Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Το επάγγελμα των ξεναγών μπαίνει στο στόχαστρο με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

“Εκφράζουμε  τη στήριξή μας στους εργαζόμενους ξεναγούς και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, που  δεν είναι προς όφελος ούτε των ξεναγών ούτε των ξεναγούμενων,  αλλά μόνο των μεγάλων tour operetor…”

Δήλωση των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης,  για τις κινητοποιήσεις των ξεναγών στο Ηράκλειο

Οι σύμβουλοι της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης χαιρετίζουμε  την κινητοποίηση του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον τουρισμό  και τις ανατροπές στο επάγγελμά τους.

 Εκφράζουμε  τη στήριξή μας στους εργαζόμενους ξεναγούς και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, που  δεν είναι προς όφελος ούτε των ξεναγών ούτε των ξεναγούμενων,  αλλά μόνο των μεγάλων tour operetor. 

Το επάγγελμα των ξεναγών μπαίνει στο στόχαστρο με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον τουρισμό, καθώς δρομολογούνται σημαντικές ανατροπές στα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ προσφέρει νέα προκλητικά προνόμια στους ομίλους, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των τουριστικών γραφείων για φθηνότερες υπηρεσίες,  αλλά και υπηρεσίες από υπαλλήλους που δεν διαθέτουν ξεναγική ιδιότητα. Δίνει μάλιστα τη δυνατότητα άσκησης άδειας του επαγγέλματος και σε ξεναγούς άλλων χωρών για συγκεκριμένους χώρους. 

Όσον αφορά την τουριστική εκπαίδευση,  οι ρυθμίσεις είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση, αφού η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τις αντίστοιχες σχολές των ξεναγών, που τις διατηρεί μάλιστα κλειστές, δίνει τη δυνατότητα ξενάγησης σε απόφοιτους  ταχύρρυθμων σεμιναρίων, χτυπώντας έτσι τον δωρεάν δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αλλά και απαξιώνοντας  το περιεχόμενο των σπουδών. 

Ακόμη, όσον αφορά στους τουριστικούς συνοδούς, ακόμα περιμένουν το Προεδρικό Διάταγμα που θα εξασφάλιζε την ασφάλισή τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Κυβέρνηση, αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποι τους στην περιφέρεια πανηγυρίζουν για  το τουριστικό «θαύμα», που σκοπεύει να ρυθμίσει περαιτέρω η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο που ικανοποιεί τις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου, για την αύξηση των κερδών του. Τουριστικό «θαύμα», που χτίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο.  Με τα τεράστια πλούτη στους επιχειρηματικούς ομίλους από τη μια και από την άλλη όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους, που δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα, λόγω των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, ενώ στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας τη δυνατότητα να απολαμβάνει έστω και λίγες ημέρες διακοπών.

Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, τους διπλωματούχους ξεναγούς να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τη ζωή που τους αξίζει.

Να δυναμώσουν οι εργατικοί αγώνες ενάντια στην πολιτική που εμποδίζει να ικανοποιηθούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες, που επιβάλλει  και την 6ήμερη εργασία και δουλειά μέχρι 13 ώρες την ημέρα, για να αβγατίζουν  από τον ιδρώτα και το αίμα του λαού τα κέρδη του κεφαλαίου, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα και αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης 

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: