Νίκος Σοφιανός: «Τριάντα παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Αθήνας κινδυνεύουν με κλείσιμο»
Νίκος Σοφιανός: «Τριάντα παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Αθήνας κινδυνεύουν με κλείσιμο»
Στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:
Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου:
Θα πρέπει να μας ενημερώσετε για το τι θα γίνει με 30 παιδικούς σταθμούς που με βάση το Π.Δ.99/2017 δεν πλοιρούν τις προϋποθέσεις. Η αγωνία των γονιών στους παιδικούς σταθμούς αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων. Ξεκινά η διαδικασία εγγράφων και δεν είναι ακόμη σαφή τα σχέδια του Δήμου Αθηναίων. Εμείς ζητάμε παράταση του Προεδρικού Διατάγματος γιατί αν δεν υπάρχει, ουσιαστικά, πάμε για κλείσιμο, όχι μόνο των 18 παιδικών σταθμών που είναι μισθωμένοι, αλλά και των υπολοίπων συνολικά 30 που με βάση τα σωστά κριτήρια που έχουν τεθεί δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Τι θα επιλέξει λοιπόν να κάνει η δημοτική Αρχή: Να ζητήσει παράταση; Να βάλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να γίνει η διαδικασία πιστοποίησης σε αυτούς με βάση τα κριτήρια; Ανέγερση ή ενοικίαση καινούργιων σταθμών; Ή μήπως τελικά συρρίκνωση ή κλείσιμο παιδικών σταθμών; Έχουμε φτάσει στους 66 παιδικούς σταθμούς. Το δίκτυο των παιδικών σταθνών του ΔΒΑ συνεχώς συρρικνώνεται.
Για την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών στο Δουργούτι:
Στείλαμε έγκαιρα επιστολή ζητώντας να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πάρουμε απόφαση. Δεν εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη. Με την επιστολή μας ζητήσαμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει με ενέργειες σε βάρος των ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών στο Δουργούτι, για την ταλαιπωρία στην οποία περιήλθαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή που θεώρησε αυθαίρετες τις κατοικίες, ζήτησε οικοδομικές άδειες, ενώ γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν και αυτό συνεχίζεται και με τη νέα δημοτική αρχή καθώς παραμένουν σε ισχύ τα πρόστιμα.
Έχουμε αναφερθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις άδειες και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Ζητάμε να σταματήσει η ομηρία των ιδιοκτητών των εργατικών πολυκατοικιών, να προχωρήσει η διαγραφή – απαλοιφή κάθε είδους προστίμου που επέβαλε η προηγούμενη δημοτική αρχή και προηγουμένως αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Για την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 29 Απριλίου συναυλίας των μουσικών συνόλων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο θέατρο Ολύμπια η διοργάνωση της οποίας είχε τεθεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ:
Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, για τη σωστή απόφαση που πήρε ο Δήμος της Αθήνας να αναβάλει την συναυλία. Προφανώς διαφωνούμε με το αιτιολογικό με το οποίο προχώρησε στην αναβολή.
Για να μείνουμε στην αλήθεια, το θέμα δεν είχε ψηφιστεί ομόφωνα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ τον Μάιο του 2023, που ψήφισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ολυμπία και μέσα σε αυτές είχε εντάξει και τη συναυλία για το Ρωσικό ορθόδοξο Πάσχα, το προτεσταντικό και το Καθολικό Πάσχα, όπως ειπώθηκε. Πουθενά η απόφαση δεν αναφέρει αιγίδα της Πρεσβείας του Ισραήλ. Στο θέμα η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων απείχαμε, ενώ η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε για λόγους οικονομικούς. Άρα και δεν ήταν ομόφωνη απόφαση και δεν αναφέρονταν η πρεσβεία .
