Λαϊκή Συσπείρωση Χίου: Μια απλή ερώτηση…
Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου είναι απλή…
Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου είναι απλή. Με βάση την ενημέρωση που παραθέτουμε παρακάτω (και με το αντίστοιχο Link), προτίθεται η Δημοτική αρχή να οργανώσει ή να μετέχει σε συντονισμό με την ΠΕΔ σε κάποιο αγώνα με συγκεκριμένα μέτρα και τρόπους, ώστε να διεκδικήσει πόρους που μας παρακρατούν από τη κυβέρνηση, μονιμοποιήσεις προσωπικού και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να ανταπεξέλθουμε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω των κυβερνητικών περικοπών σε πόρους και προσωπικό;
Νιώθει ότι οφείλει να κάνει κάτι έπειτα από την αποκάλυψη του αντιδημάρχου Τεχνικών υπηρεσιών στη δημοτική Επιτροπή, ότι πήραν πίσω χρηματοδοτήσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για μελέτες και έργα;
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Δυναμική παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την χρηματοδότηση του Δήμου και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού .
Συνέχεια στις δυναμικές κινητοποιήσεις της, για όλα όσα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης, έδωσε η αγωνιστική Δημοτική Αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, με παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών, το πρωί της Δευτέρας.
Στο πλευρό της βρέθηκαν εργαζόμενοι του δήμου και συνδικαλιστές, όπως επίσης οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος και Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, καθώς και η αντιδήμαρχος Πετρούπολης, Ξένια Γιώγου προτάσσοντας συνολικά όλα όσα έχουν ανάγκη σήμερα οι δήμοι για τη λειτουργία τους, ώστε να μην επιβαρύνεται ο λαός, να λαμβάνονται μέτρα ελάφρυνσής του, να πραγματοποιούνται έργα που είναι αναγκαία για τη ζωή συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.
Έξω από το υπουργείο, στηρίζοντας την κινητοποίηση, βρέθηκαν επιπλέον ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΚΕ του ΚΚΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ.
Να αναλάβουν ευθύνη και να απαντήσουν!
«Είμαστε εδώ για τα δίκια μας», ανέφερε μεταξύ άλλων, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σημειώνοντας ότι το σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα», που έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες λαού, συνεχίζει και παραμένει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της Δημοτικής Αρχής, αποτελώντας και έναν από τους λόγους της τελευταίας παρέμβασής της.
Καυτηρίασε, επιπλέον, την απουσία -για ακόμη μία φορά- των αρμόδιων υπουργών από τις θέσεις τους, όταν πρόκειται για συναντήσεις που έχει ζητήσει η Δημοτική Αρχή για θέματα που αφορούν τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα, αφού και η υπουργός Ν. Κεραμέως επικαλέστηκε για τη μη παρουσία της στο υπουργείο άλλες υποχρεώσεις, παραπέμποντας για τη συνάντηση στον γγ Δημόσιας Διοίκησης.
Στην παρέμβασή του στον τελευταίο, παραδίδοντας και το υπόμνημα με τα αιτήματα του δήμου, ο δήμαρχος Πατρέων αναφέρθηκε στις ευθύνες των έως και σήμερα κυβερνήσεων για την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι (και ο Πατρέων), απαιτώντας έκτακτες επιχορηγήσεις. Εξήγησε ότι δεν γίνεται από τα προβλεπόμενα 7,5 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι δήμοι, αυτοί να χρηματοδοτούνται με μόλις 1,8 δισ., εξηγώντας ότι η κατάσταση «δεν πάει άλλο».
Στεκόμενος παράλληλα, στην ομηρία εκατοντάδων πρώην εργαζομένων διαφόρων προγραμμάτων ορισμένου χρόνου που πληρώνονταν από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, επισήμανε τις ανάγκες για μόνιμες θέσεις εργασίας με προσωπικό που θα έχει πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζεται από το κράτος.
Αναφέρθηκε στη σωρεία παρεμβάσεων που έχει προχωρήσει η Δημοτική Αρχή, στις κυβερνήσεις (και την τελευταία), καθώς και στα υπουργεία, σημειώνοντας: «Θέλουμε απαντήσεις, δεν είναι ούτε πρέπον να φτάνουμε εδώ, να στέλνονται έγγραφα και κανείς να μην αναλαμβάνει να απαντήσει».
Στάθηκε στις συνεχείς απουσίες υπουργών στις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής για προβλήματα και ανάγκες του λαού, επισημαίνοντας πως οι κυβερνήσεις και η σημερινή πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ιδιαίτερα για τους συμβασιούχους εργαζόμενους που παραμένουν στον δήμο με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις κάλεσε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, εξηγώντας πως σήμερα απασχολούνται στο δήμο 474 άτομα από προσωρινές διαταγές του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου, από προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (2017, 2019, 2020) που εκδικάζονται αύριο Τετάρτη στο Λασίθι. Την ίδια στιγμή, άλλοι 550 συμβασιούχοι έχουν προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για λήψη νέας προσωρινής διαταγής. Με βάση και τα παραπάνω, οι μέχρι σήμερα οι δαπάνες μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζομένων στα «κοινωφελή» προγράμματα που παρέμειναν με δικαστικές αποφάσεις ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ, που για να διασφαλιστούν χρειάστηκε η ακύρωση πραγματοποίησης προϋπολογισθέντων τεχνικών έργων, με τον δήμαρχο να επισημαίνει:
«Δεν γίνεται η κυβέρνηση να αναφέρει ότι οι συμβασιούχοι υπάλληλοι που προσφεύγουν στα δικαστήρια δεν μπορούν να παραμείνουν στους δήμους, επιπλέον, να μην αναλαμβάνει την υποχρέωση πληρωμής τους και οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην Πάτρα να δηλώνουν τα αντίθετα, να επικαλούνται ότι τη λύση μπορεί να τη δώσει ο δήμος».
Μίλησε για οικονομική καταστροφή του δήμου εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, αφού το 2023 οι ΚΑΠ για μισθοδοσία ήταν 23 εκατ. ευρώ, σήμερα αυτή έχει φτάσει τα 31,5 εκατ., χωρίς αυτά τα χρήματα να καλύπτονται από το κράτος.
«Οι κυβερνήσεις που προωθούν την πολιτική διαχείριση της ανεργίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της προσωρινότητας φέρνουν σε απόγνωση τους εργαζόμενους, τους κρατούν σε ομηρία, τους αναγκάζουν να μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια, να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες.
Ο δε δήμος δεν μπορεί σε αυτό το περιβάλλον να σχεδιάσει σωστά τη λειτουργία των υπηρεσιών του και να έχει οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσει.
Η προτεινόμενη λύση σε όλο αυτό δεν είναι άλλη παρά η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους δήμους με βάση τις ανάγκες τους και την κάλυψη της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε και στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο ο δήμαρχος.
Παράλληλα, τόνισε: «Ο αγώνας μας δεν τελειώνει. Συνεχίζουμε, μέχρι να κάνουν κουμάντο όλοι όσοι παράγουν τον πλούτο που υπάρχει σήμερα, κάτι που δεν θα αργήσει και τότε στα υπουργεία θα υπάρχουν αυτοί που πραγματικά θα υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού».
Απαίτησε και την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων της Δημοτικής Αρχής για:
«Να δοθεί εδώ και τώρα η χρηματοδότηση που δικαιούται ο Δήμος Πατρέων, σύμφωνα με τον νόμο “Καλλικράτη”, καθώς και τα παρακρατηθέντα (από 91 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ο δήμος λαμβάνει 24).
Εδώ και τώρα έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και της ασφάλισης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στον δήμο με δικαστικές αποφάσεις.
Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του δήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσοι εργάστηκαν στον δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κλπ.) και απέκτησαν εμπειρία.
Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Μισθός και δικαιώματα, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων».
Εκφράζοντας και τη συμπαράστασή τους στη Δημοτική Αρχή Πάτρας, τόσο οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου όσο και η αντιδήμαρχος Πετρούπολης στάθηκαν στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων, λόγοι για τους οποίους πραγματοποιούν και κινητοποιήσεις από κοινού με τους εργαζόμενους και τον λαό των πόλεών τους.