρους των μαθητών της πόλης χαιρέτησε η Άρια Μπαζούκα μαθήτρια στο 2ο ΓΕΛ, ο Βασίλης Ορφανουδάκης πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού, ενώ η συγκέντρωση έκλεισε με ομιλία του Νίκου Έξαρχου προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτή του ΚΚΕ.

Επίσης αναγνώστηκαν τα 57 ονόματα των νεκρών των Τεμπών αλλά και ονόματα από τους 200 νεκρούς εργάτες και εργάτριες στους χώρους δουλειάς των δυο τελευταίων ετών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 50 φορείς της πόλης, με εκπροσώπους τους να καταθέτουν λουλούδια στο μνημείο. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Γάλακτος Τροφίμων Ποτών, Επισιτισμού Τουρισμού, Επιχειρησιακό σωματείο στο Ζαγόρι, Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας, Μουσικών, Σχολικών Καθαριστριών, Ιατρικών Επισκεπτών, Χημικής Βιομηχανίας, Ταχυδρομικών Υπαλλήλων, Τεχνική ΟΤΕ, Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Σχολικών Τροχονόμων, Φαρμακοϋπαλλήλων, Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Ηπείρου, Σύλλογος Μαιών, Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ. Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΟΤΑ. Οι Σύλλογοι Αγροτών και Επαγγελματοβιοτεχνών: Εμπορικός, Μηχανοτεχνικών Φανοποιών «Αρχιμήδης», Ιδιοκτητών Κέντρο Ξένων Γλωσσών Palso, Αμπελουργικός σύλλογος Ζίτσας, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας. Οι Φοιτητικοι Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Παιδαγωγικού, Χημικού, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Βιολογικών εφαρμογών, Ιατρικής και φοιτητές Οικονομικού.

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών νομού Ιωαννίνων με τους συλλόγους γονέων Μουσικού σχολείου, 10ου, 12ου, 24ου, 2ου Δημοτικού Ανατολής και 5ου Γυμνασίου.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καλλιθέας, Περάματος, Μαρμάρων, Πλατάνου και το Καλλιτεχνικό σωματείο “Εξαύδα”. Επίσης η Συλλογική Ομάδα Αναπηρίας Ιωαννίνων, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η Ένωση Γυναικών Ιωαννίνων (ΟΓΕ). Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ιωαννίνων, 8ο ΓΕΛ, μαθητές Μουσικού και 5ου Γυμνασίου. Τέλος λουλούδια κατέθεσε και η οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη Βασίλη.

Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή

Η Ελένη Βασάρα στο ξεκίνημα της ομιλίας ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση «που συνεχίζετε μαζί μας στον αγώνα, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, για να μην υπάρξουν ποτέ ξανά νέα Τέμπη, να μη θρηνήσουν και άλλοι γονείς τα παιδιά τους».

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στο χαμό της μονάκριβης κόρης της, στα 57 θύματα του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, στους 180 βαριά τραυματισμένους.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις εγκληματικές ευθύνες του κράτους για την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο, και την ανυπαρξία μέτρων που απέδωσε στο  «κόστος, κόντρα στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».

Σχολιάζοντας την στάση της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στο ανθρώπινο λάθος «προσπαθώντας  να εξαιρέσει από τις ποινικές ευθύνες τις εποπτεύουσες κυβερνητικές αρχές. Τους υπουργούς της καθώς και τους υπουργούς προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτούς που με τις εγκληματικές πολιτικές τους διαμόρφωσαν τις συνθήκες αδιανόητης επικινδυνότητας στις οποίες λειτουργούσε και λειτουργεί ο σιδηρόδρομος. Αυτούς που με τις επιλογές τους οδήγησαν στο Έγκλημα των Τεμπών».

Αιτιολογώντας την απόφαση των οικογενειών των θυμάτων να καταθέσουν μήνυση κατά των πρώην υπουργών Σπίρτζη και Καραμανλή αναρωτήθηκε: «Άραγε δεν είχαν ακούσει τίποτα ο Σπίρτζης και ο Καραμανλής για τα δεκάδες ατυχήματα που συνέβαιναν με μεγάλη συχνότητα; Σε 20 από τα ατυχήματα του ΟΣΕ (εκτροχιασμοί, συγκρούσεις, αφύλακτες διαβάσεις) κατά τη διάρκεια υπουργείας Σπίρτζη-Καραμανλή 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ή μήπως δεν είχαν διαβάσει οι υπουργοί κανένα από τα 93, ναι 93, εξώδικα φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων από το 2015 έως και λίγες μέρες πριν το έγκλημα, που απηύθυναν δραματική έκκληση για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας;»

Επισήμανε δε ότι οι κρατικές αρχές και σήμερα «συνεχίζουν να εγκληματούν, διαπράττοντας το αδίκημα της έκθεσης, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημόσια ομολογεί ότι ο σιδηρόδρομος θα είναι ασφαλής το 2027, την ώρα που όχι απλά κυκλοφορούν κανονικά τα τρένα, αλλά εξακολουθούν να μεταφέρουν άκρως επικίνδυνο πολεμικό υλικό για λογαριασμό του ΝΑΤΟ! Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ενώ ο σιδηρόδρομος δεν είναι ούτε σήμερα ασφαλής, συνεχίζουν να μεταφέρουν στις γραμμές του επικίνδυνα πολεμικά φορτία του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα ζήτησε απαντήσεις για το «τι μετέφερε τελικά η εμπορική αμαξοστοιχία, ποια ήταν η εύφλεκτη ύλη που προκάλεσε τη δημιουργία της πυρόσφαιρας. Γιατί το αφήγημα των ελαίων σιλικόνης αποδομήθηκε επιστημονικά. Ισχύει ότι το τρένο μετέφερε υδρογονάνθρακες για εμπλουτισμό καυσίμων που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ; Γιατί τελικά δεν έχουμε βίντεο για τη φόρτωση της εμπορικής; Να μας εξηγήσουν γιατί έσπευσαν να αλλοιώσουν τον τόπο του εγκλήματος, σκάβοντας με φαγάνες το χώμα που ήταν ποτισμένο με το υλικό που προκάλεσε τη φωτιά, ανακατεμένο με τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών και ό,τι απέμεινε από τα σώματα των νεκρών μας».

Σχολιάζοντας τα όσα εξελίσσονται στην Προανακριτική με την παραπομπή του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου υποστήριξε ότι «γινόμαστε μάρτυρες νέας μεθόδευσης μέσα στο γενικότερο πλαίσιο συγκάλυψης των αιτιών και των υπευθύνων του εγκλήματος στα Τέμπη.

Ο ίδιος ο Τριαντόπουλος ζητάει να παρακάμψει την Προανακριτική και να πάει κατευθείαν στο Συμβούλιο Δικαστών δήθεν για να εξεταστεί πιο γρήγορα από τον «φυσικό δικαστή». Πόση κοροϊδία..! Τα Συμβούλιο Δικαστών δεν είναι ο φυσικός δικαστής… Φυσικός  δικαστής είναι αυτός ο οποίος θα δικάσει όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, και όχι το δικαστικό συμβούλιο που θα συγκροτηθεί για να αθωώσει τον Τριαντόπουλο.

Με τη μεθόδευση αυτή αποφεύγεται οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση στην Προανακριτική θα μπορούσε να διευρύνει το κατηγορητήριο, καθώς υπάρχουν  επαρκείς ενδείξεις για το αδίκημα της υπόθαλψης και παρεμπόδισης της δικαιοσύνης τόσο για τον Τριαντόπουλο όσο και για τον πρωθυπουργό που ήταν ο προϊστάμενός του».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, στη δύναμη της νεολαίας»

Τέλος η Ελένη Βασάρα αναφέρθηκε στο συγκλονιστικό λαϊκό κίνημα που από τις πρώτες μέρες του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στάθηκαν στο πλευρό των συγγενών : «Γεννήθηκε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης με κυρίαρχα τα συνθήματα  τα κέρδη τους ή οι ζωές μας και  το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που γεννά και συγκαλύπτει Τέμπη».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί δεν έχουμε ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες και επίδοξους προστάτες που θέλουν να συνεχίσουν την ίδια πολιτική με άλλη κυβέρνηση, άλλα πρόσωπα».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, στη δύναμη της νεολαίας» κατέληξε, μέσα σε ένα κύμα χειροκροτημάτων.

Να φτάσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι την ανατροπή

Με ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελένη Βασάρα και όλους τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ξεκίνησε την ομιλία του ο Νίκος Έξαρχος τονίζοντας ότι διδάσκουν αξιοπρέπεια, ήθος, ανθρωπιά, «μας δείχνουν πως ο ανθρώπινος πόνος γίνεται δύναμη, αντοχή, αποφασιστικότητα, για να φτάσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι την πραγματική δικαίωση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι αυτή η δικαίωση αφορά παράλληλα και «όλους τους συναδέλφους μας θύματα των “Τεμπών του μεροκάματου”», για όλα τα Τέμπη της ζωής μας».

«Αυτό είναι και το νόημα του χαρακτικού μνήμης και αγώνα. Για αυτό το τοποθετήσαμε στην είσοδο του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων. Όχι από φόβο μήπως ξεχάσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Θα είναι εδώ “κερί αναμμένο” να φωτίζει το δρόμο της τάξης μας. Θα είναι το σημείο που θα καταθέτουμε τα δικά μας λουλούδια, τα λουλούδια των αγώνων μας. Είναι η απόφασή μας χαραγμένη, πως δεν θα συμβιβαστούμε. Είναι το πείσμα μας, η αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή» ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις ιστορικές απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης του Φλεβάρη τόνισε ότι ο λαός έμαθε πολλά, έμαθε την δύναμη του.

Επεσήμανε την αγωνία και το φόβο και τόσο της κυβέρνησης όσο και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων αυτές οι κινητοποίησης να μην οδηγήσουν σε μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού στους θεσμούς τους και τη δημοκρατία τους, τονίζοντας ότι πίσω από τα παχιά λόγια για δικαιοσύνη, θεσμούς και δημοκρατία αυτές αφορούν τους λίγους γιατί οι πολλοί, ο λαός, στενάζει από τις πολιτικές του αντιλαϊκού κράτους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πρόκληση οι ΕΕ από τη μία να αντιμετωπίζουν τα μέτρα ασφάλειας στους σιδηροδρόμους ως κόστος και από την άλλη να διαθέτουν 800 δις ευρώ για πολεμικές δαπάνες προειδοποιώντας ότι ετοιμάζονται να ματώσουν τους λαούς για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στη συνέχεια ζήτησε από το Γιαννιώτικο λαό να δυναμώσει την αμφισβήτηση του απέναντι στο αντιλαϊκό κράτος  την ΕΕ, τους αστικούς θεσμούς και τα κόμματα τους, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει διέξοδος: «Η διέξοδος βρίσκεται στο μέτωπο που είχαμε οι πάνω από 30.000 Γιαννιώτες στις 28 του Φλεβάρη, βρίσκεται στους ενιαίους στόχους πάλης που χρειάζεται να διαμορφωθούν» και να αποκτήσει αυτός ο αγώνας πανελλαδικά χαρακτηριστικά».

Όλοι στην απεργία στις 9 Απρίλη

Στο ερώτημα πολλών ανθρώπων του μόχθου «μετά την 28 Φλεβάρη τι;» απάντησε «συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο», τονίζοντας ότι η απεργία αυτή δεν είναι απλά μία μάχη για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, είναι η συνέχεια του εργατικού λαϊκού κινήματος που δεν συμβιβάζεται με τα ψίχουλα, που με τους μεγάλους αγώνες του στρίμωξε την κυβέρνηση και ακύρωσε τα σχέδια της συγκάλυψης.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: