Καταγγελία για σεξιστική συμπεριφορά σε βάρος εργαζομένης σε μαγαζί στα Εξάρχεια
Η συνάδελφος απευθύνθηκε στο Σύλλογο, που κατήγγειλε δημόσια το περιστατικό, για να ενθαρρύνει τη δημοσιοποίηση αντίστοιχων συμπεριφορών και να μπει φραγμός σε αυτές.
Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κατιούσα λάβαμε από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής μια καταγγελία σεξιστικής συμπεριφοράς εναντίον συναδέλφισσάς τους, από εργοδότη σε ένα φωτοτυπάδικο στα Εξάρχεια.
Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό έλαβε χώρα στα μέσα του περασμένου μήνα στο φωτοαντιγραφικό κέντρο Fast Copy. H καταγγέλλουσα εργαζόταν εκεί μόλις δύο εβδομάδες, αντιμετωπίζοντας μια αδικαιολόγητη και κλιμακούμενη διαχυτικότητα από το αφεντικό της, που κατέληξε σε σειρά προσωπικών ερωτήσεων και ακολούθως σε χτύπημα στα οπίσθιά της. Παρά το σοκ που υπέστη η εργαζόμενη, η βάρδια συνεχίστηκε κανονικά, και το αφεντικό έκανε σα να μην είχε συμβεί τίποτα.
Την επόμενη μέρα, η καταγγέλλουσα υπέβαλε την παραίτησή της, έχοντας μαζί της για συμπαράσταση δέκα περίπου φιλικά της πρόσωπα (γυναίκες), ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκε για το συμβάν. Ο εργοδότης δεν αρνήθηκε την πράξη του, αλλά προσπάθησε να την υποβαθμίσει, να την παρουσιάσει ως κάτι φυσιολογικό, ενώ ταυτόχρονα παρίστανε το θιγμένο και προσβεβλημένο από την κατηγορία, παίζοντας το ρόλο του “θύματος”, με φράσεις όπως: «Καταλαβαίνεις τι μου λες; Εγώ είμαι πατέρας σου.», «Είμαι αυθόρμητος άνθρωπος.», «Είμαι 57 χρονών, έχω κόρη 27 χρονών.», «Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου.», «Έχουν περάσει 30 κορίτσια από δω, καμία δεν παραπονέθηκε.», «Έπρεπε να έρθεις μόνη σου.», «Τι μου έφερες εδώ το κοριτσομάνι;», «Πέφτω από τα σύννεφα Α. αγάπη μου.».
Η συνάδελφος απευθύνθηκε στο Σύλλογο, που κατήγγειλε δημόσια το περιστατικό, για να ενθαρρύνει τη δημοσιοποίηση αντίστοιχων συμπεριφορών, ενώ καλεί κάθε εργαζόμενο/η που γίνεται αποδέκτης σεξιστικής συμπεριφοράς ή σεξουαλικής παρενόχλησης να μην σιωπά, αλλά να καταγγέλλει το συμβάν δημόσια και σε κάθε αρμόδιο φορέα, και να απευθύνεται και στο σωματείο του/της, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίο να αναδεικνύεται η σοβαρότητα των περιστατικών αυτών και να επιδιώκεται η συλλογική αντιμετώπισή τους και τελικά να βάλουμε φραγμό σε αυτές τις συμπεριφορές.