Για την ευλογιά αιγοπροβάτων στη Λήμνο
ΤΕ Λήμνου ΚΚΕ: Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα σύμφωνα και με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων
Ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί η είδηση για τον εντοπισμό και δεύτερου ύποπτου κρούσματος ευλογιάς προβάτων στην περιοχή των Τσιμανδρίων.
Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες, όχι μόνο γιατί κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιούν και εφαρμόζουν την πολιτική που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Την Κοινή Αγροτική Πολιτική που συναποφασίζεται από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία έχει κάνει την Ελλάδα “ξέφραγο” αμπέλι με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών.
Τις συνέπειες θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι κτηνοτρόφοι και τα λαϊκά στρώματα, αφού οι μεν θα έχουν οικονομικές απώλειες, ενώ για τους δε αναμένονται αυξήσεις στις τιμές κρέατος λόγω της μειωμένης προσφοράς.
Η έξαρση των ζωονόσων, όπως είναι η ευλογιά των αιγοπροβάτων που πλήττει σήμερα και τη Λήμνο, αποτελεί συνέπεια:
Της πολιτικής των αθρόων εισαγωγών κτηνοτροφικού κεφαλαίου αλλά και άλλων εμπορευμάτων, με βάση την ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών μονοπωλίων, τα οποία θησαυρίζουν από τις φτηνές, ανεξέλεγκτες, έως και παράνομες εισαγωγές.
Της λογικής της «ατομικής ευθύνης» στην πρόληψη και προστασία από ασθένειες και από φυσικά φαινόμενα.
Της υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της ιδιωτικοποίησης των αρμοδιοτήτων τους, με βάση τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς, τους οποίους συναποφασίζουν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις.
Το ΚΚΕ στηρίζει ως αναγκαία και ώριμα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, όπως:
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της ευλογιάς από την κυβέρνηση, την Περιφερειακή και τη Δημοτική Αρχή. Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας, είχαν ζητήσει από τον Αύγουστο από τον Έπαρχο και τη Δήμαρχο να παρθούν προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας, όπως σκάψιμο απολυμαντικής τάφρου, χρήση απολυμαντικών για απολυμάνσεις οχημάτων κ.λπ., όμως δεν έκαναν τίποτα.
Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (ζωοτροφές, απολυμαντικά, περιφράξεις, απολυμαντικές τάφροι κ.λπ.). Η υλοποίησή τους να σχεδιαστεί, οργανωθεί και χρηματοδοτηθεί από το κράτος.
Να εξασφαλιστούν, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, η πλήρης ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η αναπλήρωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα.
Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων. Από τις κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου ζητούσαν επαρκή στελέχωση του κτηνιατρείου με κτηνιάτρους, όμως το νησί παραμένει με ένα κτηνίατρο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για παρακολούθηση της διαδρομής στην εμπορική αλυσίδα ζώων, ζωοτροφών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων.
Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια που θέτει η ΚΑΠ στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης προγράμματος εμβολιασμού, ώστε να αποφασιστεί με επιστημονικά κριτήρια ο εμβολιασμός των ζώων και αυτός να πραγματοποιηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
Οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας να συσπειρωθούν στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο και να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους στους δρόμους. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος που έχουν μπροστά τους, η διέξοδος του αγώνα και της συμπόρευσης με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που ταυτόχρονα ανοίγει και την προοπτική για μια διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γιατί σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να ελέγχονται αποτελεσματικά οι ζωονόσοι, όμως μένουν αναξιοποίητες, καθώς αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο, για την πολιτική που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στον βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Μύρινα 26-11-2024
Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