Για την προστασία της Χρυσής και τις καταπατήσεις (με την ανοχή των κρατικών αρχών) στη Μίλατο
Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο των επερωτήσεων Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για τη Χρυσή και τη Μίλατο. Κανένας εφησυχασμός για την προστασία τους.
Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο των επερωτήσεων «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη Χρυσή και τη Μίλατο. Κανένας εφησυχασμός για την προστασία τους.
Οι επερωτήσεις «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης για την προστασία της Χρυσής και τις καταπατήσεις (με την ανοχή των κρατικών αρχών) στη Μίλατο, από την εταιρία «Crete Provence AE» και το ξενοδοχείο «MINOS IMPERIAL», συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο στις 27 Ιουνίου.
Για τη Χρυσή, ο Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε τις ευθύνες της περιφέρειας για τη στήριξη της στρατηγικής του κράτους που θέλει την Κρήτη ενεργειακό κόμβο και εντάσσει τη Χρυσή στο περιβόητο ενεργειακό οικόπεδο 15. Επίσης, για τη στήριξη από την περιφέρεια της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, η οποία δίνει άλλοθι σε αδειοδοτήσεις για εγκαταστάσεις ΑΠΕ και άλλες δραστηριότητες ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως η Νήσος Χρυσή.
Στη συζήτηση της επερώτησης, η διοίκηση της περιφέρειας πρόβαλε για «τα μάτια του κόσμου» κάποιες προφάσεις εν αμαρτίαις πχ για τις αντιρρήσεις της σε σχέση με τις ΒΑΠΕ σε περιοχές Natura , ενώ την ίδια στιγμή αποδέχεται όλο το θεσμικό πλαίσιο που αποσκοπεί στην παράκαμψη κάθε περιορισμού στην εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος. Επιπλέον, για το ζήτημα του λεγομένου «ιδιοκτησιακού» της Χρυσής ισχυρίστηκε ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει αναθέσει μελέτη. Αποσιώπησε, ωστόσο, τις μεθοδεύσεις χρόνων με σκοπό να μη δοθεί οριστική λύση στον Δημόσιο χαρακτήρα της Χρυσής, που είναι αδιαπραγμάτευτος. Αποκαλυπτική ήταν, επίσης, η στάση της περιφερειακής αρχής για την ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού φύλαξης της Χρυσής. Αντί για εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το έτος (δασοφύλακες, δασολόγους, αρχαιολόγους κ.α.), αναφέρθηκε ως …επίτευγμα στην εξασφάλιση μόνο 2 εποχικών εργαζόμενων, για λίγους μήνες και για τις τόσες ανάγκες!
«Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ για να κρύψετε τη στήριξή σας στο νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), σε βάρος του περιβάλλοντος», τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η διοίκηση της περιφέρειας, μαζί με την παράταξη της ΝΔ, και ταυτόχρονα την προσπάθειά της να αναδειχτεί σε μάστορα στην παραπλάνηση, την κοροϊδία και τις ψεύτικες ελπίδες σε βάρος του λαού της Κρήτης.
Επιπλέον, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έβαλε στο περιφερειακό συμβούλιο το ζήτημα των καταπατήσεων και της περιβαλλοντικής καταστροφής από μεγάλη τουριστική επιχείρηση στη Μίλατο, με κοινωνικές, οικονομικές κτλ συνέπειες για τον λαό της περιοχής, μαζί με τα άλλα προβλήματα της ζωής της λαϊκής οικογένειας που συνεχώς εντείνονται. Οι αυθαιρεσίες του τουριστικού ομίλου στη Μίλατο, που θεριεύουν με την ανοχή από όλα τα επίπεδα κρατικής διοίκησης (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο), δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας της «ανάπτυξης» που τα πάντα καθορίζονται με βάση το κέρδος των λίγων, στις πλάτες των πολλών, επεσήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης. Επιπλέον, ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις για το γεγονός ότι αποσιωπούνται οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες της τουριστικής επιχείρησης στη Μίλατο και να εφαρμοστεί, με ευθύνη κάθε αρμόδιου κρατικού οργάνου, η απόφαση του Εφετείου για να αποκατασταθεί το τοπίο στην αρχική του κατάσταση, να κατεδαφιστούν όλα τα παράνομα έργα και κατασκευές. Να υλοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για άμεση σύνδεση των οικισμών Μιλάτου – Σισίου μέσω παραλιακού δρόμου.
Η περιφερειακή αρχή επιδόθηκε στο γνωστό παιγνίδι της αλληλομετάθεσης ευθυνών σε κυβέρνηση και Αποκεντρωμένη για να μπαλώσει τα αίσχη στη Μίλατο. Πέταξε το μπαλάκι αλλού για να κρύψει την ευθύνη της, που δε χάνει λεπτό για να στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους υλοποιώντας την πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ.
Ο λαός μπορεί να βγάλει τα δικά του χρήσιμα συμπεράσματα. Η προστασία του περιβάλλοντος σε Χρυσή και Μίλατο, όπως και η διεκδίκηση κάλυψης όλων των σύγχρονων αναγκών του, πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, υπόθεση της συντονισμένης πάλης των εργαζομένων και του λαού.