Δημοτική Αρχή Πάτρας: Σήμερα όλοι στο «πόδι» για ενίσχυση του δήμου και προσλήψεις προσωπικού – Απάντηση στην προσπάθεια συκοφάντησης
Σε συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή (10 π.μ.) στο δημαρχείο της πόλης, καθώς και σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 15 Απρίλη στο υπουργείο Εσωτερικών, προχωρά η δημοτική αρχή Πάτρας – Άμεση απάντηση και στην προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο δήμος από κύκλους που εκμεταλλεύονται την αγωνία των συμβασιούχων
Σε συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή (10 π.μ.) στο δημαρχείο της πόλης, καθώς και σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 15 Απρίλη στο υπουργείο Εσωτερικών, προχωρά η δημοτική αρχή Πάτρας, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, μέτρα για την οικονομική στήριξη του δήμου, άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση όλων όσων εργάστηκαν στον δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.) και απέκτησαν εμπειρία.
Η δημοτική αρχή δίνει ταυτόχρονα απάντηση στην προσπάθεια να χτυπηθεί το κύρος της, όπως και του πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί (ΚΚΕ) από διάφορους κύκλους, που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία συμβασιούχων πρώην εργαζομένων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινη ασπίδα», για να καλύψουν τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Τη σημερινή κινητοποίηση στήριξαν από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ΕΙΝΑ, πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων η Συντονιστική Επιτροπή μαθητών, λαϊκοί σύλλογοι και άλλοι φορείς. Από σωματεία του δήμου πάρθηκε απόφαση και για 4ωρη στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.
Αμεση απάντηση στην προσπάθεια συκοφάντησης
Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη χτεσινή παρουσία πρώην συμβασιούχων έξω από το δημαρχείο, ορισμένοι από τους οποίους ανάρτησαν πανό με συκοφαντικά συνθήματα, όπως «Ενάντια στους εργαζόμενους η “Λαϊκή Συσπείρωση” της Πάτρας» και «Η έπαρση του 56% μας δείχνει τον δρόμο προς την ανεργία», η δημοτική αρχή σημειώνει ότι «αγωνίστηκε και αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις, για να υπάρχει “Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα”.
Οργάνωσε τη μεγάλη κινητοποίηση Πάτρα – Αθήνα με τα πόδια, με επιμονή οργάνωσε, συμμετείχε και συμμετέχει σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα, διεκδικώντας από τις κυβερνήσεις τα αυτονόητα: Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις του δήμου με μόνιμο προσωπικό, να έχουν επιπλέον μοριοδότηση οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στον δήμο και απέκτησαν εμπειρία (8μηνα ΟΑΕΔ κ.λπ.), να αμείβονται με μισθό σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, την επαρκή χρηματοδότηση του δήμου για να καλύψει τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και τη συνολική λειτουργία της πόλης μας.
Η Δημοτική Αρχή αγωνίστηκε έντιμα και για το θέμα των συμβασιούχων των προγραμμάτων της “κοινωφελούς” εργασίας του ΟΑΕΔ, με σεβασμό στις ανάγκες τους για ζωή, για να μην είναι όμηροι κανενός, ούτε πολιτικών δυνάμεων που αξιοποιούν την αγωνία τους για εργασία, ούτε δικηγορικών γραφείων που τους πηγαίνουν Πάτρα, Αθήνα, Πειραιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, αναζητώντας “θετική” έδρα.
Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων που έχουν περάσει από τον δήμο Πατρέων, ξεπερνούν τους 4.000 και όλοι ζητούν το αυτονόητο: δουλειά. Ομως, ο δήμος Πατρέων δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα και η κυβέρνηση αρνήθηκε την έκτακτη επιχορήγησή του. Εργα κρίσιμα, όπως η αντιμετώπιση κατολισθήσεων (σε Ζαβλάνι, Αρόη κ.τ.λ.), η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και άλλα πολλά έγιναν μισθοδοσία των συμβασιούχων, μέσω αναμορφώσεων του προϋπολογισμού. Ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα ο δήμος για την κάλυψη των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε λειτουργία με οριακό προϋπολογισμό.
Η Δημοτική Αρχή πορεύτηκε με την αλήθεια και το δίκιο στο θέμα όλων των συμβασιούχων. Τόσο αυτών που κάνουν σήμερα κατάληψη, όσο και των εκατοντάδων για τους οποίους βγήκαν αρνητικές αποφάσεις από το Λασίθι και έφυγαν από τον δήμο τους προηγούμενους μήνες. Το ίδιο έπραξε και για τους άλλους 450, για τους οποίους το δικηγορικό γραφείο ψάχνει σήμερα, μετά από την Πάτρα και το Ρέθυμνο, στην Αθήνα για “θετική” έδρα, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται η Νομική Υπηρεσία κάθε 2-3 μέρες και εντέλει τα προσωρινά μέτρα να αναβάλλονται, μέχρι να βρεθεί η “θετική έδρα”.
Το θέμα αυτό δεν μπορεί να το λύσει ο δήμος Πατρέων. Δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί μπορούν να το λύσουν. Στόχος όσων αξιοποιούν την αγωνία και την απελπισία των συμβασιούχων, είναι να χτυπήσουν τη δημοτική αρχή και τον πολιτικό φορέα που τη στηρίζει. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία, έχουν σχέδιο, αξιοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων».
Καλώντας όλους στο «πόδι» και μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση, η δημοτική αρχή απαιτεί:
«Να δοθεί εδώ και τώρα η χρηματοδότηση που δικαιούται ο δήμος Πατρέων, σύμφωνα με τον Νόμο “Καλλικράτη”, καθώς και τα παρακρατηθέντα (από 91 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ο δήμος λαμβάνει 24).
Εδώ και τώρα έκτακτη επιχορήγηση του δήμου Πατρέων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και της ασφάλισης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στον δήμο με δικαστικές αποφάσεις.
Αμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του δήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσοι εργάστηκαν στον δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.) και απέκτησαν εμπειρία.
Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Μισθός και δικαιώματα, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων».