Όχι στη μετατροπή της Ηπείρου σε κρανίου τόπο ενεργειακών μονοπωλίων βροντοφώναξαν εργατικά κέντρα και κάτοικοι στα Γιάννενα

Δυναμική απάντηση έδωσαν εργατικά κέντρα κι εργαζόμενοι από όλη την Ήπειρο χθες στα Γιάννενα, αντιτασσόμενοι σε μια πολιτική που απειλεί να μετατρέψει την περιοχή τους σε άθυρμα ενεργειακών ομίλων.

Μήνυμα αντίστασης στα σχέδια κυβέρνησης και εταιρειών να μετατρέψουν την Ήπειρο σε ζώνη ενεργειακής εκμετάλλευσης μονοπωλιακών ομίλων (τοποθετήσεις ανεμογεννητριών, εξόρυξη υδρογονανθράκων, εγκατάσταση πέντε εργοστασίων στη ΒΙΠΕ για την επεξεργασία βιομάζας, άνοιγμα το κεφάλαιο «φυσικό αέριο»), χωρίς να λαμβάνονται υπόψει καθόλου οι λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο η κερδοφορία. Το γεγονός αυτό, πέραν της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας, προδικάζει έναν πιθανό περιβαλλοντικό Αρμαγεδδώνα για μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιφέρειες της χώρας μας, ενώ και οι θέσεις εργασίας που προβάλλονται ως “τυράκι” για την αποδοχή των επενδύσεων, καταγγέλλεται πως γίνονται με όρους γαλέρας από δουλεμπορικά γραφεία.

 

 

Με το χθεσινό πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα, το τοπικό εργατικό κέντρο της πόλης, μαζί με εκείνα της Άρτας και της Θεσπρωτίας μαζί με πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων και φορέων από όλη την Ήπειρο οι κάτοικοι κατήγγειλαν τους κυβερνητικούς κι επιχειρηματικούς σχεδιασμούς σε βάρος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του βιοτικού επιπέδου του λαού συνολικά.

 

Πολύ σημαντική είναι και  ανακοίνωσή του ΕΚ Ιωαννίνων, που αναλύει διεξοδικά το πρόβλημα και διατυπώνει αιτήματα που ανταποκρίνονται σε εκείνα της πλειονότητας των κατοίκων:

«Στην Ήπειρο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας έντονης προπαγάνδας για τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από τα επενδυτικά σχέδια αξιοποίησης των διαφόρων πηγών Ενέργειας της περιοχής, που είναι σε εξέλιξη. Για την προώθηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων τοποθετούνται ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη, δίνεται άδεια για την εγκατάσταση πέντε εργοστασίων στη ΒΙΠΕ για την επεξεργασία βιομάζας, παραχωρούνται οικόπεδα υδρογονανθράκων στις εταιρίες “Energean Oil & Gas”, “Repsol” και στα ΕΛΠΕ, ανοίγει το κεφάλαιο “Φυσικό αέριο”.

Οι αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας έχουν αντικειμενική βάση και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα λειψής ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς ή αποτέλεσμα παραπληροφόρησης. Υπάρχει συσσωρευμένη αρνητική πείρα τόσο από τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια στην εργατική – λαϊκή οικογένεια, που πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, όσο και από την πληρότητα των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, των σχεδίων περιβαλλοντικής παρακολούθησης, πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών των πιθανών ατυχημάτων.

Τα επενδυτικά αυτά σχέδια των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου της Ενέργειας, επειδή κίνητρο έχουν την αύξηση των κερδών τους και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 48% και στα πράσινα τέλη κατά 147%, οδηγούν στην ενεργειακή φτώχεια την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, καταστρέφουν το περιβάλλον, δημιουργούν προβλήματα στις δραστηριότητες μικρών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής, αλλά και σε άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ.

Την ίδια στιγμή, άθλιες είναι οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων με προσλήψεις μέσω δουλεμπορικού γραφείου, με ατομικές συμβάσεις, με την εργοδοσία να επιδιώκει συνεχώς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους.

Οι επενδυτικοί αυτοί σχεδιασμοί των μονοπωλίων της Ενέργειας, που στηρίζονται πολύμορφα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως από όλες τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, είναι ενταγμένοι στη στρατηγική της “απελευθέρωσης” της αγοράς Ενέργειας. Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης (περιφέρεια, δήμοι) στην προώθηση αυτών των σχεδίων. Η στρατηγική αυτή αντιμετωπίζει την Ενέργεια ως απλησίαστο και πανάκριβο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια, χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους σε αντίθεση με το συμφέρον του λαού για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό.

Ο στόχος αυτός προωθείται και από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σειρά θα πάρουν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί που τέτοιοι υπάρχουν και στην περιοχή μας.

Παράλληλα, τα επενδυτικά σχέδια για την αξιοποίηση των ποικιλόμορφων πηγών Ενέργειας στην περιοχή μας εντάσσονται και στο σκληρό ανταγωνισμό καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής. Η κυβέρνηση υψώνει τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζει με τη φωτιά σε μια περίοδο που αυξάνεται ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών και στα Βαλκάνια επαναχάραξης συνόρων, γενίκευσης των πολεμικών αναμετρήσεων.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα, όλοι όσοι σήμερα ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε για τη σύνδεση των πολέμων και των επεμβάσεων με τους ανταγωνισμούς για τα Ενεργειακά και για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, που είναι βαμμένοι με αίμα, μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε την εδώ και τώρα απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να διεκδικήσουμε, έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το ζήτημα επομένως του σχεδιασμού και της πολιτικής Ενέργειας στην περιοχή και τη χώρα δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα, είναι πολιτικό. Το ποιες, πώς, πότε και προς όφελος ποιανού θα αξιοποιηθούν οι ενεργειακές πηγές της περιοχής εξαρτάται από το σε ποιον ανήκουν αυτές, δηλαδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό καθορίζει σε τελική ανάλυση όλες τις επιλογές και τα κριτήρια από την παραγωγή ως τη διάθεση και την κατανάλωση όλων των μορφών Ενέργειας. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι που κατέχουν και αξιοποιούν τις ενεργειακές πηγές αυτές, με γνώμονα το κέρδος τους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και όχι οι πολύμορφες εγχώριες πηγές Ενέργειας.

Οι λαϊκές αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα, χρειάζεται να είναι συντονισμένες και προσανατολισμένες ενάντια στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς για την αξιοποίηση των διαφόρων πηγών Ενέργειας, κυβέρνησης – ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί όλους και όλες που ανησυχούν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, να δώσουν το μαζικό “παρών” στο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Ιούλη στις 20.00, στο Δημαρχείο, διεκδικώντας:

  • Να αρθούν άμεσα οι άδειες που έχουν δοθεί για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο όρος Κασιδιάρη και των μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.
  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια. Μείωση της τιμής. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των Ειδικών Φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες όπως στους εφοπλιστές, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, που φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα των εργαζομένων, στους ομίλους.
  • Σταθερή εργασία, με δικαιώματα και προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων του κλάδου.
  • Προστασία περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές, με ιδιαίτερη έμφαση σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές, όπως η περιοχή της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων».

 

Η πρωτοβουλία των εργατικών κέντρων και των σωματείων είναι πολύ σημαντική διότι δεν στέκεται με τοπικιστικά κριτήρια στο ζήτημα, αλλά αναδεικνύει τα πραγματικά αίτια πίσω από τη συγκεκριμέν πολιτική στην ενέργεια, που αφορά τους πάντες είτε κατοικούν είτε όχι στην επίμαχη περιοχή. Παράλληλα προβάλλει αιτήματα που συνδυάζουν συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα αλλά και μέτρα γενικότερης προστασίας των λαϊκών στρωμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από 902. gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: