ΛΑΣΥ Αθήνας: Δεν είναι λύση η δημιουργία ενός δεύτερου γκέτο στον Ελαιώνα
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 650 άτομα που έχουν στοιβαχτεί σε σκηνές μέσα στη δομή του Ελαιώνα, παρόλο που σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η συμφωνία, που πάει δήθεν να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, αναφέρεται σε ημερήσια φροντίδα τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ και σχεδόν τρεις μήνες σε σκηνές.
Για τη νέα δομή που δημιουργείται με τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη 2020 αποφασίστηκε η «Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για την υλοποίηση από κοινού δράσεων μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της προστασία των προσφύγων» η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας δομής δίπλα στην υπάρχουσα στον Ελαιώνα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας καταψήφισε τη συγκεκριμένη συμφωνία καθώς συμβάλει ακόμα περισσότερο στον εγκλωβισμό των προσφύγων και στη διαβίωσή του σε άθλιες συνθήκες εν μέσω πανδημίας. Στην τοποθέτησή του για το θέμα ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης επισήμανε τα εξής:
« Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν θα λύσει το πρόβλημα η δημιουργία ενός δεύτερου γκέτο δίπλα σε μία υπάρχουσα δομή σχεδόν δυο χιλιάδων ανθρώπων.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 650 άτομα που έχουν στοιβαχτεί σε σκηνές μέσα στη δομή του Ελαιώνα, παρόλο που σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η συμφωνία, που πάει δήθεν να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, αναφέρεται σε ημερήσια φροντίδα τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ και σχεδόν τρεις μήνες σε σκηνές. Μιλάμε για ένα υπαρκτό και πολύ σοβαρό ζήτημα.
Σε σχέση με τα ανταποδοτικά οφέλη προς το δήμο και την ευρύτερη περιοχή που υποτίθεται θα εξασφαλίσει ο ΔΟΜ αφού θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία της δομής, το κείμενο αναφέρει ότι “το Υπουργείο αναλαμβάνει να διερευνήσει κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων των ακόλουθων παρεμβάσεων…” και ότι “θα εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης”. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αυτά τα περιβόητα ανταποδοτικά οφέλη από το Υπουργείο.
Θεωρούμε ότι υπάρχει η ανάγκη αλλά και οι δυνατότητες να υπάρξει προσωρινή στέγαση των προσφύγων, αυτών που έχουν ήδη πάρει το καθεστώς πρόσφυγα και αυτών που έχουν κάνει αίτηση ασύλου. Έχουμε προτείνει μια σειρά από μέτρα και τρόπους με τους οποίους μπορεί να λυθεί αυτό. Ειδικά σε περιόδους όπου είναι κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Αθήνα, αυτή η δυνατότητα προσωρινής στέγασης υπάρχει και είναι και αυξημένη.
Επίσης, είναι αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη διευκόλυνση αυτού του κόσμου που στην πλειοψηφία του επιθυμεί να πάει σε άλλες χώρες, ώστε να πάει εκεί που επιθυμεί.
Με αυτή την έννοια δεν στηρίζουμε και καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία. »