Νίκος Σοφιανός: «Να στηρίξει ο Δήμος τους εκατοντάδες συμβασιούχους του στο δικαίωμα τους για μόνιμη εργασία»
Στις 22 Μαρτίου γίνεται η δίκη για 270 εργαζόμενους του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, που εργάζονται πολλά χρόνια σε αυτό και διεκδικούν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα πάρει θέση υπέρ του να γίνουν αορίστου χρόνου και να στηρίξει το αίτημά τους να αποκτήσουν μόνιμη εργασιακή σχέση
Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε τα εξής:
«Πέρα από τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών της Αθήνας, μέτρα που συζητιόνται στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα και από δική μας πρόταση, είναι στην ευθύνη του Δήμου να ληφθούν και μέτρα για την προστασία από την πανδημία.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ατομική ευθύνη στους εργαζόμενους της καθαριότητας, να τους λέει ο Δήμος να τηρούν τα μέτρα και ταυτόχρονα να λέει ότι τεστ θα γίνονται μόνο σε όσους έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μόνο αν επιβεβαιωμένο κρούσμα βρίσκεται στον κύκλο τους. Δηλαδή, η υπηρεσία να στερεί από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα για μαζικά τεστ, ώστε να θωρακιστεί το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Μέχρι τώρα, τον τελευταίο χρόνο, έχουν γίνει ελάχιστα rapid tests. Δεχτήκαμε, επίσης, καταγγελία ότι η απολύμανση στα απορριμματοφόρα δεν γίνεται με τη συχνότητα που πρέπει και ειδικά κατά την αλλαγή της βάρδιας. Αυτή η τακτική πρέπει να αλλάξει και να εφαρμοστούν αμέσως συγκεκριμένα μέτρα ιχνηλάτησης, με μαζικά rapid tests.
Για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με πεντάμηνες συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Αθηναίων λόγω COVID-19, περίπου 400 άτομα, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει η δυνατότητα να μετατρέπονται αυτές οι συμβάσεις απευθείας σε οκτάμηνες. Πρέπει να γίνει άμεσα χρήση αυτής της δυνατότητας και να μετατραπούν σε οκτάμηνες οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, όταν συζητάγαμε για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο χώρο του πολιτισμού στην περιοχή παρέμβασης της ΟΧΕ, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να διεκδικήσει τη διεύρυνση των ορίων της περιοχής αυτής της παρέμβασης. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτές οι μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται μέσα στα όρια, στερούνται τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Τους ζητείται η καταβολή ΦΠΑ στο Β΄ τρίμηνο του 2020, περίοδο που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις, και αντίστοιχα στο Β’ τρίμηνο του 2019, περίοδο που είναι γνωστό ότι στο χώρο του θεάτρου δεν υπάρχει κίνηση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια και θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από το Δήμο και από τον Φορέα που διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου της Αθήνας.
Στις 22 Μαρτίου γίνεται η δίκη για 270 εργαζόμενους του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, που εργάζονται πολλά χρόνια σε αυτό και διεκδικούν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα πάρει θέση υπέρ του να γίνουν αορίστου χρόνου και να στηρίξει το αίτημά τους να αποκτήσουν μόνιμη εργασιακή σχέση με το ΔΒΑ, ενόψει της δίκης που βρίσκεται μπροστά μας.
Έχουμε βάλλει το ζήτημα ενημέρωσης για το Άσυλο Ανιάτων, θέμα που έχει τεθεί και από άλλους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Πιστεύουμε ότι η εκπρόσωπος του Δήμου στο ΔΣ του Άσυλου Ανιάτων πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μας ενημερώσει για τη συμμετοχή της, αλλά και για την ευθύνη που έχει ο Δήμος μέσω της συμμετοχής του στο ΔΣ, για αυτά που γίνονται ή που δεν γίνονται στο Άσυλο Ανιάτων».
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε το εξής θέμα:
«Τρείς Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας, έχουν στείλει επιστολή στους τρείς αρμόδιους Αντιδημάρχους σχετικά με την ανέγερση του 24ου Λυκείου Αθηνών στο Γκύζη. Το θέμα είναι χαρακτηριστικό των ευθυνών της δημοτικής Αρχής, της προηγούμενης αλλά και της τωρινής, σχετικά με τη σχολική στέγη στο Δήμο της Αθήνας.
Σήμερα συστεγάζονται το 24οΓυμνάσιο με το 24ο Λύκειο, συστέγαση που υποτίθεται ότι ήταν προσωρινή. Από το 2007 υπήρχε απόφαση με την οποία είχε προβλεφθεί συγκεκριμένος χώρος, ενώ είχε προχωρήσει και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης για να ανεγερθεί το 24ο Λύκειο.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Αθηναίων έχει κάνει μόνο μια σειρά από παρεμβάσεις στο υπάρχον κτίριο που συστεγάζονται τα δυο σχολεία, το οποίο έχει άπειρα λειτουργικά προβλήματα, που αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στις συνθήκες της πανδημίας. Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται από τις αίθουσες δείχνουν πόσο μικρές είναι και πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτές τα υγειονομικά πρωτόκολλα της αποστασιοποίησης.
Επισυνάπτεται, επίσης, ένα έγγραφο της ΚΤΥΠ ΑΕ που ζητά την κατάργηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων που έχει κάνει ο Δήμος της Αθήνας και ζητά να επανέλθει το κτίριο στην προηγούμενη κατάσταση γιατί θεωρείται επικίνδυνο για λόγους πυρασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας, επειδή έχει καταργηθεί η μια έξοδος.
Επισυνάπτεται και ένα άλλο έγγραφο της ΚΤΥΠ που απαντά σε επιστολή του ενός Συλλόγου Γονέων, που αναφέρει ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει κάνει ποτέ αίτημα μέχρι και σήμερα για την ανέγερση Σχολείου, παρόλο που σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ισχυρίζονταν το αντίθετο.
Οι Σύλλογοι θέτουν μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τόσο στο γιατί χάθηκε ένα κομμάτι της σχολικής έκτασης με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου που έγινε, αλλά και για το τι πρόκειται να κάνει ο Δήμος για να χτιστεί το σχολείο, αν είναι στην προτεραιότητά του και με ποιον τρόπο δρομολογεί ο Δήμος την επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος.
Έχουμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα δυο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους τελευταίους δεκατέσσερεις μήνες. Τόσο στις 16 Δεκέμβρη του 2019, όσο και τις 30 Οκτώβρη 2020, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι έκαναν ότι δεν άκουσαν και απέφυγαν να δώσουν κάποια απάντηση. Σήμερα, που υπάρχει και η αναλυτική επιστολή των Συλλόγων και της Ένωσης Γονέων, πρέπει να δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση και ένα άμεσο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της ανέγερσης του Σχολείου.
Η αδιαφορία της δημοτικής Αρχής για το θέμα, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα του πως αντιμετωπίζει το θέμα της σχολικής στέγης στην Αθήνα.»