Νίκος Σοφιανός: «Οργή για το νέο θανατηφόρο δυστύχημα στη διάβαση καρμανιόλα του ΟΣΕ στα Σεπόλια.»
Δυστυχώς, την Παρασκευή μετρήσαμε έναν ακόμα θάνατο στη διάβαση της οδού Δαμβέργη στα Σεπόλια. Είναι ο τέταρτος θάνατος δημοτών μας σε μία διάβαση κυριολεκτικά «καρμανιόλα». Ο Δήμος συνεχίζει να είναι θεατής, σε ένα έγκλημα που επαναλαμβάνεται
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Μάρτη 2021 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:
«Δυστυχώς, την Παρασκευή μετρήσαμε έναν ακόμα θάνατο στη διάβαση της οδού Δαμβέργη στα Σεπόλια. Είναι ο τέταρτος θάνατος δημοτών μας σε μία διάβαση κυριολεκτικά «καρμανιόλα».
Επανειλημμένα έχει τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε αυτή τη σύνθεση του και στην προηγούμενη. Ο Δήμος συνεχίζει να είναι θεατής, σε ένα έγκλημα που επαναλαμβάνεται και που είναι σίγουρο ότι θα έχουμε και καινούργια θανατηφόρα γεγονότα στο μέλλον, σε αυτή τη διάβαση. Θεωρούμε ότι ο δήμος πρέπει να ασχοληθεί και να διεκδικήσει μέτρα από τον ΟΣΕ και το Υπουργείο Μεταφορών.
Υιοθετούμε τα αιτήματα του συλλόγου «Αναγέννηση» των Σεπολίων, που κινητοποιήθηκε για να τοποθετηθούν άμεσα φωτεινές και ηχητικές ενδείξεις στις αφύλακτες διαβάσεις πεζών, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από τον πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα το Φλεβάρη του 2017.
Επίσης, πρέπει να απαιτηθεί χαμηλότερη ταχύτητα διέλευσης των τρένων από την περιοχή και να επιταχυνθούν οι εργασίες για την υπογειοποίηση της γραμμής, κάτι που θα δώσει ένα οριστικό τέλος σε τέτοια γεγονότα για τα οποία θρηνούμε νεκρούς συμπολίτες μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Με πρωτοβουλία του συλλόγου τους, οι κάτοικοι στον Άγιο Παύλο έκαναν μία μαζική κινητοποίηση, σε αυτούς τους καιρούς, στην οποία συμμετείχαν και δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Με αιτήματα και στόχους που δεν στρέφονται ενάντια στους συμπολίτες μας τοξικοεξαρτημένους, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν ένα «ως εδώ».
Τι θα κάνει ο Δήμος; Γιατί η δημοτική Αρχή δεν παίρνει θέση; θα ασκήσει ο Δήμος την επιρροή του για να απαγορεύσει την λειτουργία από τον ΟΚΑΝΑ μιας ακόμα δομής σε αυτή την περιοχή; Γιατί δεν προχώρά σε χωροθέτηση και σε άλλες περιοχές του Δήμου ή σε άλλες περιοχές της Αττικής, σε άλλους Δήμους;
Δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά κανένα μέτρο για την επαναλειτουργία των σχολείων, τα οποία πρέπει να επαναλειτουργήσουν. Σε αυτές τις συνθήκες που υπάρχει αυτή η κατάσταση σχολεία, ο Δήμος απευθύνεται σε συλλόγους διδασκόντων και τους ζητάει να κάνουν αίτηση για να γίνουν τα σχολεία τους πρότυπα, κατά το πλαίσιο της κυρίας Κεραμέως, που επιδιώκει να αυξήσει τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία.
Απευθύνθηκε, λοιπόν, ο Δήμος της Αθήνας στο 59ο Γυμνάσιο και του ζήτησε να κάνει αίτηση για να γίνει πρότυπο. Όλα τα σχολεία πρέπει να είναι πρότυπα, όλα τα σχολεία πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες για να μορφώνουν τα παιδιά μας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Επειδή μιλάμε και για τα προβλήματα της πανδημίας, στο τέλος του Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις των καθαριστριών που πήρε ο Δήμος. Θεωρούμε ότι έγκαιρα, δηλαδή μέσα στο μήνα που έρχεται, πρέπει να ανανεωθούν αυτές οι συμβάσεις και να καλύψουν όλο το σχολικό έτος, το οποίο φαίνεται ότι επιμηκύνεται ως το τέλος του Ιουνίου. Είναι μία ενέργεια την οποία πρέπει να την κάνει ο Δήμος και θεωρούμε ότι είναι απόλυτα λογική.
