«Φαρμακευτική» κάνναβη: «Δούρειος Ιππος» για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών – Η αλήθεια με στοιχεία
Η νομιμοποίηση της «ιατρικής/φαρμακευτικής» κάνναβης, πέρα από «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την κερδοφορία των μονοπωλίων, αποτελεί «όχημα» για την αποδοχή και νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών στη συνείδηση της κοινωνίας και των αιτιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση.
Οι εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον να προχωρήσουν άμεσα στην αγορά μεγάλων καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνναβης, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, την Εύβοια και τα Δωδεκάνησα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο τζίρος από τη «φαρμακευτική» κάνναβη ενδέχεται να αγγίξει το ποσό των 220 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Μάλιστα, την ίδια περίπου περίοδο, η κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή» διαφημίζει το «ενδιαφέρον» επιχειρηματικών ομίλων να επενδύσουν στον τομέα της «φαρμακευτικής» κάνναβης στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων γράφει για μια γερμανική επιχείρηση που θέλει να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ σε καλλιέργεια, εμπορία και εξαγωγή «φαρμακευτικής» κάνναβης, για μια ομάδα περίπου 10 επιχειρήσεων, με έδρα σε διάφορες χώρες, που σχεδιάζουν επένδυση περίπου 1 δισ. ευρώ, δύο επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ με αντίστοιχο ενδιαφέρον, μία από τη Βρετανία, με επενδυτικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ, και επιχειρήσεις από το Ισραήλ, σε συνεργασία με ελληνικές (Θράκη, Ρόδο κ.α.), με προτάσεις για επένδυση από 4 έως και πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα που δημιουργούν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία είναι ότι η αλλαγή της νομοθεσίας για την κάνναβη θα ανοίξει τους «κρουνούς» των επενδύσεων. Ετσι, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ξεκινά ένα προπαγανδιστικό βομβαρδισμό με «διαρροές» σε αστικές εφημερίδες, διαφημίζοντας την ανάπτυξη που βρίσκεται «προ των πυλών» με τη «φαρμακευτική» κάνναβη, που όμως σκοντάφτει στο «συντηρητικό και αντιεπιστημονικό» νομοθετικό πλαίσιο, τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν, τις δεκάδες αιτήσεις των ξένων επενδυτών και τα δισ. ευρώ που «είναι έτοιμα να πέσουν στην εθνική οικονομία κι όμως περιμένουν στο συρτάρι».
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του μέσα Αυγούστου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», γνωστοποιεί την απόφαση μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου να επενδύσει στη «φαρμακευτική» κάνναβη στη Βόρεια Ελλάδα.
Λίγες μέρες μετά, η δημοτική αρχή Νάουσας (ΝΔ) ανακοινώνει το σχεδιασμό της να νοικιάσει για 30 χρόνια δημοτική έκταση 1.000 στρεμμάτων σε πολυεθνική εταιρεία για την καλλιέργεια «φαρμακευτικής» κάνναβης, στις θέσεις (2/3 της έκτασης) Ρουντίνα Επισκοπής και (1/3) Πολυπλάτανου. Τέλη Αυγούστου, μάλιστα, οργανώνει συνέλευση στην Ειρηνούπολη, με κατοίκους των όμορων περιοχών, για να κάμψει τις αντιδράσεις τους, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική ευκαιρία»… Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και φτάνουμε στα τέλη Σεπτέμβρη, όταν σε ρόλο «λαγού», 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «την ιατρική χρήση της κάνναβης και τις αναπτυξιακές προοπτικές της», ζητώντας «επιτέλους» να γίνεται η παραγωγή και διακίνησή της και εκτός κρατικού μονοπωλίου.
Στη συγκεκριμένη Ερώτηση, ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός σπεύδει να απαντήσει άμεσα, προχωρώντας σε συγκεκριμένες εξαγγελίες. Ανακοινώνει ότι βρίσκεται ήδη στα σκαριά διυπουργικό νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων «φαρμακευτικής» κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου.
Παράλληλα ανακοινώνει ότι προτίθεται τα σκευάσματα κάνναβης να ενταχθούν στα «καινοτόμα φάρμακα» και να «ενισχύσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης, μέσω της ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ». Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες φάρμακα, πραγματικά χρήσιμα και αναγκαία ακόμη και για καρκινοπαθείς, αποκλείονται από τη «θετική λίστα» (περιέχει τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ). Ενώ με τα μέτρα όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, οι ασθενείς πληρώνουν για τα φάρμακα πολύ πιο αυξημένες συμμετοχές, οι πετσοκομμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ήδη καθορισμένοι.
Δηλαδή, για κάθε καινούργιο φάρμακο που θα εισάγεται στη λεγόμενη «θετική λίστα», θα πρέπει να αφαιρούνται φάρμακα ίσης αξίας από τα αποζημιούμενα (τα οποία θα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς), για να μην αυξάνεται η κρατική δαπάνη! Σημειώνουμε ότι το 2009 προβλέπονταν για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 5,2 δισ. ευρώ – ποσό μακριά από τις ανάγκες – και το 2017 μόλις 1,92 δισ. ευρώ!
Κυβέρνηση και διάφοροι «ομόκεντροι» κύκλοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους όταν μιλούν για την ικανοποίηση του αιτήματος «συλλόγων ασθενών», που ζητούν την παραγωγή και διακίνηση της υποτιθέμενης «φαρμακευτικής/ιατρικής» κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου. Πρόκειται για τους «συλλόγους ασθενών» (Σύλλογος «Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής Κάνναβης», Σύλλογος «ΜΑΜΑΚΑ- MAMAδες για την κάνναβη») οι οποίοι είναι σταθεροί συνδιοργανωτές των ναρκωφεστιβάλ που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Να τι έγραφε το κείμενο που συνυπέγραφαν τον Απρίλη του 2017 οι «ασθενείς» για να προπαγανδίσουν το ναρκωφεστιβάλ που γινόταν εκείνες τις μέρες: «Οι αντιαπαγορευτικές προσεγγίσεις, όπου δοκιμάζονται, έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα (…) Το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει σειρά συναντήσεων με παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ΓΓ Εμπορίου αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, για να τους παραθέσουμε ένα σύνολο προτάσεων για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ρύθμισης της κάνναβης για ιατρική χρήση (…) Η χρήση και κατοχή για προσωπική χρήση πρέπει να αποποινικοποιηθεί, όπως και η αυτοκαλλιέργεια».
Είναι φανερό ότι με όχημα τη «φαρμακευτική» τάχα χρήση της κάνναβης, επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.
Τα οικονομικά και πολιτικά «λόμπι» που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών διασυνδέονται άμεσα με πολυεθνικούς ομίλους – κολοσσούς, καθώς τα κέρδη που φέρνει η υπόθεση των ναρκωτικών για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι πολυεπίπεδα, είτε από την παράνομη είτε από τη νόμιμη αγορά: Μόνο στην Ευρώπη, η κάνναβη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) της λιανικής αγοράς παράνομων ουσιών, με αξία η οποία εκτιμάται μέχρι και 12,9 δισ. ευρώ το χρόνο.
Καραμπινάτη απόδειξη αποτελούν οι τελευταίες προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές στις ΗΠΑ, η διεξαγωγή των οποίων έγινε παράλληλα με δημοψηφίσματα που αφορούσαν την αποποινικοποίηση της κάνναβης (πέντε Πολιτείες ενέκριναν την «ιατρική» χρήση της και τρεις για «ψυχαγωγικούς» λόγους). Μόνο στο Οχάιο, η καμπάνια για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στοίχισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια! Στις ΗΠΑ, οι όμιλοι που μονοπωλούν ανά Πολιτεία την παραγωγή και διάθεση κάνναβης είναι από τις πιο κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον υποδείκτη …«green economy»!
Στο σάπιο καπιταλισμό, η παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών είναι πηγή ασύλληπτου κέρδους. Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία, ανισότητα είναι το υπόβαθρο όπου «ακουμπάνε» τα ναρκωτικά. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός. Είναι καταναγκασμός στο μονόδρομο της εξαθλίωσης της ταξικής κοινωνίας. Ωστόσο, και στο ζήτημα των ναρκωτικών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ολοκληρώσει με διάφορα προσχήματα τη βρώμικη δουλειά…
Η νομιμοποίηση της «ιατρικής/φαρμακευτικής» κάνναβης, πέρα από «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την κερδοφορία των μονοπωλίων, αποτελεί «όχημα» για την αποδοχή και νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών στη συνείδηση της κοινωνίας και των αιτιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση. Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο που εξαγγέλλει η κυβέρνηση αποτελεί τη συνέχεια του νόμου που έφερε το 2013 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αποποινικοποίηση της χρήσης.
Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γ. Μπαρδάνης, προχτές, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είπε: «Η “φαρμακευτική” κάνναβη είναι ο δούρειος ίππος για τη νομιμοποίηση της λεγόμενης ψυχαγωγικής κάνναβης. Είναι ένας τρόπος να πειστεί ο κόσμος ότι η κάνναβη είναι “καλή” (…) Η ελεύθερη χρήση αυξάνει τους χρήστες».
Ενώ το Μάρτη του 2017 είχε επισημάνει: «Είναι φανερό ότι η πολιτεία στηρίζει τη χρήση (…) Απ’ όλες τις έρευνες, δεν φαίνεται πουθενά και για καμία ασθένεια να είναι η κάνναβη το φάρμακο επιλογής. Ακόμη και για τον πόνο υπάρχουν ισχυρά αναλγητικά. Η ζημιά που μπορεί να κάνει είναι πολλαπλή, να ανοίξει την ψύχωση, να προκαλέσει εξάρτηση (…) Ομως, το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει είναι η συνταγογράφησή της να περάσει στους έφηβους και στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά λένε ότι βρήκαν το πρώτο αγχολυτικό ναρκωτικό στο φαρμακείο του σπιτιού τους. Μπορεί να γίνει το ίδιο και με τη συνταγογράφηση της κάνναβης. Η συνταγογράφηση μιας τέτοιας ουσίας δεν θα λύσει, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα».
Η αλήθεια με στοιχεία
Σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης σε χώρες όπου η χρήση της είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως «φαρμακευτικό προϊόν» για κάποιον ενήλικο. Στις χώρες όπου έχει νομιμοποιηθεί τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Στην Ολλανδία χρήση κάνναβης κάνει το 42% των 16χρονων μαθητών, στην Τσεχία το 50%! Στις ίδιες χώρες καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά έναρξης της χρήσης κάνναβης στην ηλικία των 13 ετών ή μικρότερη (έρευνα ESPAD 2015 στο σχολικό πληθυσμό).
Στις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου έχει ήδη νομιμοποιηθεί, είτε για «ιατρικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους, το 66% των 16χρονων μαθητών κάνει χρήση κάνναβης. Ενας στους τρεις τελειόφοιτους μαθητές λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως μια από τις πηγές προμήθειας τη συνταγογράφησή της για κάποιον άλλο (Εκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά 2015).
Στην Ευρώπη, ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία απεξάρτησης για πρώτη φορά, αυξήθηκε συνολικά από 43.000 το 2006 σε 76.000 το 2015 (ΕΚΠΝΤ 2016).
Εννιά στους δέκα εφήβους και ένας στους τέσσερις ενήλικες αναφέρουν την κάνναβη ως ουσία για την οποία ζήτησαν απεξάρτηση από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ το 2016. Πάνω από το 84% όσων απευθύνθηκαν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μυήθηκαν στη χρήση ναρκωτικών μέσω της κάνναβης (απολογισμός του ΚΕΘΕΑ).
Πηγή: Ριζοσπάστης