Νίκος Σοφιανός: “Έχει φτάσει τέλος Γενάρη και για τα σχολεία δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ…”
“Μίλησε ένα τέταρτο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και δεν είπε κουβέντα για τη χρηματοδότηση. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό ερώτημα: Η χρηματοδότηση που δίνει το Υπουργείο Παιδείας φτάνει για να συντηρηθούν περίπου 300 σχολικές μονάδες στο Δήμο τις Αθήνας;”
“Μίλησε ένα τέταρτο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και δεν είπε κουβέντα για τη χρηματοδότηση. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό ερώτημα: Η χρηματοδότηση που δίνει το Υπουργείο Παιδείας φτάνει για να συντηρηθούν περίπου 300 σχολικές μονάδες στο Δήμο τις Αθήνας;” τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος, στη συζήτηση για τις Σχολικές Επιτροπές που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 20 Γενάρη. Στην τοποθέτησή του δήλωσε τα εξής:
«Τα 3,4 εκατομμύρια ευρώ που παίρνει ο Δήμος για τις Σχολικές Επιτροπές είναι 50% λιγότερα από τα 7 εκατομμύρια που παίρναμε το 2011. Με βάση το δημοσιονομικό πλαίσιο όσα χρησιμοποιούμε κάθε χρονιά, αυτά προβλέπονται και για την επόμενη. Δηλαδή, αν χρησιμοποιηθούν μόνο τα 3 εκατομμύρια, τόσα θα γράψουν για το Δήμο μας την επόμενη χρονιά τα λογιστικά συστήματα του Υπουργείου Παιδείας. Σκοπεύει ο Δήμος να διεκδικήσει από το Υπουργείο Παιδείας να αυξηθεί η χρηματοδότηση; Τώρα που υποτίθεται μπαίνουμε στην κανονικότητα; Κανονικότητα είναι να χρηματοδοτούνται τα σχολεία της Ελλάδας με τα ποσά που είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους.
Η χρηματοδότηση είναι μειωμένη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, οι οποίες μεγαλώνουν λόγω του προβλήματος της υποδομής τους, αφού πάνω από το 50% των σχολείων της Αθήνας είναι φτιαγμένα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Τον Μάιο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε δύο έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς τα σχολεία για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες. Ανάγκες που έχει υποχρέωση να καλύπτει το κράτος θα τις καλύπτει ο Δήμος; Θα το απαιτήσετε από την κυβέρνησή σας να τις καλύψει;
Υπάρχει ανάγκη οι Σχολικές Επιτροπές να στηριχτούν από το Δήμο. Στηρίξαμε το βήμα να γίνουν 14 οι Σχολικές Επιτροπές, ο Δήμος όμως θα πρέπει να καλύψει τη λογιστική υποστήριξη για τη λειτουργία τους και σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει με χρήματα που προορίζονται για τα σχολεία.
Υπάρχει επίσης ανάγκη να πάρει ο Δήμος πρωτοβουλίες που ξεφεύγουν από τα όριά του. Τα ειδικά σχολεία έχουν ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπάρχουν λειτουργικές ανάγκες για αγορές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, δραστηριότητες που δεν κάνουν τα άλλα σχολεία. Τέτοιες είναι το να αγοράσουν εισιτήρια λεωφορείου, να πάνε στη λαϊκή αγορά να ψωνίσουν, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να αποκτήσουν μια σειρά δεξιότητες. Αυτά δεν καλύπτονται και τα βάζουν οι εκπαιδευτικοί από την τσέπη τους ή ψάχνουν να βρουν χορηγούς.
Υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε και για την υποδομή των σχολείων, το έχουμε βάλει επανειλημμένα. Μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Αποστολόπουλος για τις εργολαβίες που προγραμματίζονται και τελικά θα παραλάβουμε το 2022, μετά και από τις παρατάσεις. Αυτό είναι το καθεστώς των εργολαβιών. Ήμουν σε επιτροπή παραλαβής εργολαβίας του 2014 που ο Δήμος την παρέλαβε το 2019, μετά από 5 χρόνια. Δεν γίνεται όμως να βάζουμε συγκεκριμένα προβλήματα και να ακούμε γενικές εξαγγελίες.
Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα και έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση. Επανασύσταση της Διεύθυνσης Σχολικών Κτιρίων ώστε να αποκτήσει ο Δήμος μια αμεσότητα στην παρέμβασή του στις υποδομές, κατευθύνοντας δυνάμεις που έχει και αξιοποιώντας και κοινωφελή προγράμματα. Να αποφασίσει ο Δήμος ότι θα γίνει και στα σχολεία αντίστοιχη διαδικασία fast track παρεμβάσεων όπως αυτές που γίνονται στις πλατείες, δηλαδή ένα ειδικό ενισχυμένο συνεργείο να επισκέπτεται τα σχολεία και να καλύπτει έστω μπαλώματα».
Στη συνέχεια της συζήτησης για τις Σχολικές Επιτροπές ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας συμπλήρωσε τα εξής:
«Προεκλογικά και αμέσως μόλις αναλάβατε μας λέγατε ότι ήσασταν έτοιμοι. Κρίνοντας από το πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία με τις Σχολικές Επιτροπές δεν μπορεί κανένας να δεχτεί ότι τα έχετε κάνει όλα καλά.
- Έχει φτάσει τέλος Γενάρη και χρήματα στα σχολεία δεν έχουν μπει. Ούτε ένα ευρώ. Πρέπει συγκεκριμένα να μας πείτε πότε θα φτάσουν τα χρήματα στα σχολεία. Η προηγούμενή δέσμευσή σας για το Δεκέμβρη δεν ίσχυσε, να δούμε μήπως γίνει το Γενάρη.
- Δεν έχετε καλύψει τις πληρωμές των καθαριστριών. Έχουν πληρωθεί έναντι. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει πληρωθεί Νοέμβρη & Δεκέμβρη, κάποιες δεν έχουν μόνο το Δεκέμβρη, ο Γενάρης τρέχει. Το γεγονός ότι πληρώθηκαν 15 μέρες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, είναι λόγος να κατηγορούμε τους περσινούς όχι να πανηγυρίζουν οι φετινοί! Δεν μπορείτε να πανηγυρίζετε όταν υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι.
- Στις Σχολικές Επιτροπές δεν έχει λήξει η αναλογία του ποσού που θα κρατάνε σε σχέση με τις πληρωμές των λογαριασμών στις ΔΕΚΟ. Από την ενημέρωση που έχουμε, το θέμα αυτό δεν έχει λυθεί, γιατί πολύ απλά δεν έχει μπει κανένας στη διαδικασία να δει τι πλήρωσε πέρυσι κάθε Σχολείο σε κάθε υπηρεσία. έτσι λοιπόν η κάθε Σχολική Επιτροπή έχει πάρει διαφορετική απόφαση, για διαφορετική αναλογία. Αυτό επίσης επιβεβαιώνει καθυστέρηση στο να λειτουργήσουν άμεσα μερικά πράγματα για να ξέρει κάθε σχολείο τι είναι να πάρει.
- Το γεγονός ότι θεωρείτε ότι δεν είστε σίγουροι αν τα σχολεία χρειάζονται αυτή τη στιγμή έκτακτη χρηματοδότηση, σημαίνει ότι δεν έχετε εικόνα για την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σχολεία. Για εμάς, θα είχε νόημα η σημερινή κουβέντα αν συζητούσαμε για συγκεκριμένο ποσό. Υπάρχει ήδη προηγούμενη και η περσινή εμπειρία για έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Είναι από μόνο του πρόβλημα το ότι αμφιβάλετε ότι υπάρχει ανάγκη.
- Σκεφτείτε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κτιριακών Υποδομών μας απάντησε ότι έχει δοθεί από το Σεπτέμβρη ένα εκατομμύριο ευρώ για επισκευές, συντηρήσεις, μπαλώματα και σοβαρά μακροχρόνια έργα στα σχολεία και η σημερινή κατάσταση είναι αυτή που βλέπουμε. Πρέπει να μας πείτε τι άλλο πρέπει να κάνουμε, από τη στιγμή που είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, που ένα εκατομμύριο σε 4 μήνες δεν έχει φτάσει για να καλύψει ούτε ένα ελάχιστο ποσοστό των προβλημάτων των κτιριακών υποδομών στα σχολεία. Αυτά τα ζητήματα είναι επείγοντα. Όταν λέμε ότι υπάρχουν τάξεις που γίνονται σε πλατύσκαλα, που δε λειτουργούν ασανσέρ ενώ υπάρχει υποδομή, που δεν έχουν μονώσεις, που μπάζουν νερά, σκεφτείτε τι όγκο προβλημάτων έχετε να αντιμετωπίσετε.
- Υπάρχει ζήτημα και δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μέλος της σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Δημοτικής Κοινότητας ο προηγούμενος διαχειριστής. Θέλουμε να μας ενημερώσετε από πού θα καλυφθεί αυτό το ποσό που λείπει. Δεν μπορεί να κοπεί ούτε ευρώ από τα ήδη προβλεπόμενα ποσά για τα σχολεία».
Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα στο κτίριο του 56ου Δημοτικού Σχολείου στην Ακαδημία Πλάτωνος τονίζοντας ότι “το κτίριο είναι κατασκευασμένο από το 1931 και έχει ιστορική σημασία, καθώς την περίοδο της κατοχής χρησιμοποιούνταν ως κρατητήριο. Η κατάσταση του κτιρίου σήμερα είναι προβληματική. Υπάρχουν τάξεις που κάνουν μάθημα σε ημιυπόγειο. Υπάρχει άμεση ανάγκη για παρεμβάσεις σε ορισμένα προβλήματα σε ηλεκτρολογικά, βασικές υποδομές, μονώσεις, κουφώματα κλπ ώστε να μπορεί να γίνει στοιχειωδώς λειτουργικό ένα ούτως ή άλλως πολύ παλιό λειτουργικό κτίριο. Είχε συζητηθεί το θέμα και πέρυσι αντίστοιχη περίοδο με αφορμή κάποιες πλημμυρισμένες αίθουσες, είχαν πάει τότε και συνεργεία του Δήμου, κάλυψαν τα πρώτα προβλήματα από την πλημμύρα, αλλά επί της ουσίας παρεμβάσεις στο σχολείο δεν έχουν γίνει.”
Στην ίδια συνεδρίαση ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:
«Για το 72ο Δημοτικό Σχολείο, εδώ και καιρό έχει κοινοποιηθεί προς τη Σχολική Επιτροπή από τη Διευθύντρια του Σχολείου αίτημα να λειτουργήσει ο ανελκυστήρας, διότι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες λόγω σοβαρού τραυματισμού που επανήλθε από τις 8 Γενάρη στις σπουδές του, με βάση τις ιατρικές εντολές και τη θεραπεία που κάνει. Να λειτουργήσει λοιπόν το ασανσέρ για να μπορεί να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο. Επειδή εδώ και δέκα χρόνια δε φτιάχνουν τον ανελκυστήρα και ταλαιπωρούνται και οι ηλικιωμένοι στις εκλογές, ξέρετε τι λύση δόθηκε; Κατέβασαν ολόκληρη την τάξη στη Βιβλιοθήκη, έκλεισαν δηλαδή πρακτικά τη βιβλιοθήκη, αντί να φτιαχτεί ένα ασανσέρ και να λυθεί το πρόβλημα. Το αναφέρουμε για να επιληφθείτε άμεσα του θέματος.
Έκλεισε το Γυμναστήριο των Άνω Πετραλώνων. Σχετικά με όσα ειπώθηκαν για το Σεράφειο, όλα τα κτίρια χρησιμοποιούνται για 5 χρόνια ως “επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες” με βάση τη σύμβαση που έγινε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο στους χώρους αυτούς. Η παλιά δημοτική Αρχή γνώριζε ότι θα λήξει το συμβόλαιο και ότι ο ιδιοκτήτης έχει θα κάνει το χώρο AirBnB. Το θέμα εκκρεμεί από καιρό. έχουμε θέσει το θέμα στο Διαμέρισμα και τον ΟΠΑΝΔΑ. Γνωρίζει η δημοτική Αρχή το θέμα εδώ και πολύ καιρό. Έχει την ευθύνη να βρει τη λύση στο πρόβλημα γιατί έχουν μείνει τα Πετράλωνα χωρίς κανένα γυμναστήριο.
Στην περιοχή Μαρκόνι οι δρόμοι δεν έχουν σήμανση με αποτέλεσμα να είναι καρμανιόλες για τους λιγοστούς κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Έχουμε θέσει το θέμα από 11 Απρίλη κι επανερχόμαστε. Η ανάγκη να παραμείνουν στην περιοχή οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει. Έχει περάσει ένα κονδύλι 70 χιλιάδων ευρώ στην οικονομική επιτροπή για να γίνει η παιδική χαρά και η πλατεία της γειτονιάς, υπάρχει άμεση ανάγκη για να γίνει η οδική σήμανση στο Μαρκόνι στους συγκεκριμένους δρόμους».