Ο Σύλλογος των Διπλωματούχων Μηχανικών Ανώτατων Σχολών των Υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση αλληλεγγύης και στήριξης στον εργαζόμενο του Δήμου της Αθήνας που ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη άδικα στη Νέα Σμύρνη. Δεν αρκεί το γεγονός ότι έγινε ΕΔΕ. Πρέπει να υπάρχει και επίσημη τοποθέτηση από το Δήμο της Αθήνας, για εργαζόμενο του δήμου της Αθήνας.
Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Υγείας που επιμένει στην απαράδεκτη, εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση ενός επικουρικού ιατρού, προέδρου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου του Αγίου Σάββα, τη στιγμή μάλλιστα που καλούνται οι γιατροί και δεν ανταποκρίνονται και επιστρατεύονται.
Αυτή η επιμονή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, πρέπει να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να αναγνωρίζει ότι είναι πρόκληση να γίνονται τέτοιες ενέργειες απέναντι σε συνδικαλιστές γιατρούς του δημοσίου συστήματος υγείας, οι οποίοι τα έχουν δώσει όλα, παλεύουν υπεράνθρωπα με άθλιες αμοιβές και απλήρωτες εφημερίες από τον Ιανουάριο. Αντίθετα, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν καλύπτει τα αιτήματά τους αλλά να προχωράει σε τέτοιες ενέργειες. »
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα της υποστελέχωσης του ΟΠΑΝΔΑ, τονίζοντας:
« Θέλουμε να βάλουμε ένα θέμα που κατά τη γνώμη μας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και κατ’ επέκταση στις υπηρεσίες παρέχονται στους πολίτες και αφορά τη συζήτηση για τον προγραμματισμό προσλήψεων στον ΟΠΑΝΔΑ.
Το θέμα ήρθε με πολύ άσχημο τρόπο, σε μία έκτακτη συνεδρίαση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αντί να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση. Αντίστοιχες συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Τα στοιχεία από το εισηγητικό του θέματος αποδεικνύουν ότι ενώ το 2011 υπήρχαν 1170 υπάλληλοι, είτε μόνοι είτε ΙΔΑΧ, τώρα ο ΟΠΑΝΔΑ έχει 870.
Αυτό όμως που φανερώνει λογική και αντίληψή της δημοτικής Αρχής είναι να μην διεκδικεί τίποτα από το Κράτος από την Κυβέρνηση και να μην λέει τίποτα για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Με αυτή τη λογική, ήρθε ως θέμα η πρόταση σύμφωνα με την οποία ο ΟΠΑΝΔΑ παραδέχεται ότι θα αποχωρήσουν επιπλέον 48 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων και αυτό που μπαίνει ο στόχος για την επόμενη πενταετία είναι ότι θα υπάρξουν 34 μόλις προσλήψεις. Δηλαδή, με αυτό τον προγραμματισμό που κατατέθηκε, η δημοτική Αρχή παραδέχεται ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Παρόλο που ήδη δεν καλύπτονται οι ανάγκες και τα κενά που πραγματικά υπάρχουν, στο εισηγητικό αναγνωρίζονται αυτή τη στιγμή 202 κενές οργανικές θέσεις στον ΟΠΑΝΔΑ.
Προφανώς, θα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις καθώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν γήπεδα και αθλητικοί χώροι που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης και ο Δήμος δεν θα μπορεί να τα λύσει. Θα υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με τη φύλαξη. Δεν θα υπάρχει επαρκές προσωπικό για να κάνει μελέτες, που θα καταλήγουν σε εργολάβους. Θα αναγκάζεται ο Δήμος να προσλαμβάνει εργαζόμενους ομήρους, είτε να δίνει τελικά αυτές τις δουλειές σε ιδιωτικές εταιρείες, για υπηρεσίες τις οποίες θα πληρώνει ο λαός Αθήνας πανάκριβα.»