Ποιος τελικά πήρε την απόφαση αφού δεν την πήρε ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ;
Και αυτό το αναφέρουμε γιατί οι συνθήκες παραμένουν κρίσιμες, η εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ συνεχίζεται, είμαστε στα πρόθυρα γενικευμένης κατάστασης. Μόνο από τα γεγονότα των τελευταίων έχουμε, το χτύπημα προξενείου τρίτης χώρας σε έδαφος τρίτης χώρας, την δολοφονία πολιτών τρίτων χωρών που δουλεύουν στον ΟΗΕ. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση όλα αυτά που γράφτηκαν και γράφονται αυτές τις μέρες είναι από απολογητές της ισραηλινής Πρεσβείας
Τέλος κατήγγειλε την τακτική της Περιφέρειας Αττικής που επιλέγει να κλείνει τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και άνεμοι και απαίτησε την αντίδραση του Δήμου την Αθήνας. Να είναι ανοιχτά τα πάρκα να μπορεί ο Αθηναίος να βρίσκει διέξοδο δροσιάς και ταυτόχρονα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.
Στην ίδια συνεδρίαση ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της λήψης μέτρων για τοπυς κατοίκους των περιοχών Κυψέλης και Εξαρχείων όπουθα δημιουργηθούν σταθμοί του μετρό. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Έγινε επίσκεψη από αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυψέλη για τις συνέπειες της επίπτωσης του εργοταξίου του ΜΕΤΡΟ εκεί. Θα περιμένουμενα δούμε την εισήγηση που θα φέρει η δημοτική Αρχή. Προφανώς κατα τη γνώμη μας είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρχουν δημοτικά τέλη για τους επαγγελματίες, όσους πλήττονται και όχι μόνο για τα τραπεζοκαθίσματα τους. Ταυτόχρονα όμως με αυτό προκύπτουν και μία σειρά από ζητήματα ασφαλείας και μία σειρά από σοβαρές επιπτώσεις και για τους κατοίκους, εκτός των επαγγελματιών,για τους οποίους επίσης περιμένουμε να δούμε σε τι είδους συγκεκριμένα μέτρα θα καταλήξει.Κατά τη γνώμη μας, πέρα από τις μειώσεις των δημοτικών τελών που πρέπει να ισχύουν για όλους όσους πλήττονται, υπάρχουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τη νομική διεκδίκηση αποζημιώσεων, γιατί ακριβώς η καθημερινότητα για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σχετικό με αυτό, με την οποία αυτοτέλεια του έχει, είναι και το κείμενο με υπογραφές που έχουνε στείλει οι κάτοικοι των Εξαρχείων σχετικά με την προηγούμενη συνεδρίαση τουΔημοτικούΣυμβουλίου και την “με το ζόρι” απόφαση που πάρθηκε, την οποία εμείς καταγγείλαμεκαι σε εκείνο. Κι εδώ εμείς ξαναλέμε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ανοιχτά, που δεν έκλεισαν με την προηγούμενη απόφαση, που αφορούν και τα ζητήματα της επέκτασης του εργοταξίου και τον τρόπο που γίνεται,αφορούν επίσης πολύ σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και πρέπει να ξέρουμε ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για παράδειγμα για το ότι δεν υπάρχει χώρος συγκέντρωσης σε περίπτωσησεισμού σε αυτά τα 7-8 χρόνια που θα είναι το εργοτάξιο.
Ξαναλέμε επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα να σωθούν κοινόχρηστοι χώροι,ακόμη και αν αυτό σημαίνει να χάσει η εταιρεία, δηλαδή να έχει μείωση στα κέρδη της, και ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Και επίσης, με ενδιαφέρον ακούσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι “εκβιάστηκε” ο Δήμος από την εταιρεία. Επί της ουσίας παραδέχτηκε ότι υπέκυψε σε έναν εκβιασμό, και αυτό είναι σοβαρό θέμα. Κάθε φορά δηλαδή που ο Δήμος θα εκβιάζεται,η δημοτική Αρχή θα υποκύπτει; Αυτή είναι η τακτική που θα έχει ο Δήμος από δω και πέρα;»