Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Για την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος στο Φόδελε και την αποζημίωση για τις καταστροφές στις 10 Μάη

Επερώτηση με θέμα την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος στο Φόδελε και την αποζημίωση των ζημιών από τις καταστροφές στις 10 Μάη, την οποία κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 11 Ιούνη

Επερώτηση με θέμα την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος στο Φόδελε και την αποζημίωση των ζημιών από τις καταστροφές στις 10 Μάη, την οποία κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 11 Ιούνη:

“Με τις βροχοπτώσεις στον Ν. Ηρακλείου, στις 10 Μάη,  προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές και στην περιοχή του Φόδελε, όπως και στα νότια του Νομού, στον Λέντα. Συγκεκριμένα, στο Φόδελε  προκλήθηκαν κατολισθήσεις, ενώ μεγάλες ποσότητες νερού και φερτά υλικά ξεχύθηκαν από το βουνό προς το παραλιακό μέτωπο και τον ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρές καταστροφές σε αγροτικές περιουσίες, στην αγροτική οδοποιία και να διακοπεί, τουλάχιστον για μια ώρα, η κυκλοφορία και στα 2 ρεύματα του ΒΟΑΚ.

Το γεγονός ότι μια μπόρα  προκάλεσε τόσα προβλήματα  δεν αποτελεί πρωτοφανή ή μεμονωμένη κατάσταση. Κάθε χρόνο  παρατηρείται πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή και αιτία είναι το ρέμα από το βουνό, το οποίο δεν έχει διευθετηθεί. Ιδιαίτερα τον Φλεβάρη του 2019 υπήρξαν πολύ μεγάλες καταστροφές και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα,  όπως -ευτυχώς- και  αυτή την πρόσφατη  φορά.  Για την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος στο Φόδελε,  η τοπική κοινότητα έχει πολλές φορές ενημερώσει την περιφέρεια και έχει εκφράσει φόβο και ανησυχία για τις συνέπειες,  αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.  

Πέρα από το γεγονός ότι η περιφέρεια δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη διευθέτηση του ρέματος, η μόνη βοήθεια που παρείχε την ημέρα που σημειώθηκαν τα φαινόμενα ήταν ένας εκσκαφέας για τον καθαρισμό του οδοστρώματος, με το κύριο βάρος να πέφτει στους ώμους της τοπικής κοινότητας. Είναι κι αυτό αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της πολιτικής προστασίας, στα πλαίσια της οποίας η περιφέρεια είναι απογυμνωμένη από μηχανήματα βαρέως τύπου, όσα υπάρχουν είναι πεπαλαιωμένα και αρκείται σε μισθώσεις μηχανημάτων από εργολάβους. Ταυτόχρονα, με ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής, είναι μεγάλη η υποστελέχωση σε εξειδικευμένο επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό στην Περιφέρεια Κρήτης, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες και σε βάρος των ίδιων των εργαζόμενων της Περιφέρειας.

Και με αυτή την  περίπτωση, του Φόδελε,  αποδεικνύεται ότι τη λογική «κόστους – οφέλους» για έργα που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, όπως είναι τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, την πληρώνει ο λαός που μένει απροστάτευτος στα καιρικά φαινόμενα.  

Αυτή η πολιτική «κόστους – οφέλους» της ΕΕ δεν πέφτει από τον ουρανό.  Τη συνδιαμόρφωσαν και τη συνδιαμορφώνουν, την εφάρμοσαν και την εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ,  ενώ την ψηφίζουν όλα τα αστικά κόμματα και την υλοποιούν μέχρι κεραίας οι Διοικήσεις της Περιφέρειας και των δήμων. Οι 2 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην Αγία Πελαγία τον Οκτώβριο του 2022 υπενθυμίζουν, με τραγικό τρόπο, αυτές τις ευθύνες κεντρικού και τοπικού κράτους που εναποθέτουν τη ζωή και τις περιουσίες των λαϊκών οικογενειών στην τύχη, επειδή τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας δεν αποφέρουν όφελος στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Δήμο Μαλεβιζίου έχουμε επανειλημμένως αναδείξει την κατάσταση και διεκδικούμε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις,  κόντρα στις προσχηματικές δικαιολογίες για την έλλειψη υποδομών και μέτρων,  που πρέπει να είναι αυξημένα, λόγω και της κλιματικής κρίσης, που τόσο πολύ την επικαλούνται κυβέρνηση – περιφέρεια ως άλλοθι της πολιτικής τους ευθύνης.

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης για:

Τη διευθέτηση του ρέματος στο Φόδελε και την πλήρη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. 

Να αποκατασταθούν από δήμο – περιφέρεια οι υποδομές που έπαθαν ζημιές, πχ αγροτική οδοποιία. 

Τη στήριξη των διεκδικήσεων των κατοίκων που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους για  πλήρη αποζημίωση από την κυβέρνηση.  

Να υπάρξει ίδια μέριμνα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και τις ζημιές στον Λέντα.

Την προμήθεια των απαραίτητων μηχανημάτων στην περιφέρεια Κρήτης και τη στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο εξειδικευμένο επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και τους απαραίτητους εργαζόμενους κάθε ειδικότητας,  με βάση τις πραγματικές σύγχρονες  ανάγκες.”

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης 

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: