Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής: Ομόφωνα ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση
Η κυβέρνηση διαπρέπει στην ικανότητά της να προχωρεί αυτά που δεν τόλμησαν όλοι οι προηγούμενοι και με το καρότο -με το μανδύα του προοδευτικού- και με το μαστίγιο όταν χρειάζεται.
Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής τάχθηκε ενάντια στην προωθούμενη από την κυβέρνηση αντιδραστική αξιολόγηση του προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.
Το ζήτημα της αξιολόγησης η σημερινή κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να το προωθήσει και παλαιότερα, με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και τότε να παίρνει αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση ενάντια στην αξιολόγηση.
Στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Σίμος Πολυχρονάκης ανέφερε ότι «η ιδιαιτερότητα της σημερινής προσπάθειας είναι η επιχειρηματολογία με την οποία επιδιώκει να την ντύσει η κυβέρνηση. Να πείσει ότι η τωρινή είναι μία «καλή αξιολόγηση» σε αντίθεση με τις άλλες που προηγήθηκαν. Η ιδιαιτερότητα επίσης έγκειται και στη στυγνή πυγμή με την οποία επιχειρεί να την προωθήσει, που όμοια της δε έχει υπάρξει στο παρελθόν. Με το Υπουργείο να εκβιάζει ανοιχτά τους προϊστάμενους – εργαζόμενους ότι δεν θα κριθούν αν δεν προχωρήσει, να εκβιάζει με ανταπεργία, να συνδέει την αξιολόγηση με την κινητικότητα κ.α.
Η κυβέρνηση διαπρέπει στην ικανότητα της να προχωρεί αυτά που δεν τόλμησαν όλοι οι προηγούμενοι και με το καρότο -με το μανδύα του προοδευτικού- και με το μαστίγιο όταν χρειάζεται.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η αξιολόγηση αποτελεί δέσμευση του 3ου Μνημονίου στην οποία καλείται να δώσει αναφορά η κυβέρνηση. Μαζί με την «Στοχοθεσία», το «Μητρώο Επιτελικών Στελεχών», την «Αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης» είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νέου Καλλικράτη που έρχεται να συμπληρώσει τον παλιό, με στόχο οι ΟΤΑ να αντιστοιχηθούν στους σημερινούς στόχους του αστικού κράτους. Δηλαδή να γίνουν πιο “αποτελεσματικοί” στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού τους χαρακτήρα, στην αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, στη σύνδεση με τις ιδιωτικές μπίζνες, στο φθήναιμα της εργατικής δύναμης και την είσοδο νέων ελαστικών σχέσεων τύπου ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ κ.τ.λ.
Είναι μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής και θα ελέγχει τους δημόσιους υπαλλήλους αν είναι αποδοτικοί στην εφαρμογή της. Είναι προσχηματικό το επιχείρημα της κυβέρνησης για «την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημόσιων υπαλλήλων». Εάν αυτό ήταν το ζητούμενο το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί είναι η συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων που έχει αποδεκατίσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Η επιμόρφωση των δημόσιων υπαλλήλων δεν θα ήταν παραδομένη στους ιδιώτες κερδοσκόπους του χώρου. Δεν θα πετάγονταν διαρκώς νέες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς πόρους, προσωπικό και προετοιμασία.
Είναι επίσης ψέμα ότι η νέα αξιολόγηση δεν φέρνει απολύσεις αφού όσοι κρίνονται χαμηλά θα θεωρούνται ακατάλληλοι και θα υποβάλλονται στο ερώτημα της απόλυσης. Επίσης η αξιολόγηση συνδέεται με την περικοπή μισθών αφού μετά από δύο αρνητικές αφαιρείται ένα μισθολογικό κλιμάκιο από τον εργαζόμενο.»
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του σωματείου τους.
Δεν συναινούμε και δεν εφαρμόζουμε την αξιολόγηση που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση.
Διεκδικούμε πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις.