ΕΣΚ τυφλών – ΣΕΑΑΝ: Υπόμνημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το παρακάτω υπόμνημα επέδωσε αντιπροσωπεία της ΕΣΚ τυφλών και της ΣΕΑΑΝ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, στο ΚΕΑΤ κατά τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025.

Το παρακάτω υπόμνημα επέδωσε αντιπροσωπεία της ΕΣΚ τυφλών και της ΣΕΑΑΝ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, στο ΚΕΑΤ κατά τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΥΦΛΩΝ (ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ)

ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 37 2ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, ΤΗΛ: 2105221411

www.Eskamea.gr/email: [email protected]και [email protected]

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κα κ. Σακελλαροπούλου

Κοινοποίηση προς:

Πρωθυπουργό Της χώρας κ Κυριάκο Μητσοτάκη,

Την κα Σοφία Ζαχαράκη,Υπουργό Οικογένειας και κοινωνικής προστασίας,

Τον κο Κυριάκο Πιερρακάκη, Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 

Τετάρτη 11/09/2024

Κυρία Πρόεδρε,

Με αφορμή την επίσκεψή σας στο κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών για τον αγιασμό με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025 θέλουμε να θέσουμε υπόψην σας τα παρακάτω, ζητώντας βέβαια και την παρέμβασή σας για τη θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων που σας θέτουμε:

Θέλουμε καταρχάς να σας κάνουμε γνωστό οτι παρά τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής αλλά και των προηγούμενων περί ειδικού ενδιαφέροντος για τα ΑΜΕΑ και τους ανάπηρους, περί προστασίας των ευάλωτων, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το επίπεδο εκπαίδευσης των τυφλών, των παιδιών με σοβαρά προβλήματα όρασης  αλλά και των αναπήρων γενικότερα στη χώρα μας στο όνομα της συμπερίληψης και της δήθεν ένταξης καθώς και η αποκατάσταση βαίνουν από το κακό στο χειρότερο τα τελευταία χρόνια. 

Σήμερα εκπαιδεύονται πολύ λιγότεροι τυφλοί από παλιότερα αλλά και δουλεύουν πολύ λιγότεροι πχ σε σχέση με πρίν 40 χρόνια. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με τις άλλες κατηγορίες των αναπήρων.

Η ακρίβεια τσακίζει κυριολεκτικά τη συντρηπτική πλειοψηφία των τυφλών σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις τις υγείας- πρόνοιας, της ειδικής αγωγής και της αποκατάστασης, έχει τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες των  τυφλών και των ΑΜΕΑ. Πιο συγκεκριμένα είναι πανάκριβα τα τεχνολογικά βοηθήματα και οι θεραπείες, ειδικά γυαλιά και οθόνες για παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης, και τα περιφερειακά υπολογιστών για την χρήση τους από τυφλούς καθώς δεν καλύπτονται υπ’ ουδενί από το κράτος. Την ίδια στιγμή, οι ηλικιωμένοι τυφλοί και οι πολλαπλά ανάπηροι είναι αφημένοι τελείως στην τύχη τους λόγω ανυπαρξίας εξειδικευμένων δημόσιων δομών, ενώ ταυτόχροναη διαφημιζόμενη κατα 8% αύξηση των επιδομάτων εξαϋλώθηκε κυριολεκτικά απο το τσουνάμι της ακρίβειας.   Επίσης, τα επιδόματα μειώνονται κατα 50% σε περίπτοση που πιάσουμε δουλειά ή βγούμε στην σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα:  καθεστώς έχει γίνει η ανυπαρξία πολιτικής πρόληψης της αναπηρίας και δημόσιων δομών πρόημης διάγνωσης και έγκυρης παρέμβασης για τα μικρά παιδιά με προβλήματα όρασης και γενικότερα για όλα τα παιδιά, αυξάνοντας τους βαριά αναπήρους στη χώρα μας.

Στα δύο ειδικά δημοτικά σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εκτός οτι εκπαιδεύονται πολύ λιγότερα παιδιά συγκριτικά με παλιότερα, συνυπάρχουν στις ίδιες τάξεις παιδιά με προβλήματα όρασης και παιδιά που εκτός από τα προβλήματα όρασης έχουν και άλλες αναπηρίες (νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.λ.π), δηλαδή παιδιά με διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να μην εκπαιδεύονται ολοκληρωμένα ούτε τα μεν ούτε τα δε με βάση αυτά που η επιστήμη μπορεί να τους παρέχει. 

Τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών δυσχεραίνει περισσότερο η εναλλαγή του προσωπικού αφού ένα μεγαλο ποσοστό του προσωπικού- γεγονός απαράδεκτο- είναι αναπληρωτές.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στενάζουν από έλλειψη χώρων, ενώ το παλιό κτήριο του κέντρου εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών το «Αμπέτειο», που ήσασταν σήμερα είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας λόγω των ζημιών που υπέστη από το σεισμό της Πάρνηθας του ’99 και της αναλγησίας όλων των Κυβερνήσεων από τότε που αρνήθηκαν να δώσουν τις αναγκαίες δαπάνες για την ανακαίνισή του για να μπορέσει να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων τμημάτων και την αποσυμφώρηση σε χώρους του ειδικού δημοτικού αλλά και γενικότερα του ΚΕΑΤ. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης παρά τις όποιες βελτιώσεις δε μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης των τυφλών της βόρειας Ελλάδας, ενώ λειτουργούν απωθητικά και μόνο λόγω της εικόνας τους προς τους γονείς να εμπιστευτούν την εκπαίδευση του παιδιού τους σε τέτοιες συνθήκες.Από την άποψη αυτή χρειάζονται νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις για τους τυφλούς της βόρειας Ελλάδας.

Θεωρούμε εγκληματικό το γεγονός οτι η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες- αν όχι η μοναδική- που δε διαθέτει Γυμνάσιο-Λύκειο για τυφλούς και παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης, με τραγικές επιπτώσεις στην πορεία εκπαίδευσης, χειραφέτησης και αποκατάστασης, φορτώνοντας την ευθύνη της όποιας στήριξης και του κόστους αποκλειστικά στις οικογένειες. Υπάρχει ανάγκη για λειτουργία Γυμνασίων-Λυκείων γιατυφλά και με μερική όραση παιδιά τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Η επαγγελματική εκπαίδευση  ουσιαστικά παραμένει στη δεκαετία του ’50-60, του προηγούμενου αιώνα, αφού το μόνο επάγγελμα που κατά κανόνα εκπαιδεύονται και ασκούν οι τυφλοί παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι αυτό του τηλεφωνητή. Δε μπορεί καμία λογική να δεχτεί οτι με τέτοιες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία που δίνουν τεράστιες δυνατότητες για την εκπαίδευση των τυφλών  και των ανάπηρων εν γένει σε ένα ανώτερο επίπεδο για την ένταξή τους στην παραγωγή και σε πολλές υπηρεσίες, σήμερα να δουλεύουν πολύ λιγότεροι σε σχέση με πριν αρκετές δεκαετίες, (οι τυφλοί μισθωτοί σήμερα είναι γύρω στους 100, δηλαδή κατα 1300 λιγότεροι συγκριτικά με παλιότερα) ενώ το κράτος- οι κυβερνήσεις παρά τις διακυρήξεις τους αρνούνται να κάνουν προσλήψεις, παραβιάζοντας συνειδητά τους νόμους που οι ίδιες έχουν ψηφίσει και δεν εφαρμόζουντόσο σε Δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια ιδιώτες, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων αφενός έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση πρόσληψης ΑΜΕΑ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αφετέρου παίρνει τραγικές διαστάσεις το φαινόμενο πως όταν εντωπίσουν εργαζόμενο που έχει αναπηρία ή χρόνια πάθηση ή τον εξαναγκάζουν σε παραίτηση ή τον απολύουν. Την ίδια στιγμή ακόμα και στην περίπτωση των ελάχιστων προσλήψεων που γίνονται στο Δημόσιο, μια σειρά υπηρεσίες όπως οι Δήμοι εξασφαλίζουν στην πράξη ή και με νόμους την εξαίρεση τους από τις προσλήψεις ΑΜΕΑ. 

 

Τέλος, περιμένοντας την παρέμβασή σας για όλα τα παραπάνω θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την οργή μας για το γεγονός οτι το κράτος χρηματοδοτεί έναν εμφανιζόμενο ως συνδικαλιστικό σύλλογο των τυφλών- (τον πανελλήνιο σύνδεσμο τυφλών,) με πολύ μεγαλύτερα ποσά απο ότι το μοναδικό δημόσιο φορέα όπως το ΚΕΑΤ, τον φορέα εκείνο που έχει στην ευθύνη του κατ’ αποκλειστικότητατην εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών της χώρας μας, και αυτό γιατί όλες οι κυβερνήσεις θέλουν να εμφανίζονται για όλα τα απαράδεκτα που διαπράτουν σε βάρος όλων των τυφλών και των αναπήρων, ότιέχουν τη στήριξη των καλά χρηματοδοτούμενων και χειραγωγούμενων «συνδικαλιστικών» οργανώσεων των αναπήρων και των τυφλών. 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: