Καταγγελία των εργαζόμενων στην Μόρια: «Η αστυνομία επιτέθηκε στους πρόσφυγες που πήγαν να σβήσουν την φωτιά»
Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό.
Ενώ τα ΜΜΕ εκμεταλλεύονται την ελλιπή εικόνα και τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες της πυρκαγιάς στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, μια καταγγελία απ’ τους Εργαζόμενους στις ΜΚΟ της Λέσβου στο ΚΥΤ της Μόριας, δίνει μια διαφορετική ερμηνεία στα γεγονότα.
Η ανακοίνωση που βγήκε χτες αργά το βράδυ επιρρίπτει ευθύνες στην αστυνομία, που εμπόδισε τους πρόσφυγες να μεταβούν στο σημείο της φωτιάς για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ενώ έκανε χρήση δακρυγόνων, οξύνοντας περαιτέρω το τεταμένο κλίμα και την οργή για την απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών.
Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης, όπως το αλιεύσαμε από τη σελίδα της Συνέλευσης Βάσης των Εργαζόμενων στις ΜΚΟ, στο Facebook.
«Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δύο φωτιές, η μία εκτός του hotspot η οποία σβήστηκε σε λίγα λεπτά και η άλλη λίγο μετά εντός του hotspot από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σίγουρα όμως όχι από επεισόδια. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά ή μέσα σε ένα κοντέινερ. Επεκτάθηκε γρήγορα και έκαψε ολοσχερώς 8 κοντέινερ και 12 στο σύνολο. Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 2, μία μητέρα και ένα παιδί, αλλά είναι πολύ πιθανόν να είναι παραπάνω. Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό. Έγιναν επεισόδια σε διάφορα σημεία του ΚΥΤ με την αστυνομία, τα οποία συνεχίζονται σποραδικά μέχρι τώρα στους ελαιώνες (όπου υπάρχουν σκηνές). Ο κόσμος εκκένωσε τον χώρο και πολλοί νοσηλεύονται στο ιατρείο των Ιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται ακριβώς απ’ έξω. Επίσης πολλά άτομα έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα, αλλά η αστυνομία διώχνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί για να βοηθήσει (εργαζόμενες, διερμηνείς και αλληλέγγυοι) και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο hotspot από την πόλη».