Γκεόργκι Ιβάνοφ (Κακάλοφ) – Ο πρώτος Βούλγαρος κοσμοναύτης, Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης
Ο πρώτος κοσμοναύτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας που πέταξε στο διάστημα, το 1979, σε μια αποστολή με δραματική εξέλιξη αλλά αίσιο τέλος…
Σαν σήμερα, στις 2 του Ιούλη 1940, γεννήθηκε ο Γκεόργκι Ιβάνοφ Ιβάνοφ (Κακάλοφ), ο πρώτος κοσμοναύτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας που πέταξε στο διάστημα, το 1979, σε μια αποστολή με δραματική εξέλιξη αλλά αίσιο τέλος…
Το επώνυμό του ήταν Κακάλοφ αλλά το άλλαξε σε Ιβάνοφ, λίγο πριν λάβει μέρος στη διαστημική αποστολή με την οποία καταγράφηκε ως ο πρώτος πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας Βουλγαρίας που πέταξε στο διάστημα.
Η προετοιμασία του επιστημονικού προγράμματος και η πτήση του πρώτου Βούλγαρου κοσμοναύτη ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά γεγονότα της δεκαετίας του ’70 του περασμένου αιώνα.
Στις 10 του Απρίλη 1979, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ-33» εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ για την υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και πειραμάτων στα πλαίσια του προγράμματος INTERCOSMOS.
Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου αποτελούνταν από τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Νικολάι Ρουκαβίσνικοφ και τον Βούλγαρο κοσμοναύτη-ερευνητή Γκεόργκι Ιβάνοφ.
Οι αστροναύτες έπρεπε να πραγματοποιήσουν ένα ευρύ επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε 28 πειράματα (τρία εκ των οποίων με μοναδική αξία) και έρευνα σε τέσσερις τομείς της επιστήμης. Για την πτήση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά βουλγαρική τεχνογνωσία και όργανα, που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, ενώ Βούλγαροι επιστήμονες δημιούργησαν ειδική τροφή που διατηρούσε πλήρως τη γεύση και τις θρεπτικές ιδιότητες παραδοσιακών προϊόντων της πατρίδας τους.
Η διάρκεια της πτήσης ήταν 1 μέρα 23 ώρες και 1 λεπτό. Ο σχεδιασμός της πτήσης προέβλεπε τη σύνδεση του διαστημόπλοιου «Σογιούζ-33» με τον διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ-6».
Η πτήση ήταν εξαιρετικά δραματική. Εξαιτίας βλάβης στον κύριο κινητήρα, του «Σογιούζ-33» η σύνδεση με το σταθμό, παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες ήταν αδύνατη και η ίδια η επιστροφή των δυο κοσμοναυτών μπήκε υπό αμφισβήτηση.
Μετά από μια σειρά καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, χάρη στην καλή υγεία, τον αυτοέλεγχο και την αντοχή των δυο κοσμοναυτών, το διαστημόπλοιο κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια.
Στις 13 του Απρίλη 1979, απονεμήθηκε στον Βούλγαρο κοσμοναύτη ο τίτλος Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης. Τιμήθηκε επίσης με το μετάλλιο του Ήρωα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και άλλες διακρίσεις.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Γκεόργκι Ιβάνοφ συμμετείχε στη δημιουργία της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας Air Sofia, της οποίας ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος…