«Η ζωή μας, χαλάσματα» – Σεισμόπληκτοι αναγκάζονται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για χαλάσματα
Παραμένουν σε απόγνωση οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας, που πληρώνουν από φέτος και ΕΝΦΙΑ για τα γκρεμισμένα σπίτια τους, αναμένοντας ταυτόχρονα επί μήνες την έκδοση αδειών
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των σεισμόπληκτων της Βρίσας, η ζωή των οποίων άλλαξε άρδην μετά τον φονικό σεισμό των 6,3R, που έπληξε στις 12 Ιουνίου 2017 τη νότια Λέσβο και στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα, που καταπλακώθηκε από χαλάσματα μέσα στο σπίτι της.
Η κατάσταση για τους ανθρώπους αυτούς, που επλήγησαν από το σεισμό, συνεχίζει να είναι τραγική. Όπως επισημαίνουν στο «Ν», για μεγάλο διάστημα μετά τον σεισμό υπήρχε συντονισμός και ενημέρωση, χάρη στις εργασίες του Βασίλη Τεντόμα, ο οποίος είχε καθήκοντα άμισθου ειδικού συμβούλου στο Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με επιστημονικό αντικείμενο τον συντονισμό όλων των δράσεων και των υπηρεσιακών κλιμακίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φονικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017.
Αρχές του φετινού Ιουνίου, ο κ. Τεντόμας παραιτήθηκε ωστόσο, αμέσως μετά την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές και τη διάλυση της Βουλής. Έκτοτε, μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δεν ορίστηκε αντικαταστάτης του κ. Τεντόμα στη θέση αυτή. Μια εξέλιξη, που σύμφωνα με τους σεισμόπληκτους της Βρίσας, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, αφού στο διάστημα που είχε αναλάβει εκείνος καθήκοντα συντονιστή, πολλά ζητήματα λύνονταν άμεσα χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις του ή στις διευκρινήσεις που εξασφάλιζε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Τώρα πρέπει να περιμένουμε ώρες ολόκληρες στα τηλέφωνα και πάλι άκρη δεν βγάζουμε», επισημαίνουν.
Οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας στηλιτεύουν επίσης το γεγονός πως από φέτος καλούνται να πληρώσουν κανονικά ΕΝΦΙΑ για τα γκρεμισμένα σπίτια τους, αφού η αναστολή της πληρωμής του -που είχε αποφασιστεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ολοκληρώθηκε μετά το πέρας της διετίας, με αποτέλεσμα να καταφτάνουν ξανά τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για το 2019.
Επιπρόσθετα, δύο χρόνια και κάτι μετά το σεισμό των 6,3R, όπως επισημαίνουν οι σεισμόπληκτοι, ελάχιστες άδειες επισκευής έχουν εκδοθεί για τη Βρίσα, ενώ χρειάζεται να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να λάβουν τις γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για να προχωρήσουν στις επισκευαστικές τους εργασίες.
Το μόνο σίγουρο είναι υπάρχουν παράπονα, δικαιολογημένα ή μη, για αργοπορία των διαδικασιών. Βέβαια, η αποκατάσταση τέτοιων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει με σεβασμό στη παραδοσιακή οικοδομική τεχνική, γεγονός που απαιτεί περισσότερους ελέγχους και πιο χρονοβόρες διαδικασίες.
Το ίδιο το κράτος, ωστόσο, οφείλει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο σεβασμό και τους σεισμόπληκτους, αφού παρότι πέρασαν ήδη δύο χρόνια από τον φονικό σεισμό, υπάρχουν σαφείς ευθύνες για το γεγονός ότι το βιος αυτών των ανθρώπων παραμένει στα χαλάσματα. Ευθύνη, που δε φέρουν -σε καμία περίπτωση- οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι.
Πηγή: ΣΤΟ ΝΗΣΙ