Νίκος Σοφιανός: “Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία σχολείων και παιδικών σταθμών”
Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να γίνει, όχι με όρους τζόγου όπως έκανε η Κυβέρνηση με τον τουρισμό, αλλά με όρους που να διασφαλίζουν την υγιεινή, την ασφάλεια, την απόσταση.
Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από το Δήμο Αθηναίων για την ασφαλή λειτουργία σχολείων και παιδικών σταθμών τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2020, δηλώνοντας τα εξής:
«Θα περίμενε κανείς ότι το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης, με βάση την αγωνία και την ανησυχία που υπάρχει σε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές, να είναι οι όροι και οι συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία της Αθήνας στις 7 Σεπτέμβρη. Δεν είναι όμως προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής.
Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να γίνει, όχι με όρους τζόγου όπως έκανε η Κυβέρνηση με τον τουρισμό, αλλά με όρους που να διασφαλίζουν την υγιεινή, την ασφάλεια, την απόσταση. Κανένας δεν πείθεται από εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν 25 μαθητές ανά τάξη, τώρα που έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και όχι 15 παιδιά ανά τάξη όπως συνέβαινε όταν άνοιξαν το Μάιο που είχαμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και λειτούργησαν εκ περιτροπής. Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο από τη δημοτική αρχή, όχι για να υλοποιήσει την πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά για να διαμορφώσει στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας.
Υπάρχουν μια σειρά από Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Αθήνας που έχουν προβληματικές υποδομές με τάξεις σε υπόγεια, σε χώρους που δεν χωράνε ούτε 15 μαθητές. Κατά καιρούς έχουμε θέσει θέματα σχετικά με το 2ο ΕΠΑΛ στα Εξάρχεια, το 19ο Γυμνάσιο με την άθλια υποδομή στην οδό Αγ. Μελετίου, για το μεγαλύτερο σχολείο, το 39ο Γυμνάσιο/Λύκειο που έχει περίπου 1.000 μαθητές. Ο Δήμος δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα για τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν αυτά τα σχολεία.
Γι΄ αυτή την κατάσταση έχει σοβαρές ευθύνες τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση, αφού τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκαν δεκάδες σχολικά συγκροτήματα στην Αθήνα, συγχωνεύτηκαν Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και δημιουργήθηκαν πολυάριθμα τμήματα. Το αίτημα για 15 παιδιά ανά τάξη δεν περιορίζεται μόνο σε συνθήκες Κορωνοϊού, είναι ένα αίτημα που μπορεί να διαμορφώσει καλύτερους όρους για την παιδαγωγική και μαθησιακή διαδικασία μέσα στα σχολεία.
Έχουμε πάνω από 400 σχολεία και είναι φανερό ότι δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν σε συνθήκες πανδημίας οι μόλις 264 καθαρίστριες (255 πλήρους απασχόλησης και 9 μειωμένης απασχόλησης). Είναι απαράδεκτο το ότι δεν έχουν δικαίωμα πρόσληψης οι μετανάστριες καθαρίστριες που δούλευαν στα σχολεία της Αθήνας.
Σήμερα, η δημοτική Αρχή φέρνει θέμα για την κατανομή στις Σχολικές Επιτροπές των ίδιων χρημάτων που έδιναν και πριν, λες και δεν υπάρχει πανδημία και επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ο Δήμος θα διεκδικήσει την αύξηση του ποσού που δίνει η Κυβέρνηση στις Σχολικές Επιτροπές ή περιορίζεται στα χρήματα που δίνει το Υπουργείο και τα υπόλοιπα θα τα πληρώσουν οι γονείς από την τσέπη τους;
Οι συνέπειες από την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η περίφημη ανάπτυξη που η ΝΔ έβλεπε να έρχεται, έδωσε τη θέση της σε μια νέα κρίση. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να προστατευτούν τουλάχιστον τμήματα των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών της Αθήνας. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση των τελών στο χώρο της εστίασης, ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση να κλείνουν υποχρεωτικά στις 12 το βράδυ. Θα πρέπει να έρθει σχετική εισήγηση στην επόμενη Συνεδρίαση. »
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας Χάρης Βουρδουμπάς έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω:
«Θέτουμε κάποια ζητήματα σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις σχολικές μονάδες σε σχέση με τον Κορωνοϊό λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, αλλά και το γεγονός ότι η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας συνεδρίασε στις 25 Αυγούστου δια περιφοράς αποτρέποντας να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα αυτά.
Η φράση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου ότι «κάνουμε ό,τι πρέπει για τα σχολεία» αναδεικνύει την αναξιοπιστία της δημοτικής Αρχής, καθώς την ίδια φράση λέγατε επί 9 μήνες για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή μέχρι που φτάσατε σε σημείο να την αναβάλετε.
Σήμερα, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, κατά τη γνώμη μας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συζητηθούν για να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα:
· Συγκεκριμένο σχέδιο για να εξασφαλιστούν επιπλέον αίθουσες ώστε να μειωθούν τα παιδιά ανά τμήμα. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα από αίθουσες οι οποίες είναι πάρα πολύ μικρές (κάποιες είναι χωρισμένες και με γυψοσανίδες), στο 36ο Δημοτικό είναι τόσο μικρές οι αίθουσες που, τον Ιούνιο, ένα τμήμα 17 μαθητών αναγκάστηκαν να το χωρίσουν στα τρία.
· Να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για την καθαριότητα των σχολείων. Ο ελάχιστος αριθμός των καθαριστριών που προγραμματίζει να προσλάβει ο Δήμος, λιγότερες από αυτές που υπήρχαν τον Ιούνιο, ακόμα δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο θα κατανεμηθεί.
· Διεκδίκηση πόρων από το κράτος προκειμένου να ανταποκριθεί ο Δήμος σε στοιχειώδη πράγματα που πρέπει να κάνει σε σχέση με τον Κορωνοϊό και την κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών για το Δήμο της Αθήνας. »
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΒΑ
Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας Βούλα Παναγή έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω ζητήματα:
«Εκατοντάδες οικογένειες στην Αθήνα βρίσκονται σε αδιέξοδο και ανασφάλεια εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των παιδιών των οποίων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι αιτήσεις, αλλά και εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Με βάση και την ενημέρωση που δόθηκε στο ΔΣ του ΔΒΑ την Παρασκευή, αύριο ξεκινά ή νέα χρονιά με 2.187 βρέφη και νήπια που προέρχονται από επανεγγραφή, 2.029 νέες αιτήσεις (992 βρέφη και 1057 νήπια) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πότε θα ξεκινήσουν, επιπλέον περίπου 75 παιδιά που έχουν αιτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, αυτή τη στιγμή θεωρούνται υπεράριθμα.
Επειδή ήταν ασαφείς οι απαντήσεις που δόθηκαν την Παρασκευή στο ΔΣ του ΔΒΑ (τέσσερεις ημέρες πριν από το άνοιγμα των παιδικών σταθμών), θέλουμε σήμερα συγκεκριμένες απαντήσεις από τη δημοτική Αρχή:
· Τι σχεδιασμός υπάρχει, πότε θα καλυφθούν αυτές οι θέσεις και με τι όρους ξεκινούν οι βρεφικοί και νηπιακοί σταθμοί της Αθήνας;
· Πως θα καλυφθούν οι ελλείψεις σε παιδαγωγικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, γιατρούς και λοιπές ειδικότητες;
· Πόσα παιδιά θα υπάρχουν σε κάθε τμήμα;
· Πως θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα των παιδικών σταθμών;
· θα γίνονται προληπτικά τεστ στους εργαζόμενους και παιδιά, τόσο στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και με μια περιοδικότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλίζεται η πρόληψη;
Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν και δεν μας καλύπτει η απάντηση ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα από κάποια ΚΥΑ αλλά από την ίδια την πραγματικότητα που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. »
Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας